breaking news Νέο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το έτος 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Στην έγκριση οικονομικών καταστάσεων ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2021 Δήμου Βέροιας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας, η οποία προηγήθηκε της τακτικής συνεδρίασης με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο Ισολογισμός του Δήμου Βέροιας χρήσης 2021 παρουσιάζει :

Γενικό Σύνολο Ενεργητικού: 129.691.378.44€

Γενικό Σύνολο Παθητικού: 129.691.378,44€

Καθαρά Αποτελέσματα (πλεόνασμα) Χρήσης: 620.634.44€

 

Απαντήσεις, από την περαιτέρω μελέτη της αναλυτικής έκθεσης του ισολογισμού, στις ερωτήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, δόθηκαν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δήμου Βέροιας Στέλιο Ασλάνογλου και την ορκωτή λογίστρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας, Εύη Αλεξανδροπούλου.

 

Στη σύντομη εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής : «Ο ισολογισμός είναι η εικόνα του δήμου μιας συγκεκριμένης στιγμής και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/12/2021, στην οποία παρατηρούμε και ευχάριστα και κάποια λιγότερα ευχάριστα. Στα ευχάριστα συγκαταλέγονται η συνεχής αύξηση, μέσω τεχνικών προγραμμάτων, της περιουσιακής κατάστασης του δήμου Βέροιας. Η διατήρηση του ταμείου σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να καλύψει δύσκολες στιγμές και όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου, οι οποίες εμφανίζονται στον ισολογισμό. Επίσης απορρέουν και κάποιοι αριθμοδείκτες που έχουν σχέση με την περιουσιακή και την δυναμική κατάσταση του δήμου και είναι οι σχέσεις μεταξύ ιδίων και ξένων κεφαλαίων. Τα ιδία κεφάλαια υπερέχουν συντριπτικά με 125.000.000 εκατ. σε σχέση με 3.800.000 περίπου υποχρεώσεις, ενώ στα μη ευχάριστα συγκαταλέγονται οι απαιτήσεις προς το δήμο από πολίτες, που παρά τα εισπρακτικά μέτρα που έχουμε λάβει, αυξάνονται συνεχώς».

 

Ειδικότερα, αναλύοντας τον ισολογισμό η ορκωτή λογίστρια κ. Αλεξανδροπούλου, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις και επικεντρώθηκε στις παρατηρήσεις επί των οικονομικών καταστάσεων, όπως συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες, όπως τόνισε, δυστυχώς επαναλαμβάνονται για το θέμα των απαιτήσεων.

Η πρώτη επιφύλαξη αφορούσε τις μετοχές του δήμου Βέροιας αξίας 260.000 ευρώ, κάποιες από τις οποίες είναι σε εκκαθάριση και μεγάλο μέρος από αυτές θα πρέπει να διαγραφούν κάποια στιγμή, ενώ δεν έχει γίνει πρόβλεψη επ' αυτής της ζημίας που θα επέλθει λόγω της διαγραφής.

Η δεύτερη επιφύλαξη, αφορούσε στις αξιώσεις του Δήμου κατά τρίτων, και κάποιων αξιώσεων τρίτων κατά του δήμου. Το σύνολο αυτών των απαιτήσεων είναι περίπου 5 εκατομμύρια, ενώ από τη νομική υπηρεσία πιστεύεται ότι θα ευδοκιμήσουν υπέρ των αντιδίκων κατά 347.000 περίπου. «Εγώ αυτό το αποτυπώνω με βάση τη θέση των νομικών υπηρεσιών του Δήμου», ανέφερε η κ. Αλεξανδροπούλου.

Και η τρίτη και σημαντικότερη επιφύλαξη αφορούσε τις απαιτήσεις σε καθυστέρηση. «Οι πέραν του έτους απαιτήσεις είναι 8.380.000, έγινε πρόβλεψη της τάξεως των 2.407.000 περίπου. Κατά τη δική μας εκτίμηση και με βάση την εμπειρία του απολογισμού των προηγούμενων ετών, η πρόβλεψη θα πρέπει να ήταν 4.073.000 περίπου», κατέληξε η κ. Αλεξανδροπούλου.

 

Αναφερόμενος στον ισολογισμό ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, σχολίασε πως το παρελθόν έδειξε ότι οι εκτιμήσεις των νομικών υπηρεσιών του δήμου «πέφτανε» πάντα μέσα. Δεν χρειάστηκε ποτέ ο δήμος να πληρώσει κάτι παραπάνω και όσον αφορά την πρόβλεψη, υπογράμμισε πως δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το θέμα των μη πληρωμών συνεχίζει να υφίσταται, διαφωνώντας παράλληλα με τον κ. Ασλάνογλου, λέγοντας πως το χρέος δεν μεγαλώνει συνεχώς, απλά δεν μειώνεται.

 

Αντιδράσεις υπήρξαν από τη μειοψηφία, η οποία και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» Παύλος Παυλίδης ανέφερε πως : «Παραθέτετε και εσείς και οι ορκωτοί έναν ισολογισμό και πάλι με τις ίδιες παρατηρήσεις. Αυτό το πράγμα σημαίνει ή ότι αδιαφορούμε ή ότι δεν έχουμε άλλες ιδέες. Δεν μας τιμά να τις κουβαλάμε. Οι επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις, αν δεν τις διορθώνουμε, δημιουργούν πρόβλημα. Πιέζουμε καταστάσεις για να γίνουμε καλύτεροι». Ακόμα αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού, και συγκεκριμένα για τις ανείσπρακτες οφειλές της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο ποσό, όπως είπε, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία που είναι αδύνατον να εισπραχθούν και μεταξύ άλλων, παρατήρησε πως στον πίνακα εξόδων υπάρχει 1 εκατ. ευρώ παραπάνω για τη μισθοδοσία του προσωπικού, από 7.600.000 σε 8.600.000, στηλιτεύοντας τη στάση των αντιδημάρχων που λένε ότι δεν υπάρχει προσωπικό, «Τι από τα δύο συμβαίνει τελικά» αναρωτήθηκε ο κ. Παυλίδης. Για όλους τους παραπάνω λόγους η παράταξή του καταψήφισε τον ισολογισμό.

Στην τοποθέτηση του κ. Παυλίδη που εμπεριείχε και ερωτήσεις, απάντησε ο δήμαρχος Βέροιας, τονίζοντας πως είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν κάθε χρόνο οι ίδιες παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις ανείσπρακτες οφειλές, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο δύσκολο κομμάτι, όχι μόνο για τους δήμους, αλλά και για την πολιτεία γενικότερα.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Γιάννης Τσαναξίδης σχολίασε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό τεκμηριωμένο τεχνικά, αλλά πολιτικά και πρακτικά τον έκρινε αναξιόπιστο και μακριά από την πραγματικότητα, καθώς αποτυπώνει την αδυναμία της διοίκησης να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε. «Είναι βαθιά αντιλαϊκός και ισολογισμοί και προϋπολογισμοί που στηρίζονται πάνω σ' αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να τους εγκρίνουμε».

 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΣ Γιώργος Μελιόπουλος ανέφερε πως η θέση του απέναντι σ' αυτόν τον ισολογισμό  είναι πολιτική και δεν κρίνει το έργο των εργαζομένων του δήμου που μοχθούν, για να ανταποκριθούν στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καταθέτοντας δύο στοιχεία όσον αφορά τις ενστάσεις του για την καταψήφιση του ισολογισμού. Το πρώτο αφορούσε τον προϋπολογισμό των προϋπολογισθέντων έργων αξίας 13.800.000 ευρώ, ενώ εκτελέστηκαν έργα αξίας 2.800.000 ευρώ, δηλαδή 11 εκατ. λιγότερα και το δεύτερο η αύξηση των οφειλών των δημοτών προς το δήμο με γοργούς ρυθμούς, πράγμα που υποδεικνύει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημότες και έχει ευθύνη η διοίκηση του Δήμου που δεν βοηθά τα λαϊκά στρώματα, τα οποία καλούνται να πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη, χωρίς ουσιαστική ανταποδοτικότητα, καταψηφίζοντας τον ισολογισμό για το έτος 2021 και τα αποτελέσματα χρήσης του.

 

Ακολούθησε ψηφοφορία, όπου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης Δήμου Βέροιας, διαχειριστικής περιόδου 2021 με αποτέλεσμα: Υπέρ 21, Κατά 7, Λευκά 2, Αποχή 2.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

- Στους επαχθείς όρους στις νέες συμβάσεις με τους δήμους που επιχειρεί να επιβάλει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ήταν το πρώτο θέμα που αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βέροιας, συνεχίζοντας με τα προ ημερησίας διάταξης. Όπως ανέφερε, έως τώρα αυτό που ίσχυε στις χρεώσεις για την ανακύκλωση ήταν πως ο δήμος κάλυπτε τα έξοδα της συλλογής και της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων προς το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, από εκεί η Εταιρία τα μετέφερε με δικά της έξοδα στο κέντρο διαλογής και ο δήμος είχε την υποχρέωση το υπόλειμμα που προέκυπτε, να το μεταφέρει στο ΧΥΤΑ.

«Η επιχειρούμενη αλλαγή είναι να φορτωθούν όλες οι δαπάνες στους δήμους και να παίρνουν κάποια λίγα χρήματα, δημιουργώντας στο δήμο μία έξτρα χρέωση της τάξης των 150.000 ευρώ το χρόνο, μη συνυπολογιζόμενη σ' αυτό ότι διαθέτει δύο παλιά απορριμματοφόρα, που θέλουν αλλαγή. Ουσιαστικά είναι μία μετακύλιση του κόστους της πολιτείας προς τους δήμους.  Προφανώς θα αντιδράσουμε συνολικά, σε επίπεδο ΚΕΔΕ, δεν περισσεύουν τα λεφτά, γιατί αλλιώς θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και δεν επιθυμούμε να το κάνουμε» είπε ο κ. Βοργιαζίδης.

- Ο Παύλος Παυλίδης σχολίασε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ημαθία. Αναφέρθηκε ακόμη στην οριστική έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας που την έκρινε πολύ επιδερμική, ζήτησε απάντηση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ για το που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που κέρδισε η επιχείρηση από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, με τον κύριο Διαμάντη να απαντάει πως το 2012 τα χρέη στο δάνειο της ΔΕΥΑΒ ήταν 2.218.562 ευρώ και σήμερα είναι 598.714 ευρώ, τονίζοντας πως η ΔΕΥΑΒ όλο αυτό το διάστημα δεν επιχορηγήθηκε ούτε για το ενεργειακό, ούτε με επιστρεπτέες, ενώ η τιμή του νερού παραμένει αμετάβλητη και αυτά είναι τα οφέλη της λειτουργίας του βιολογικού σε οικονομικό επίπεδο.

- Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσανακτσίδης αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων που προωθεί η κυβέρνηση, χωρίς να έρθει σε καμία συνεννόηση με την ΕΣΕΕ, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους, τονίζοντας πως θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στους μικρομεσαίους. «Τα χρήματα έλειπαν και λείπουν, όχι οι ώρες. Ωφελημένοι είναι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες. Το παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και το κυριακάτικο πρόγραμμα, το οποίο προωθούν, μετατρέπει την αγορά σε πραγματική γαλέρα. Για να επιβιώσουμε σ' αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να εργαζόμαστε ατέλειωτες ώρες και να την πληρώνουν ειδικά οι γυναίκες με τα εξαντλητικά ωράρια», ενώ σημείωσε ακόμη ότι όσον αφορά τις δράσεις για τις ανθισμένες ροδακινιές, που υλοποιήθηκαν πρόσφατα, το πρόσημο ήταν πολύ θετικό και στο μέλλον θα πρέπει να το δούμε πιο επαγγελματικά.

- Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα στηρίζει η παράταξη ΛΑΣ. Όπως ανέφερε ο Γ. Μελιόπουλος, οι δήμοι στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού με τις ελαστικές μορφές εργασίας που έχουν κυριαρχήσει. Ένα άλλο θέμα που έθιξε ήταν η επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται το κτίριο, όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του κράτους στην περιοχή της Μπαρμπούτας, αλλά και διπλανά κτίρια, λόγω κακοσυντήρησης, με κίνδυνο για εργαζόμενους και περαστικούς, αλλά και ως αποτέλεσμα η υπηρεσία να μην μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της. Απαντώντας στον κ. Μελιόπουλο, ο δήμαρχος Βέροιας είπε πως το κτίριο δεν είναι περιουσία του δήμου και στις εκκλήσεις του Δ/ντή ο δήμαρχος ανέφερε πως ο δήμος βοήθησε στο βαθμό που μπορούσε, το κτίριο ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

- Ο κ. Παλουκίδης τοποθετήθηκε για την επικινδυνότητα των διατηρητέων κτιρίων, τα οποία κάποια καταρρέουν, με σοβαρό κίνδυνο για τους πολίτες, καθώς γύρω από αυτές τις περιοχές που βρίσκονται, δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας πως πρέπει να παρθούν κάποια άμεσα μέτρα.

- Ο Γιάννης Τσαναξίδης έθιξε το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ισότιμη πρόσβαση στην ένταξη της εκπαίδευσης, θέτοντας ερώτημα στην κ. Μπατσαρά, αν ο δήμος υλοποιεί κάποια τέτοια προγράμματα, τονίζοντας πως αυτά ακούγονται σαν πολυτέλεια, την ώρα που οι κυβερνήσεις στοχοποιούν τους Ρομά και χρησιμοποιούν πολιτικές που τους τοποθετούν στο περιθώριο και αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που βρίσκεται η οδός Κομνηνών στην Καλλιθέα, αλλά και πολλοί άλλοι δρόμοι στην πόλη της Βέροιας και απηύθυνε ερώτηση στο Στ. Διαμάντη, αν η ΔΕΥΑΒ ολοκληρώσει την αλλαγή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στο υπόλοιπο κομμάτι της οδού Κομνηνών, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ να επιβεβαιώνει ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με έναν κύκλο ερωταπαντήσεων και τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων για τα παραπάνω ζητήματα κ.α. και έκλεισε με ευχές από όλους για καλό Πάσχα.

 

Ε.Β.


πάνελ
Παυλίδης
Τσαναξίδης
Μελιόπουλος
Τσανακτσίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής