breaking news Νέο

Χρήστος Γιαννακάκης : Όσα κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο Κώδικα Μετανάστευσης

Χρήστος Γιαννακάκης : Όσα κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο Κώδικα Μετανάστευσης

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποίησε την Πέμπτη (23/3) δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης τον «Κώδικα Μετανάστευσης» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση είναι «η αναμόρφωση του Κώδικα Μετανάστευσης και η συμπερίληψη σε αυτόν των αδειών διαμονής που χορηγούνται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να διασφαλίζονται η πληρέστερη ανταπόκριση της μεταναστευτικής πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η απλούστευση, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας τα «αδύναμα» σημεία του Νομοσχεδίου, που δυσχεραίνουν τη μετάκληση των εργατών γης.

Αρχικά, ο κ. Γιαννακάκης δήλωσε πως: «Η έλλειψη προσωπικού στις Διπλωματικές εκπροσωπήσεις μας, δηλαδή στις Πρεσβείες και τα Προξενεία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς παρότι εδώ τηρούμε τις όποιες διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο, υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των αιτήσεών μας από τις αντίστοιχες διπλωματικές αρχές. Για παράδειγμα στο Νέο Δελχί και στην Ινδία έχουμε ένα Προξενείο για να εξυπηρετήσει χιλιάδες αιτήσεις και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, εκδίδει πολύ λίγες άδειες παραμονής την ημέρα. Επομένως, αν δεν βελτιωθεί η στελέχωση των Προξενείων μας, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως το 50% του κόστους παραγωγής στον τομέα των οπωροκηπευτικών, είναι κόστος που προκύπτει από την εργασία. Αν λοιπόν, δεν έχουμε εργάτες, δεν θα μπορούμε να συγκομίσουμε τα προϊόντα και να παράξουμε ένα προϊόν που να έχει ανταγωνιστικό κόστος. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτοξευθεί τα κοστολόγια στα ύψη με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητά μας στη διεθνή αγορά. Άρα, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλύσει η Πολιτεία είναι η στελέχωση των Προξενείων μας».

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ πρόσθεσε πως: «Ο σημερινός νόμος που συζητείται, επιτρέπει να εκδίδεται βίζα μέχρι πέντε χρόνια. Ωστόσο, έχουμε περιπτώσεις και καταγγελίες, που τα αιτήματα έχουν κατατεθεί για πέντε χρόνια και έχουν υπογραφεί οι σχετικές ατομικές συμβάσεις απασχόλησης, οι Προξενικές Αρχές εκδίδουν βίζα μόνο για ένα χρόνο».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως: «Ζητούνται Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης μεταφρασμένα και παρατηρείται το εξής φαινόμενο: να έρχεται το πιστοποιητικό με τα στοιχεία του αιτούντος εργάτη σε λατινικούς χαρακτήρες, η μετάφραση να τα μετατρέπει σε ελληνικούς (σ.σ. χαρακτήρες) και στη συνέχεια να καταχωρούνται στο σύστημα με λατινικούς χαρακτήρες, το οποίο είναι παράλογο. Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχουμε επισημάνει είναι ότι δεν λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα για τις υποβολές των αιτήσεων για τους μετακλητούς εργάτες, οι οποίοι είναι 9μηνης διάρκειας ή και περισσότερο. Ενώ λειτουργεί άψογα όσον αφορά τις μετακλήσεις που γίνονται με την κατ΄ εξαίρεση διαδικασία για τους τρεις συν τρεις μήνες».

Επιπρόσθετα, δήλωσε πως ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο προβλέπεται από το νόμο είναι πως «σε περίπτωση που έχουμε παράβαση των όρων της μετάκλησης για παράδειγμα αν κάποιος εργάτης έρθει για εννιά μήνες και παραμείνει 9,5 μήνες επιβάλλεται ποινή πενταετούς αποκλεισμού από τη χώρα. Αυτό θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά αυστηρό, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε, επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο, αλλά να μην χάνεται η δυνατότητα μετάκλησης του εργάτη τα επόμενα πέντε χρόνια».

Επιπλέον, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε πως «οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μπαγκλαντές, αλλά και με την Αίγυπτο δεν έχουν εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας. Η είσοδος των εργατών από το Μπαγκλαντές είναι απειροελάχιστη, διότι θα πρέπει να μεταβούν στην Ινδία για να εξυπηρετηθούν λόγω έλλειψης διπλωματικής εκπροσώπησης. Επίσης, η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει πολλά αδύναμα σημεία, τα οποία μας στερούν τη δυνατότητα να φέρουμε εργάτες, ενώ η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει ''δεξαμενή'' εύρεσης εργατικού δυναμικού για τα επόμενα χρόνια σε αντικατάσταση της Αλβανίας, η οποία σιγά-σιγά ''στερεύει''».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κατέληξε τονίζοντας πως ο υφιστάμενος νόμος τροποποιεί τις παλιές διατάξεις και πως οι «Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να προωθήσουν το αίτημα προς τις προξενικές αρχές μέσα σε 30 ημέρες, ενώ ζητούμε να παραμείνει το παλιό καθεστώς των 10 ημερών».

Τέλος, έκλεισε υπογραμμίζοντας πάλι την κρισιμότητα αποστολής πρόσθετου προσωπικού στις Πρεσβείες ενδιαφέροντος μας και τόνισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει την αποκλειστική ευθύνη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής