breaking news Νέο

Αποπροσανατολιστική προεκλογική αντιπαράθεση... -Tου Αλέκου Χατζηκώστα

Αποπροσανατολιστική προεκλογική αντιπαράθεση...  -Tου Αλέκου Χατζηκώστα

Μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνει η προεκλογική περίοδος, στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης κυριαρχούν οι τόνοι του «κίτρινου», καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο, με αφορμή τη σοβαρή καταγγελία σε βάρος του μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, για βιασμό και σωματική βλάβη.

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία αξιοποιείται για μια αποκρουστική προεκλογική αντιπαράθεση γύρω από το ποιο κόμμα έχει τους περισσότερους και τους λιγότερους κακοποιητές, ποιο κόμμα τούς διώχνει πιο γρήγορα ή τους καλύπτει περισσότερο. Μια σειρά παρεμβάσεις στελεχών τους συναγωνίζονται σε χυδαιότητα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, «εκτός κάδρου» μένουν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που επιβάλλουν οι περιστάσεις και η έκταση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών: Τα πολλαπλά εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες οι οποίες καταγγέλλουν περιστατικά βίας, οι μακρόχρονες και πολυδάπανες διαδικασίες, η έλλειψη ολόπλευρης οικονομικής, συμβουλευτικής, νομικής, κοινωνικής στήριξης, η στοιχειώδης προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε να προστεθεί στην οργή και τον αποτροπιασμό που προκαλούν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών, οι πρόσφατες καταγγελίες γυναικών και κοριτσιών που είδαν φωτογραφίες τους - είτε πραγματικές είτε κατασκευασμένες - να διακινούνται ανάμεσα στα μέλη διαδικτυακής «κοινότητας», τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι δολοφονίες γυναικών από νυν ή πρώην συζύγους και συντρόφους τους.

 

Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα που γεννούν η «αρένα» και η σήψη της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντάξει στην αποκρουστική αντιπαράθεση το υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

Είναι πρόκληση να διαπληκτίζονται οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων όταν σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας, με 420 κλίνες, και παράλληλα ο αριθμός των γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προχώρησαν σε καταγγελία έφτασε το 2021 τις 7.375.

Ο αποκρουστικός τους καβγάς αφήνει «απέξω» τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας των δομών, αφού με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων η χρηματοδότησή τους εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα δουλεύουν σε συνθήκες ομηρίας, πολλοί ακόμα και για 10 χρόνια, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης και η ανανέωσή τους εξαρτάται από την παράταση της χρηματοδότησης.

Πώς «στηρίζουν ενεργά» την κακοποιημένη γυναίκα, όταν αντιμετωπίζει έναν «Γολγοθά» από τη στιγμή που βρίσκει το κουράγιο να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα σχέση μέχρι τελικά να στηριχθεί οικονομικά, νομικά, συμβουλευτικά; Αυτό το χρονικό διάστημα μοιάζει με αιώνα μπροστά στον κίνδυνο που την απειλεί.

 

Ακόμα και οι λειτουργικές ανάγκες των συμβουλευτικών σταθμών και των ξενώνων, η μεταφορά των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους μακριά από τον κίνδυνο που τους απειλεί, η αναγκαία νομική στήριξή τους, αρχίζουν και τελειώνουν στα όρια των «αντοχών της οικονομίας», δηλαδή όσο επιτρέπει η πολύπλευρη στήριξη των αναγκών του κεφαλαίου.

Κρύβουν ότι τόσο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και εκείνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στις «ράγες» της ευρωπαϊκής στρατηγικής, όπου τα αναγκαία μέτρα και οι υποδομές για την πρόληψη και προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία υποτάσσονται στη λογική του «κόστους» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Βασική κατεύθυνση είναι η ανάθεση αυτού του ευαίσθητου τομέα σε ΜΚΟ και η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη να χρηματοδοτεί σχετικές δομές και να παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. Γι' αυτό, όσο κι αν διαφημίζουν τα «εθνικά σχέδια» και τις «δράσεις» τους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κοινωνική πρόληψη και προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία. Πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν ριζικά τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν τα αποκρουστικά φαινόμενα. Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά με αφορμή τις εκλογές και ας πράξουμε ανάλογα!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής