breaking news Νέο

Χρήστος Γιαννακάκης : «Σχεδιάζουμε την ίδρυση μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας»

Χρήστος Γιαννακάκης : «Σχεδιάζουμε την ίδρυση μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας»

O Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), κ. Χρήστος Γιαννακάκης παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα agro24.gr, όπου μίλησε για τη φετινή Fruit Logistica, αλλά και για το σχεδιασμό μίας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Ποια είναι η εντύπωσή σας από τη φετινή Fruit Logistica;

«Η Fruit Logistica είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έκθεση για τα φρούτα και τα λαχανικά. Βέβαια, την ανταγωνίζεται και η Fruit Attraction, που γίνεται στη Μαδρίτη τον Οκτώβριο. Είναι οι δύο μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ευρώπη.

Στο Βερολίνο συμμετέχουμε σχεδόν κάθε χρόνο, εκτός από την περίοδο του κορωνοϊού. Συμμετέχουν μαζί μας πάρα πολλοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι εξάγουν στην Ευρώπη τα προϊόντα τους. Έρχονται έμποροι, πελάτες και συνεργάτες από όλο τον κόσμο. Προηγουμένως δεχτήκαμε κάποιους από τον Καναδά, που ενδιαφέρονται για μεταποιημένα φρούτα».

-Τι συζητάτε μαζί τους; Τι σχεδιάζετε ως ΕΘΕΑΣ και Διεπαγγελματική;

«Κατ' αρχάς να πω ότι εκμεταλλευόμαστε όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τις προωθητικές ενέργειες και τη συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και από εδώ και στο εξής θα κοιτάξουμε να στηρίξουμε τις δραστηριότητες της ΕΘΕΑΣ, η οποία σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να ιδρύσει μια μεγάλη κοινή συνεταιριστική εξαγωγική εταιρεία. Είμαστε σε επαφή τόσο με την Τράπεζα Πειραιώς όσο και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Επομένως, ο προσανατολισμός του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος αποκτά πλέον εξαγωγικό χαρακτήρα».

-Πώς καταλήξατε σε αυτή την απόφαση;

«Η αγορά ορίζει τους κανόνες της παραγωγής, της τυποποίησης και των εξαγωγών. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος μας. Να σταματήσουμε να ζητάμε συνέχεια επιδοτήσεις και κρατική στήριξη. Όλα αυτά είναι καλά, για παράδειγμα σε περιπτώσεις θεομηνιών που πλήττουν τον αγρότη, αλλά ο κύριος προσανατολισμός πρέπει να είναι η εξαγωγή και το εισόδημα να προέλθει από την αγορά.

Βλέπουμε πολλές ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, οι οποίες πουλάνε σε πολύ υψηλότερες τιμές από εμάς. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και μας οδήγησε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι συνενώσεις των εμπορικών δράσεων είναι αυτές που δίνουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

-Δώστε μας ένα παράδειγμα.

«Στα ακτινίδια, η Νέα Ζηλανδία, που είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως, εμπορεύεται το προϊόν της μόνο μία εταιρεία, η Zespri. Ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα έχουμε άπειρες εταιρείες, οι οποίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Έτσι η Zespri προσφέρει διπλάσια έσοδα στον παραγωγό ακτινιδίου για την ίδια ποσότητα, σε σχέση με αυτά που μπορεί να προσφέρει το ελληνικό εμπορικό σύστημα».

-Ποιες άλλες προτεραιότητες βάζετε για το επόμενο διάστημα;

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την κλιματική αλλαγή, που είναι σοβαρά, μας οδηγούν στο να σκεφτούμε μέτρα πρόληψης των ζημιών. Το επόμενο διάστημα οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα έχουν μια ειδική σύσκεψη που θα τους απασχολήσει αυτό το θέμα. Σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος και τα ευρωπαϊκά όργανα θα μπορέσουμε αφενός μεν να υποστηρίξουμε το εισόδημα όταν υφιστάμεθα ζημίες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και αφετέρου να βρούμε τρόπους ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι και τη βροχή, για να διατηρήσουμε την παραγωγή μας ζωντανή και να υποστηρίξουμε το εμπορικό και μεταποιητικό μας σύστημα, καθώς και τις σχέσεις μας με τις διεθνείς αγορές.Η ενεργητική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι το κυρίαρχο ζήτημα το οποίο θέτουμε, το οποίο θα μας προβληματίσει και θα μας καλέσει για να προτείνουμε και να δώσουμε λύσεις».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής