breaking news Νέο

Κ. Μητσοτάκης από υπουργείο Υγείας : Ενίσχυση του ΕΚΑΒ από μεικτά πληρώματα Πυροσβεστικής και Ενόπλων Δυνάμεων

Κ. Μητσοτάκης από υπουργείο Υγείας : Ενίσχυση του ΕΚΑΒ από μεικτά πληρώματα Πυροσβεστικής και Ενόπλων Δυνάμεων

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο υπουργείο Υγείας και η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα.

«Ίσως και μέσα στη διάρκεια της ημέρας να έχουμε την απόφαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αξιοποίηση των μέσων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση των ασθενοφόρων.

Αυτό όπως είπε, δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ καθώς οι αλλαγές θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί.

Τόνισε επίσης ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του έργου στο υπουργείο Υγείας και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. «Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια» είπε.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη, και την ψυχική υγεία, η οποία όπως είπε, αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας.

Το στοίχημα της Υγείας θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Ο πρωθυπουργός μας έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας» είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Από τη δική μας πλευρά όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοιδης, υπάρχει δέσμευση να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά.

 

ΠΟΕΔΗΝ κατά Μητσοτάκη: «Πρόχειρη συνταγή κάλυψης των αναγκών του ΕΚΑΒ»

 

«Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζοντας τις σχετικές εξαγγελίες που έκανε το πρωί της Τρίτης (4/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, «η ίδια πρόχειρη «συνταγή» κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα».

«Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό».

Όπως υπογραμμίζεται, «μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».

 

 

Αντιδρούν οι πυροσβέστες στην ένταξη πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ

 

Τι αναφέρει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση στελεχών της Πυροσβεστικής ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενοφόρων:

«Ο τομέας της υγείας έχει ανάγκη από κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις, υποδομές, εξοπλισμό και όχι από συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα και δανεικούς πυροσβέστες και στρατιωτικούς ως πληρώματα ασθενοφόρων που θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι καθόλου καινούργιος, ούτε «κάποια ευφάνταστη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης: πρόκειται «για τον απόλυτο συντονισμό και συνέχεια» της τροπολογίας 181/2 από 10-2-2016 που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε φέρει κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου 4368/2016. Εκεί περιγραφόταν η δυνατότητα οδήγησης των ασθενοφόρων από προσωπικού του Π.Σ. και των Ο.Τ.Α. σε περιοχές της επικράτειας που υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Απλά, όπως επισημαίνεται, η σημερινή κυβέρνηση το πήγε ακόμη παραπέρα και εμπλέκει και σ’ αυτόν τον τομέα της ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περεταίρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Π.Σ. και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές. Στη συνέχεια, όπως λένε, η κυβέρνηση θα προτείνει ξανά το κλείσιμο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων για την εξοικονόμηση χρημάτων, που είχε παγώσει μετά την σθεναρή αντίσταση που είχε προβάλει η Ε.Α.Κ.Π. από αρχές της δεκαετίας του 2010, πάλι με βάση τη λογική κόστους/οφέλους και κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ενώ  θα παραχωρηθούν τέτοιες αρμοδιότητες πιο γενικευμένα πλέον σε Ο.Τ.Α., Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες με κόστος διαχρονικά κλιμακούμενο.

Θυμίζουν δε, ότι ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ήταν αυτός που από το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλούσε για συγχώνευση και κατάργηση όχι μόνο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αλλά και Αστυνομικών Τμημάτων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής