breaking news Νέο

EOΔΥ : Επτά παιδιά θετικά στο στρεπτόκοκκο, τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου

EOΔΥ : Επτά παιδιά θετικά στο στρεπτόκοκκο, τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε γιατρούς και γονείς τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, ειδικά μετά το θάνατο του 7χρονου στη Νάουσα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από το βακτήριο το 2023.

Όπως έγινε γνωστό από το Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ, κι άλλα παιδιά στη Νάουσα είναι θετικά στο στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία είναι από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους.

Παράλληλα, «νοσηλεύεται στο “Γεννηματάς” ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου, που διεκομίσθη από τη Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση, θετικό στο στρεπτόκοκκο».

 

Γιαννακός (ΠΟΕΔΗΝ) : Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων

«Ο θάνατος του 7χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία. Όμως το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται. Εάν τα παιδιά που προσέρχονται, χρήζουν νοσηλείας, διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων, όπου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένουμε. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες, που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής. Έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους. Νοσηλεύεται στο Γεννηματάς ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου, που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση, θετικό στο στρεπτόκοκκο. Προσοχή λοιπόν στους γονείς», κατέληξε ο Μιχάλης Γιαννακός.

 

Στην Ελλάδα φέτος έχουν καταγραφεί συνολικά έξι θάνατοι από στρεπτόκοκκο, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου.

“Τώρα είχαμε μάλλον κεραυνοβόλο σηψαιμία στον επτάχρονο από τη Νάουσα. Φέτος σημειώθηκαν ήδη έξι θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας επειδή μετά την πανδημία χαλάρωσαν τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, απολύμανση, κλπ.)” δήλωσε ο Αθανάσιος Τραϊανίδης αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας ΑΠΘ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Πραγματικά o στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Ιανουάριο θα έλεγα, με κύματα τα οποία έχουν υφέσεις και εξάρσεις», αναφέρει η κ. Άννα Παρδάλη, παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής. «Ξέρουμε όλοι ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση, η οποία να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί» πρόσθεσε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής