breaking news Νέο

Με λαμπρότητα συνεχίζονται τα 29α Παύλεια. Συναυλία προς τιμή του Μάριου Τόκα

  • Με λαμπρότητα συνεχίζονται τα 29α Παύλεια. Συναυλία προς τιμή του Μάριου Τόκα
  • Με λαμπρότητα συνεχίζονται τα 29α Παύλεια. Συναυλία προς τιμή του Μάριου Τόκα
  • Με λαμπρότητα συνεχίζονται τα 29α Παύλεια. Συναυλία προς τιμή του Μάριου Τόκα

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, 19ης Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, με τις οποίες κορυφώνονται τα 29α Παύλεια. O Σεβασμιώτατος, έχοντας στο πλευρό του τους συνεργάτες του, π. Αθηναγόρα και π.Γεράσιμο, αλλά και η κα. Αναγνώστου, χαρακτήρισε ως θαύμα και ευλογία του Θεού την υλοποίηση των Παυλείων για 29η φορά. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις και στο πλαίσιο του Τόμου Αγιοκατάταξης του Αγίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, του μεγαλύτερου υμνογράφου της εκκλησίας μας. θα λάβουν μέρος 50 Μητροπολίτες, που υπέγραψαν για την αγιοκατάταξη.

Το θέμα των φετινών Παυλείων «Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνικού κόσμου» έχει αναφορά στο θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου το 323 π.Χ. «Τον τιμούμε, γιατί μετέφερε τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στην οικουμένη. Οι πατέρες της εκκλησίας μας τον χαρακτηρίζουν ως όργανο του Θεού. Γνωρίσαμε το Χριστό μέσω της ελληνικής γλώσσας, όταν ο Απόστολος Παύλος μετέφερε το ευαγγέλιο στη γλώσσα μας και στη Βέροια», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Ως «κερασάκι» των εκδηλώσεων των 29ων Παυλείων ανέφερε ο Μητροπολίτης μας την Αγιοκατάταξη του πνευματικού του πατέρα, Αγίου Γερασίμου του υμνογράφου, ο οποίος κοιμήθηκε το 1991 και για 70 χρόνια δεν βγήκε από το Άγιον Όρος. «Υπήρξε ο μεγαλύτερος υμνογράφος της ορθόδοξης εκκλησίας. Συνέγραψε 48 τόμους, ο καθένας τους από 800 σελίδες ο καθένας και μάλιστα χειρόγραφες. Οι ύμνοι του έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.

Άφησε το Κολωνάκι, όπου διέμεναν οι συγγενείς του για το Άγιον Όρος το 1922 και έζησε μέσα σε μια σπηλιά, πάνω στα βράχια», είπε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντάς μας παράλληλα πολλά θαυμαστά γεγονότα του βίου του Αγίου Γερασίμου, που αποδεικνύουν την οσιότητά του.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μελοποίηση από το Μάριο Τόκα ύμνων του Αγίου Γερασίμου, δημιουργώντας το έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία». Το έργο διασκεύασε η κα. Αναγνώστου,  με τη σχολική χορωδία Βέροιας (90 χορωδοί) να το ερμηνεύει στο «Χώρο Τεχνών» το βράδυ της 27ης Ιουνίου. Στο μέλος θα προστεθεί και κείμενο που αφορά τη ζωή του οσίου γέροντα. Στην εκδήλωση, διάρκειας 1,15 ώρας, θα παραστεί η σύζυγος του Μάριου Τόκα.

Επίσης θα παρουσιαστεί η υμνολογία του, την οποία συνέγραψε ο π. Στυλιανός Μακρής, ιδιαίτερος του Μητροπολίτη μας. Η τελετή της Αγιοκατάταξής της θα γίνει κατά τη λειτουργία των Αγίων Αποστόλων στον παλιό, καθεδρικό τους, Ναό.

«Ο γέροντας μας δίδαξε με την απλότητά του. Είχε του κόσμου τα χαρίσματα, αλλά ήταν τόσο ταπεινός», είπε, συγκινημένος, ο Μητροπολίτης μας.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής