breaking news Νέο

Συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Ημαθίας ενάντια στην «αξιολόγηση»

Συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Ημαθίας ενάντια στην «αξιολόγηση»

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας για τα ζητήματα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών το μεσημέρι της Δευτέρας 20/2 στην «ΕΛΙΑ».

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Πούλος τόνισε : «Η ατομική αξιολόγηση, θεσμός που καταργήθηκε το 1982, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αυτά τα 40 χρόνια. Αυτήν την ατομική αξιολόγηση επιχειρεί να εφαρμόσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πανηγυρίζοντας μάλιστα ότι μετά από 41 χρόνια θα επανέλθει ένας θεσμός οπισθοδρομικός, αντιπαραγωγικός και αντιεπιστημονικός, για να βελτιωθεί δήθεν το εκπαιδευτικό μας σύστημα ο θεσμός του επιθεωρητή…Με εργαλείο την ατομική αξιολόγηση επιχειρούν να επιφέρουν τη κατηγοριοποίηση των σχολείων και εκπαιδευτικών σε «καλά» και «κακά» με ότι αυτό συνεπάγεται. Να εφαρμόσουν μισθολογικές διαφοροποιήσεις για τους εκπαιδευτικούς  και φυσικά διαφοροποίηση ως προς τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων…Ταυτόχρονα μέσα από το πλέγμα της ατομικής αξιολόγησης τόσο από τον σύμβουλο όσο και από τον διευθυντή του σχολείου θέλουν να διαμορφώσουν έναν εκπαιδευτικό φοβισμένο και τρομοκρατημένο έρμαιο  του εκάστοτε αξιολογητή ένα εκπαιδευτικό ελεγχόμενο…Πέρα όμως από τις προβληματικές ρυθμίσεις του 4823/21  οι διεθνείς μελέτες σχετικά με τα’ αποτελέσματα της; Ατομικής αξιολόγησης δείχνουν ότι όπου εφαρμόστηκε  όχι μόνο δεν επήλθε  βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου αλλά αντίθετα λόγω του ανταγωνιστικού κλίματος που επικράτησε λειτούργησε αρνητικά…Δεν αντιδρούμε γιατί δεν θέλουμε να ξεβολευτούμε. Αυτή η γενιά των εκπαιδευτικών που έζησε χωρίς επιθεωρητισμό, διαπαιδαγώγησε μία γενιά με δημοκρατικές αντιλήψεις και έδωσε τα εφόδια σε χιλιάδες νέους και νέες να σταδιοδρομήσουν σε όλους τους τομείς και μάλιστα τα τελευταία χρόνια  να προσφέρουν αυτήν την υπεραξία της γνώσης δυστυχώς εκτός της πατρίδας τους…Ξεκινήσαμε έναν αγώνα με την απεργία στις 15/2 όχι λοιπόν γιατί μας φοβίζει η ατομική αξιολόγηση και θα τον συνεχίσουμε γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο , τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Γιατί μας νοιάζει το μέλλον και η τύχη της δωρεάν εκπαίδευσης, γιατί εμείς δεν την βλέπουμε ως οικονομικό μέγεθος αλλά ως αγαθό πάνω στο οποίο στηρίζεται η δημοκρατικής κοινωνία».

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαρία Συμεωνίδου κατηγόρησε το υπουργείο για αδιαλλαξία καθώς και απαξιωτικό τρόπο αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών και υπογράμμισε ότι η αντίθεση των εκπαιδευτικών δεν είναι στείρα συνδικαλιστική άρνηση.

Ο Αλέκος Μόσχος Γ.Γ της ΕΛΜΕ με πίνακες και παραδείγματα αναφέρθηκε στο τραγικό της αξιολόγησης, στη προσπάθεια μετάλλαξης της δημόσιας εκπαίδευσης και αλλαγής της μορφής του σχολείου, στη διαμόρφωση σχολείων πολλών ταχυτήτων και κατέληξε λέγοντας ότι θέλουμε τους μαθητές και τους γονείς συμμάχους.

Η Ευγενία Καβαλλάρη, μέλος του Δ.Σ αναφέρθηκε στις βαθιές στοχεύσεις που βρίσκονται πίσω από την αξιολόγηση και τις ανατροπές που επιχειρούνται τόσο στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και ότι τα κριτήρια της δεν έχουν να κάνουν με την έννοια της εκπαίδευσης αλλά με κανόνες της αγοράς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής