breaking news Νέο

Εκλογές 2023: Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ισχυρή αυτοδυναμία - Περαιτέρω πτώση στον ΣΥΡΙΖΑ- Οκτώ κόμματα στη νέα Βουλή

Εκλογές 2023: Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ισχυρή αυτοδυναμία - Περαιτέρω πτώση στον ΣΥΡΙΖΑ- Οκτώ κόμματα στη νέα Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία ήταν η μεγάλη νικήτρια των δεύτερων εθνικών εκλογών, την Κυριακή 25 Ιουνίου, καθώς με ποσοστό 40,55% βγήκε πρώτο κόμμα, αποκτώντας παράλληλα και αυτοδυναμία.  Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής διαδικασίας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασε πάνω από 2% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με τις κάλπες του Μαΐου και θα έχει την πιο ανίσχυση αντιπολίτευση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας με ποσοστό 17,83% και 48 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ παρουσίασαν μικρή άνοδο και βρέθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα της εκλογικής διαδικασίας, ενώ μεγάλη έκπληξη ήταν το κόμμα των Σπαρτιατών, το οποίο είχε τη στήριξη του Η. Κασιδιάρη. Και αυτό γιατί ήταν η πέμπτη εκλογική δύναμη με 12 έδρες. Νέα παρουσία στη Βουλή είναι τόσο το κόμμα “Νίκη“, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εκτός Βουλής έμεινε ο ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη.

Η σύνθεση της νέας Βουλής με την ενσωμάτωση στο 99,63%  η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,55% (158 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,84% (48 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 11,85% (32 έδρες), το ΚΚΕ 7,69% (20 έδρες), οι Σπαρτιάτες 4,64% (12 έδρες), η Ελληνική Λύση 4,44% (12 έδρες), η Νίκη 3,69% (10 έδρες) και η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,17% (8 έδρες).

Αναλυτικά:

    ΝΔ: 40,55%

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 17,84%

    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,85%

    ΚΚΕ: 7,69%

    Σπαρτιάτες: 4,64%

    Ελληνική Λύση: 4,44%

    Νίκη: 3,69%

    Πλεύση Ελευθερίας: 3,17%

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

Κ. Μητσοτάκης: “Νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποθεώθηκε από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για στόχους υψηλούς σε μια δεύτερη θητεία η οποία “μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα”.

 

Τσίπρας: «Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος»

Ανοικτό το θέμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι πρόκειται για μια “σοβαρή εκλογική ήττα”.

 

Aνδρουλάκης: “Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει”

“Ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας. Ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα, τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Κουτσούμπας: “Δίπλα στους λαϊκούς αγώνες”

Ο Γ. Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε μετά την εκλογική διαδικασία: «Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή, συγκυριακή, αυτό φάνηκε από το σημερινό αποτέλεσμα» επεσήμανε, ενώ στη συνέχεια είπε πως «μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό εκφράζεται μια δυναμική ανόδου».

 

Στίγκας: “Ο Κασιδιάρης ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση”

«Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του ελληνισμού και τις αξίες. Έρχονται για να ενώσουν» ανάφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας.

 

Βελόπουλος: “Δεν πεθαίνει η Ελληνική Λύση”

“Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και ό,τι και να κάνουνε, θα αποδείξουμε πως είμαστε πολύ σκληροί. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες”, σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

 

Νάτσιος: “Με φόβο Θεού θα πορευθούμε”

«Η “ΝΙΚΗ” θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην ερχόμενη Βουλή», ανέφερε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νάτσιος.

 

Κωνσταντοπούλου: “Κάνω για 100 βουλευτές”

«Απόψε έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε. Αντέξαμε απέναντι σε μια ανέντιμη επίθεση τις τελευταίες δυο εβδομάδες», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής