breaking news Νέο

Ένταση στο Δ.Σ. Νάουσας για τη δημιουργία ή όχι μονάδας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Ένταση στο Δ.Σ. Νάουσας για τη δημιουργία ή όχι μονάδας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Ένταση, διακοπές και λεκτικές αντεγκλήσεις δημιουργήθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τρίτου θέματος, το οποίο αφορούσε στην εκμίσθωση  1.000 περίπου στρεμμάτων δημοτικής έκτασης, σε Επισκοπή και Πολυπλάτανο, για γεωργική εκμετάλλευση μετά συνοδών χρήσεων (θερμοκηπιακής καλλιέργειας, μονάδα επεξεργασίας) με ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Κάτοικοι των δυο κοινοτήτων αντέδρασαν στο θέμα (σ.σ. αρνητικοί ήταν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, όπως και τα δυο τοπικά συμβούλια), θεωρώντας ότι στην περιοχή θα εγκατασταθεί η μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης, στην οποία αντιδρούν έντονα, όπως και τα παρευρισκόμενα μέλη του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντεγκλήσεις με τη δημοτική πλειοψηφία και να αναγκαστεί ο πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση για μισή και πλέον ώρα! Η συζήτηση συνεχίστηκε, αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, με το θέμα να συζητείται, μετά από αίτημα που υπέβαλλε για απόσυρση ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ κ. Λακηνάνος. Το αίτημα απορρίφθηκε με 16 ψήφους εναντίον των 13 και η συζήτηση συνεχίστηκε επί του θέματος.

Ο κ. Μάμαλης από την πλειοψηφία ρώτησε γιατί δεν έγινε δημοτική συνέλευση των κατοίκων των περιοχών, για να υπάρξει ενημέρωσή τους.  

Ο κ. Βασιλείου από τη μείζονα μειοψηφία αναφέρθηκε στο ότι θα προσφύγει σε όλα τα δικαστικά όργανα για το μη σύννομο της εκμίσθωσης. «Είναι γνωστό σε όλους ότι αυτή η έκταση δεν καλλιεργούνταν, γιατί είχε συγκεκριμένη χρήση από τους κατοίκους (σ.σ. βοσκοτόπια). Γιατί συζητούμε το θέμα, αφού είναι γνωστός ο εκμισθωτής, η Golden Greece Kannabis  A.E. Ακούσαμε και το τίμημα, 90 ευρώ ανά στρέμμα. Έγινε διαγωνισμός  και δεν το ξέρουμε;»

Σε δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας, αλλά και του «Πρώτου Θέματος», όπου ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρεται με σιγουριά για τη συμφωνία του με τη Golden Greece  Kannabis Α.Ε, αναφέρθηκε ο κ. Καραμπατζός. «Ποια συμφωνία με την ανωτέρω εταιρεία υπήρξε, χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο; Από πού εκπνέεται αυτή η σιγουριά; Με ποιον συνομιλήσατε και γιατί;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Επισκοπής,  κ. Γρηγόρης Ορδουλίδης, είπε ότι υπήρξε συζήτηση με το δήμαρχο, στις αρχές Δεκεμβρίου, για τα 500 στρέμματα και ότι ο κ. Κουτσογιάννης του απάντησε ότι θα παραχθεί μονάδα ινδικής κάνναβης, με την κοινότητα να ωφελείται με 100 θέσεις εργασίας και την κατασκευή παιδικής χαράς. «Η περιοχή «Ρουντίνα» είναι βοσκότοπος και θα παραμείνει βοσκότοπος».

Ο κ. Μιχαηλίδης, κάτοικος της Επισκοπής, τόνισε ότι ο κ. δήμαρχος δεν ερώτησε τους πολίτες της κοινότητας, τη γνώμη τους.

Στο πώς θα συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι της Χαρίεσσας να έχουν πρόσβαση στη βοσκή των ζώων τους, στο βοσκότοπο της Επισκοπής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους, αναφέρθηκε ο τοπικός σύμβουλος κ. Γεωργιάδης. 

Για δημοκρατία που δεν είναι μονόπλευρη και ότι οι κάτοικοι της Επισκοπής έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης, ενώ πολλοί κάτοικοι της Επισκοπής συμφωνούν με τη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης, έκανε λόγο ο κ. δήμαρχος. «Η τοπική κοινότητα ρωτήθηκε και ο πρόεδρός της κ. Ορδουλίδης ήταν παρών στη συνάντηση που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων άλλων τοπικών κοινοτήτων. Τον ρώτησα αν θα έπρεπε να κάνουμε μια ανοιχτή εκδήλωση-ενημέρωση στην Επισκοπή. Ο κ. Ορδουλίδης μου ζήτησε την αναβολή της εκδήλωσης, λόγω προσωπικού του προβλήματος. Τον ενόχλησα επανειλημμένα αυτό το διάστημα, αλλά δεν μου απάντησε. Στη βασιλόπιτα του ΚΑΠΗ της Επισκοπής έμαθα ότι εν κρυπτώ ο κ. Ορδουλίδης, μαζί με την κα. Τσαγκαλίδου, κάλεσαν τους κατοίκους της κοινότητας για ενημέρωση. Δεν με κάλεσαν, παρά τα όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Δεν άκουσε κανένας σας τα νεώτερα παιδιά του χωριού. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Από το Σεπτέμβριο μίλησα με τον πρόεδρο. Δυστυχώς υπήρξε άτυπη συνεργασία του ΚΚΕ με νεοδημοκράτες και παλιούς ΠΑΣΟΚους», είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Για τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη περί δικαιωμάτων τόνισε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα κατανέμει βάσει ισοζυγίου. «Στην περιοχή μας έχουν δικαιώματα Σερραίοι κτηνοτρόφοι».

Ο κ. δήμαρχος έκανε λόγο για έκταση 1.570 στρεμμάτων, που ανήκουν στο δήμο, από τα οποία θα εκμισθωθούν τα 980, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να καλύψουν τις κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές ανάγκες. Ο κ. Κουτσογιάννης είπε επίσης ότι η έκταση είναι δημοτική και ανήκει, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», σε όλους τους δημότες της Νάουσας. «Τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», συνέχισε. «Δεν αρνήθηκα ότι έκανα επαφές με κάποιους ανθρώπους. Πάντοτε γίνονται συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με κανένα. Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τον τόπο η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά η εκμίσθωση είναι ανοικτή, δεν παντρευτήκαμε κάποιον».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής