breaking news Νέο

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στην Κύπρο;

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στην Κύπρο;

Η πρόσφατη επίσκεψη του νέου Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κύπρο προάγγελος εξελίξεων στην περιοχή;

Ερώτημα, το οποίο πολύ πιθανόν να περικλείει την αποδοχή μιας τέτοιας κατάστασης, από την στιγμή που μια επισκεψη σαν και αυτή δεν έχει να κάνει για εθιμοτυπικούς, αλλά και ούτε για υπηρεσιακούς λόγους.

Και τούτο γιατί, αν δει κανείς εκ πρώτοις την δήλωση τουκ. Γεραπετρίτη από την Κύπρο ότι "το Κυπριακό τιθεται από ελληνικής πλευράς ψηλά στις προτεραιότητες" μπορεί να μην δημιουργεί υπόνοιες ότι κάποια σοβαρή εξέλιξη δύναται να υπάρξει, καθώς έχει κατασθεί πολλάκις επαναλαμβανόμενη (η δήλωση αυτή) για πολλά χρόνια και δίχως κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα.

Αλλά από την άλλη, αν αναλογισθεί κανείς την χρονική συγκυρία, με την Τουρκία και την Αίγυπτο να αποκαθιστουν τη διπλωματικές τους σχέσεις, έπειτα από μια δεκαετία, σε πρεσβευτικό επίπεδο με την τοποθέτηση πρεσβευτών σε Κάϊρο και Αγκυρα, και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη "μοιρασιά" της ΑΟΖ στην περιοχή, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε.

Ανησυχια, η οποία πηγάζει φυσικα από το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ βολεύουν τις ΗΠΑ, αλλα σε καμμιά περίπτωση δεν εξυπηρετουν τα συμφέροντα της χώρας μας.

Αυτό που καθίσταται σαφές, λοιπόν, είναι ότι η "δήθεν επιλυση" του Κυπριακού ζητήματος, ανοίγει τον δρόμο διάπλατα - πάντα κατά τους Αμερικανούς με "όχημα" το ΝΑΤΟ - για... διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις θαλάσσιες ζώνες και τις ΑΟΖ. Που αν γίνει κάτι τέτοιο το επόμενο στάδιο είναι η Ελλάς να πάει συρόμενη στην συνεκμετάλλευση, κατ' ουσίαν συνδιαχείριση, για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου στην ευρύτερη περιοχή. Και συγχρόνως η αποδοχή πλεον του Καστελόριζου χωρίς ΑΟΖ και επήρεια, όπως έχει προαναγγείλει η (λαλίστατη πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) κ. Ντόρα Μπακογιάννη να φέρει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς των Αμερικανών στην ΝΑ Μεσόγειο. Και μεσα από όλη αυτήν την φάση υλοποίησης του εν λόγω σχεδίου να βγει ζημιωμένη μόνο η πατρίδα μας. Γιατί, κατ' αυτόν τον τρόπο Ελλαδα και Κύπρος δεν θα μπορούν να "εφάπτονται" στην ΑΟΖ (αλήθεια τόσα χρόνια γιατί η χώρα μας δεν προχώρησε σε καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο;) κι έτσι να μην έχουν θαλάσσια συνορα και να μην μπορούν να εκμεταλλευθουν επίσης τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην περιοχή. Προς επίρρωσιν όλων αυτών, έρχεται ο πρέσβης κ. Αυφαντής, ο λόγος του οποίου έχει αυξημένη βαρύτατος και αξιοπιστια, ο οποίος κάνει λόγο για υποκριτική επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κύπρο, από τη στιγμή που "έχουμε αποδεχθεί, μη εκφράζοντας διαφωνία, την πρόταση του ΝΑΤΟ στα επιχειρησιακά του σχέδια ότι η Κύπρος απο χώρα μετατρέπεται σε χώρο με αναφορά σε συντεταγμένες κι όχι σε κρατική οντότητα και τα Στενά των Δαρδανελλίων, ονομασία από διεθνείς συνθήκες να αποκαλούνται με διπλό τρόπο και Τουρκικά για οποια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ το επιθυμεί".

Ακόμα, ο κ. Αυφαντής τόνισε ότι η δηλωση Γεραπετρίτη στη Λευκωσία πως "τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού", "συνιστά στην ουσία προτροπή στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί ενα σχέδιο αγγλικής εμπνεύσεως, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, "παραλλαγή του Κόφι Ανάν, "διαφορετικά η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να "νίψει τα χέρια της".

Επίσης, κατά τον Αυφαντή, εκφράζεται η άποψη οτι η Ελλάδα κακώς βιάζεται για την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κάτι που γίνεται με υπόδειξη των ΗΠΑ, την ώρα όμως που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κάνει βήμα πίσω στις αναθεωρητικές του βλέψεις. (Μέσα σ' αυτές να θυμίσουμε ενδεικτικά συμπεριλαμβανονται η συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της χώρας με την Τουρκια, η συνθήκη του Μοντραί και εν γένει η αλλαγή του Status Kvo στο Αιγαίο). Φυσικα δεν θα πρέπει να ξεχναμε και τους... πανηγυρισμούς του - τότε - ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για την συμφωνία που είχε συνάψει με την Αίγυπτο για τον καθορισμό... κουτσουρεμένης ΑΟΖ. Κάτι το οποίο μετατρέπεται τώρα σε βάρος της χώρας μας, όπου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξελίξεις, ανοίγει τον δρόμο στην ευρύτερη πειροχή με "εκπτώσεις" και υποχωρήσεις που θα έχουν πρώτη ζημιωμένη την Ελλάδα. Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να ανησυχούμε, και πολύ περισσότερο να δούμε και την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απέναντι στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Κάτι που θα αναδείξει περίτρανα και τον πραγματικό λόγο της επισκεψης Γεραπετρίτη στην Κύπρο πριν από λίγες ημέρες.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής