breaking news Νέο

Ταμείο Ανάκαμψης : Αλήθειες και προεκλογικά ψέματα -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ταμείο Ανάκαμψης : Αλήθειες και προεκλογικά ψέματα  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Εμφανίζεται ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» στο οποίο προεκλογικά πολλά ακούστηκαν, όμως ήταν συνειδητά ψέματα τα περισσότερα. Ας δούμε ορισμένες αλήθειες:

1.Η δημιουργία του λεγόμενου «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της ΕΕ, με βάση τον οποίο συστάθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα πρόγραμμα χρέους της ΕΕ (με την ονομασία EURI), δηλαδή δανείου 750 δισ. ευρώ που σύναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις «αγορές», το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί έντοκα μέχρι το 2058. Το μοναδικό κόμμα το οποίο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή αυτήν την αλήθεια είναι το ΚΚΕ. Αντίθετα, τα κόμματα που έχουν κοινό τους πρόγραμμα το Ταμείο Ανάκαμψης - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 - κουτοπόνηρα παρουσιάζουν τα 33 δισ. ευρώ, που αποτελούν το μερίδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεκοκαλίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα ως «δωρεάν» επιδοτήσεις από την ΕΕ. Δωρεάν χρήμα είναι μόνο για το κεφάλαιο. Το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων θα κληθούν και πάλι να το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα με νέες θυσίες για τα επόμενα 35 χρόνια (μέχρι το 2058), με νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, με την ακρίβεια να εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα και την ΕΕ να επιβάλλει νέους «ίδιους πόρους» - φόρους και άλλα «πράσινα» χαράτσια και επιβαρύνσεις. Πρόκειται για ένα υπερμνημόνιο (το ομολόγησε άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης) , το οποίο πέρα από τα 350 βαριά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που προβλέπει, θα φορτώσει στις λαϊκές πλάτες νέες μεγάλες θυσίες για την αποπληρωμή του.

2. Τα κόμματα της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης εξαπατούν τον λαό ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μια έννοια στην πραγματικότητα ανύπαρκτη. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει «δικούς της» πόρους (αυτό που απατηλά ονομάζουν «ίδιους πόρους»). Τα έσοδά της προέρχονται από τη λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων στα κράτη - μέλη της από 3 βασικές κατηγορίες:

1) ποσοστό από τους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών στα κράτη - μέλη της

2) ποσοστό που αποδίδουν τα κράτη - μέλη από τον ΦΠΑ που εισπράττουν και

3) τις εισφορές των κρατών - μελών της από τους κρατικούς προϋπολογισμούς βάσει του Ακαθάριστου Ετήσιου Εισοδήματός τους (ΑΕΕ).

Να λοιπόν πόσο απλή είναι η απάντηση γιατί δεν μειώνεται ή καταργείται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Γιατί δεν μειώνονται ή καταργούνται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, αν και οι τιμές των καυσίμων, πετρελαίου και άλλων ειδών έχουν εκτοξευτεί. Γιατί - εκτός από τα έσοδα που αποφέρουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς για αναδιανομή τους στο μεγάλο κεφάλαιο - ταυτόχρονα αποτελούν και έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Έχει σημασία το πώς αυτό κατανέμεται. Ένα παράδειγμα σχετικά με την Υγεία. Ειδικότερα για την Υγεία, από τα 31 δισ. του Ταμείου δίνονται μόλις 1,4 δισ. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο στον όγκο των χρηματοδοτήσεων, αλλά κύρια στους αντιλαϊκούς σκοπούς για τους οποίους αυτά δίνονται.Για παράδειγμα, είναι ενδεικτικό ότι από όλο το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνεται η παραμικρή δεκάρα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που αποτελεί το «νούμερο 1» θέμα στην Υγεία. Μόλις το 1/5, δηλαδή 317 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για «ένα δείγμα» ανακαινίσεων και υποδομών σε ορισμένες μόνο πτέρυγες νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ανά τη χώρα. Μάλιστα, ως επί το πλείστον η έγνοια της ΕΕ δεν είναι οι ανακαινίσεις αυτές να αναβαθμίσουν τη λειτουργική, επιχειρησιακή ικανότητα των νοσοκομείων, αλλά το «πράσινο αποτύπωμά» τους, δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που σημαίνει «δουλειές με φούντες» για τους εργολάβους και τους κατασκευαστικούς ομίλους. Είναι επίσης φανερό ότι στον κατά τ' άλλα «πράσινο» σχεδιασμό του ΤΑΑ δεν είναι ενταγμένη η ίδρυση ούτε ενός νέου νοσοκομείου ή μιας νέας μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ακόμη Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» (σημ. ο σχεδιασμός που υποβάλλει κάθε κυβέρνηση προς την ΕΕ σχετικά με τα προτεινόμενα έργα του ΤΑΑ) που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΕ, στην έκθεσή του για την Υγεία, το λέει ...με «δικά του λόγια», προβλέποντας «οργανωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της επιστροφής των εξόδων των νοσοκομειακών ιατρικών διαδικασιών και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου απόδοσης». Η ΕΕ κατευθύνει το χρήμα εκεί που θα το χρειαστεί «η αγορά», εκεί που θα εξυπηρετείται η ενίσχυση του εμπορίου της Υγείας, η επιχειρηματική δράση, τα επιχειρηματικά σχέδια. Οι ζωές και οι ανάγκες του λαού όπως αυτή για καθολικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ως κοινωνικό αγαθό χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, είναι η μόνη πραγματική διέξοδος με τον λαό κυρίαρχο του πλούτου που παράγει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής