breaking news Νέο

Περί ΕΚΑΒ ή τι μας ετοιμάζουν στη Δημόσια Υγεία - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Περί ΕΚΑΒ ή τι μας ετοιμάζουν στη Δημόσια Υγεία - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ με προσωπικό της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των δήμων, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα τραγικά κενά που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ. 

Δείγμα το πώς πρόκειται να πορευτεί η κυβέρνηση της Ν.Δ και τη νέα τετραετία.

Με την ΠΝΠ θα διατίθεται προσωπικό της Πυροσβεστικής ή των Ενόπλων Δυνάμεων για να οδηγούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εκεί όπου δεν επαρκεί το προσωπικό. Με βάση την ΠΝΠ, το μέτρο θα εφαρμοστεί στα νησιά, στις ορεινές περιοχές και την Κρήτη. Εξαιρούνται οι οπλίτες θητείας, ενώ το προσωπικό θα διατίθεται, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ, που στενάζει κάτω από τις τραγικές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του, καταφεύγει στις φθηνές -για το κράτος- λύσεις, με τη μετακίνηση προσωπικού, αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοιχτό τον δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για «επενδύσεις» στον χώρο της Υγείας. 

Κι όλα αυτά γίνονται την ώρα που πάνω από 2.000 διασώστες περιμένουν την πρόσληψή τους και τα κενά είναι μεγάλα, με την Αττική να καλύπτεται ημερησίως από 45 μόλις ασθενοφόρα.

Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του στρατού και της πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας. Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί “στοιχίζουν” στο κράτος.

Η όπως - όπως μεταφορά των ασθενών, τους έρχεται πιο φτηνά από την “κοστοβόρα” πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας παντού και της δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτούν ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες, που είναι πολύ πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ασθενείς και αυτές με το “μάτι” προσανατολισμένο στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι, άλλωστε, οι προτεραιότητες της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής