breaking news Νέο

Εκλογές 2023: Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση – Οικονομία, Φορολογία και Κοστολόγηση προγραμμάτων στην κορυφή της ατζέντας

Εκλογές 2023: Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση – Οικονομία, Φορολογία και Κοστολόγηση προγραμμάτων στην κορυφή της ατζέντας

Δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η οικονομία μπαίνει σε πρώτο πλάνο στην πολιτική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μη κοστολογημένο πρόγραμμα και την Κουμουνδούρου να απαντά ότι οι δεσμεύσεις της Πειραιώς δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα, τουλάχιστον να συμφωνήσω με τον κύριο Τσακαλώτο ότι το δικό μας πρόγραμμα είναι πιο μετρημένο, πιο μικρό, πιο μαζεμένο. Εάν ο ελληνικός λαός επιβραβεύει ένα πιο μαζεμένο πρόγραμμα, αυτό σημαίνει κάτι για την εμπιστοσύνη και τη συνέπεια που αποδίδει ο ελληνικός λαός στα κόμματα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος από την πλευρά του δήλωσε: «Τώρα μαθαίνουμε από τη ΝΔ ότι πολλά πράγματα δεν είναι στο μεσοπρόθεσμο. Τώρα μαθαίνουμε για πολλά πράγματα που απλώς λένε ψέμματα. Δεν μπορείς να λες ότι θα αυξηθεί ο μέσος μισθός 25% και το δικό σου το μεσοπρόθεσμο να λέει 12,5% σε πραγματικούς όρους».

 

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά για τον υποψήφιο της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρη Μάντζο, αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” που τον θέλει να έχει αναλάβει ως δικηγόρος την εκπροσώπηση fund κατά δανειοληπτών.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως: «Μόλις χθες το ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση υπέρ των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Μία μέρα μετά αποκαλύπτεται ότι ο κ. Δημήτρης Μάντζος επιστρατεύτηκε ως δικηγόρος από fund εναντίον δανειολήπτη για χρέος 55.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο. Είναι μέγιστη υποκρισία το ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τη ΝΔ στο “σύνδρομο Πάτση” και την ίδια ώρα να εμφανίζεται ως προστάτης των αδύναμων και υπερχρεωμένων».

 

Σε υψηλούς τόνους η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αμετανόητους τυχοδιώκτες.

«Το κόμμα που ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιχειρεί να συμψηφίσει ένα δικηγορικό γραφείο που έχει εκπροσωπήσει εκατοντάδες δανειολήπτες στα δικαστήρια για την προστασία της περιουσίας τους, με το σκάνδαλο Πάτση», ανέφεραν.

«Ας μου φέρει κάποιος πλειστηριασμό που έχω υπογράψει. Το γραφείο μου έχει αναλάβει εκατοντάδες οφειλέτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, περιμένω αύριο πρωτοσέλιδο που να λέει δικηγόρος των οφειλετών ο Μάντζος», δήλωσε ο κ. Μάντζος στον ΣΚΑΙ.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση για τα funds και κατά της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα σε πολίτη. «Γνωρίζαμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν πολλές συγκλίσεις, αλλά τόση ταύτιση υπέρ των funds μας ξεπερνά. Ξαναλέμε ότι το δίλημμα πλέον καθίσταται ακόμα πιο καθαρό: Ασυδοσία των funds με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή προστασία της πρώτης κατοικίας;»

 

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ηλιόπουλου

Αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου περί φοροδιαφυγής από τους οδοντιάτρους τον Σύλλογο Αττικής και τον Κλάδο Οδοντιάτρων του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν λόγο για στοχοποίηση του κλάδου.

«Δεν μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν παραπάνω», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος με τον οδοντιατρικό σύλλογο Αττικής να απαντά: «Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως, συνιστά συκοφαντία».

Μετά τις αντιδράσεις, ο Όθωνας Ηλιόπουλος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, ζητώντας συγνώμη.

«Αναλύοντας την ανάγκη ψηφιοποίησης της υγείας είπα χαριτολογώντας ότι για κάποιους, γιατρούς οδοντιάτρους κλπ που φοροδιαφεύγουν το μέτρο αυτό δεν θα φανεί αρεστό. Καμία πρόθεση δεν είχα να αποδώσω φοροδιαφυγή σε μία ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία, θα ήταν αδιανόητο», είπε.

Οι τόνοι όλο και θα ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στην κάλπη της Κυριακής.

 

 

Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή – Τι πρέπει να ελέγξουμε σε σχέση με τα εκλογικά τμήματα

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων άνδρες είναι οι 4.763.264 και γυναίκες οι 5.050.331. Αυτοί θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 21.634 εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα. Από αυτά τα 21.163 είναι τα βασικά εκλογικά τμήματα, τα 335 τα αμιγή για τους ετεροδημότες, τα 101 τα μεικτά ετεροδημοτών και 35 που συστάθηκαν στις φυλακές.

 

Πού θα ψηφίσουμε

Οι περισσότεροι εκλογείς το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο για δύο λόγους συνιστάται η εκ νέου ενημέρωση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις». Ο πρώτος σχετίζεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ορισμένες σχολικές μονάδες εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των καταστημάτων ψηφοφορίας επειδή έχουν οριστεί ως βαθμολογικά κέντρα και αντικαταστάθηκαν από άλλα.

Ο δεύτερος αφορά τους ετεροδημότες. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες 146.000 πολίτες, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτό το δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 30.000 πολίτες με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν επιπλέον 103 εκλογικά τμήματα.

Τα ψηφοδέλτια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά του Μαΐου, καθώς επειδή αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, τα ονόματα των βουλευτών δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά, αφού εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται να βάζουμε σταυρό προτίμησης – άλλωστε στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στιλό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής