breaking news Νέο

Περιορισμός της ενίσχυσης για τη Δράση 31.6-Β (Κομφούζιο) των Eco-Schemes

Περιορισμός της ενίσχυσης για τη Δράση 31.6-Β (Κομφούζιο) των Eco-Schemes

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή το Θεσμικό Πλαίσιο των Εco-Schemes του Σ.Σ. της ΚΑΠ και την ενίσχυση της Δράσης 31.6-Β (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ).

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να αναφερθούμε στην Υπουργική Απόφαση 2207/2023, με την οποία καθορίζεται το Θεσμικό Πλαίσιο των Εco-Schemes του Σ.Σ. της ΚΑΠ, όπου αναφέρεται ότι η ενίσχυση της Δράσης 31.6-Β (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), περιορίζεται στα 40,2 €/στρ, ενώ πριν από σχεδόν 4 μήνες οι υπηρεσίες σας την είχαν ανακοινώσει στα 47,6 €/στρ.

Συγκεκριμένα σε επίσημη έντυπη έκδοση του ΥΠΑΑΤ που επιγράφεται:

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (ECO SCHEMES) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΣ ΚΑΠ αναφέρεται ρητά ότι: «ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ …….. 2. Για τη συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Confusio): Ροδακινιά, νεκταρίνια και βερικοκιά 47,6 €/στρ.»

Δεδομένου ότι για την επιτυχία της εν λόγω δράσης, η αδιάλειπτη εφαρμογή της αποτελεί προαπαιτούμενο, η αδυναμία των παραγωγών να ανταποκριθούν άμεσα στο κόστος εφαρμογής της (συνέπεια και της καθυστερούμενης αποζημίωσης του 2022), θα οδηγήσει στην άδικη και οριστική απένταξή τους ζημιώνοντας όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις Οργανώσεις Παραγωγών οι οποίες διαχειρίζονται τα προϊόντά τους. Οι Οργανώσεις Παραγωγών ζημιώνονται, επίσης, άμεσα και από το γεγονός ότι διακινούν τα υλικά της μεθόδου, τα οποία δεν θα διατεθούν λόγω μείωσης της ενίσχυσης κατά 20%.

Η αποφυγή των παραπάνω μπορεί να γίνει μέσω της άμεσης επικαιροποίησης της Μελέτης Υπολογισμού Μοναδιαίου Κόστους. Επίσης, σημειώνουμε ότι ενώ για τη ροδακινιά ενάντια σε 3 εχθρούς η επιχορήγηση είναι 40,96 €/στρ, στα μηλοειδή για έναν και μόνο εχθρό ανέρχεται στα 194,87 €/στρ.

Όπως αντιλαμβάνεστε το εν λόγω θέμα είναι σημαντικότατο για τη συνέχιση της εφαρμογής στα πυρηνόκαρπα και παρακαλούμε θερμά για τις άμεσες ενέργειές σας.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Γιαννακάκης
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘΕΑΣ».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής