breaking news Νέο

Τα προεκλογικά παραμύθια και η μετεκλογική πραγματικότητα -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τα προεκλογικά παραμύθια και η μετεκλογική πραγματικότητα  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά για τα παραμύθια για δήθεν μέτρα που στηρίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η μετεκλογική πραγματικότητα, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της Ν,Δ μας προσγειώνει ανώμαλα.

Η επόμενη μέρα των εκλογών φέρνει καταιγισμό νέων αντιλαϊκών μέτρων, μέσω των «προαπαιτούμενων» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμα και όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «μέτρα ελάφρυνσης» - προσπαθώντας να καμουφλάρει αυτή την πραγματικότητα - έχουν για «ουρά» άλλες αντιλαϊκές προϋποθέσεις και βάζουν τον λαό να πληρώνει «επί δέκα» από την άλλη τσέπη.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση για τα πρώτα νομοσχέδια:

Τα περί «αύξησης του εισοδήματος» των εργαζομένων με παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απαλλάσσουν την εργοδοσία από το «κόστος» της ασφάλισης. Για τους εργαζόμενους, όμως, ανοίγονται ακόμα περισσότερες τρύπες στα Ταμεία, που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να τις βουλώσουν οι ίδιοι, ενώ δημιουργείται έδαφος για την επέλαση ιδιωτικών ασφαλιστικών.

Τα περί «μείωσης του τέλους επιτηδεύματος» πάνε πακέτο με την υποχρεωτική εγγραφή των επαγγελματιών στην ηλεκτρονική «στρούγκα» του «my data» και των ηλεκτρονικών ελέγχων, αναβαθμίζοντας τα ψηφιακά εργαλεία της φοροεπιδρομής σε βάρος των βιοπαλαιστών, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μόλις το 5% των κρατικών εσόδων από φόρους.

Οι υποτιθέμενες «μειώσεις της φορολογίας» για τα νοικοκυριά, της τάξης των 9 ευρώ ανά παιδί τον μήνα (!), είναι «υπό την αίρεση» των «δημοσιονομικών περιθωρίων» και των ματωμένων πλεονασμάτων, της φοροαφαίμαξης δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων, που μόνο το πρώτο 5μηνο του 2023 «υπεραπέδωσε» πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Τα περί «αύξησης των μισθών του Δημοσίου» κατά λίγα ευρώ, μετά από μια δεκαετία που αυτοί παραμένουν «παγωμένοι» και στην πραγματικότητα μειώνονται, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες, αλλά συνδέονται άμεσα με την αντιδραστική αξιολόγηση, για κρατικό μηχανισμό ακόμα πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η αφαίρεση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το υπερταμείο όχι μόνο δεν σημαίνει κάτι θετικό για τον λαό και τις ανάγκες του, αλλά έρχεται να υπηρετήσει από άλλο δρόμο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, όπως προβλέπει και ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ, προμηνύοντας τιμολόγια - φωτιά και νέα χαράτσια, ένταση της πολιτικής των αποκοπών για χρέη.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ότι θα καταργούσαν, προϋποθέτει να έχει ασφαλίσει ο ιδιοκτήτης ιδιωτικά το σπίτι του. Επομένως, ό,τι γλιτώνει από ΕΝΦΙΑ, θα το πληρώνει διπλάσιο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, που εξασφαλίζουν σίγουρη πελατεία.

Όποια πέτρα λοιπόν κι αν σηκώσει κανείς, κάτω από τα υποτιθέμενα «θετικά» μέτρα των «100 πρώτων ημερών» κρύβεται το «φασούλι» της στρατηγικής του κεφαλαίου, που σημαίνει παραπέρα χτύπημα στις λαϊκές ανάγκες.

Αρωγούς σε αυτόν τον δρόμο η ΝΔ θα έχει και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με πρώτους τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που ήδη με τις δηλώσεις τους καλλιεργούν κλίμα ανοχής και «πίστωσης χρόνου» στη νέα κυβέρνηση.

Για τον λαό όμως δεν χωρά καμιά αναμονή: Η ελπίδα βρίσκεται  στον οργανωμένο αγώνα, στη συλλογική δράση, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μείωση των φόρων και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτή την πολιτική σε όλα τα μέτωπα, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, που η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα υπηρετούν και υλοποιούν με μοιρασμένους ρόλους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής