breaking news Νέο

Τιμητικές διακρίσεις στον αείμνηστο Β.Παπαζάχο και τον ιατρό Αχ.Αναγνωστόπουλο απένειμε η ΠΕΔΚΜ

Τιμητικές διακρίσεις στον αείμνηστο Β.Παπαζάχο και τον ιατρό Αχ.Αναγνωστόπουλο απένειμε η ΠΕΔΚΜ

Τιμητικές  διακρίσεις σε δύο σπουδαίους ανθρώπους και λαμπρούς επιστήμονες, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης του επιστημονικού τους έργου και της κοινωνικής προσφοράς τους, απένειμε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Τίμησε τον αείμνηστο ομότιμο καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλη Παπαζάχο και τον ιατρό, τ. διευθυντή της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, ο οποίος υπηρέτησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 40 χρόνια.

 Δυο προσωπικότητες που μπορεί να μην συνδέθηκαν άμεσα με την αυτοδιοίκηση, άφησαν όμως ανεξίτηλο το στίγμα τους στη χώρα, ενώνοντας τις φωτεινές πλευρές της επιστήμης και της κοινωνίας.

Στη διάρκεια εκδήλωσης,  ο πρόεδρός της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης απένειμε την πρώτη τιμητική διάκριση προς τιμήν του αείμνηστου, Βασίλη Παπαζάχου, επιστήμονα διεθνούς εμβέλειας που άφησε το δικό του αποτύπωμα στο δημόσιο βίο. Την διάκριση παρέλαβε ο γιός του, επίσης καθηγητής Γεωφυσικής, διευθυντής του εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Ο κ. Καϊτεζίδης, μιλώντας για τον αείμνηστο Βασίλη Παπαζάζο, τόνισε ότι η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τιμά τη μνήμη του, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του και την προσφορά του στο χώρο της επιστήμης της σεισμολογίας, την οποία και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Κανείς άλλος σεισμολόγος δεν έγινε τόσο ευρέως γνωστός στο ελληνικό κοινό όσο ο Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τον σεισμό του 1978 και την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Όσοι τον γνωρίσαμε ξέρουμε ότι ήταν σεμνός και πολύ καλός επιστήμονας. Συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κληροδότημα, τόσο για τους μαθητές του, όσο και για τους συνεχιστές του» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο κ. Καϊτεζίδης.

«Ο Βασίλης Παπαζάχος», συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ «πέτυχε το ασύλληπτο. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου λαού.  Δεν ήταν απλός καθηγητής αλλά ένας ηγέτης τις στιγμές που ξύπνησε ο εγκέλαδος».  Υπενθύμισε μάλιστα ότι ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί στον τότε πρωθυπουργό,  Κωνσταντίνο Καραμανλή,  να μην εκκενωθεί η πόλη καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγάλο κόστος.

«Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσέφερε στην Ελλάδα και διεθνώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης.

Φανερά συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική διάκριση στη μνήμη του πατέρα του ο Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μίλησε από καρδιάς για τον άνθρωπο και επιστήμονα Βασίλη Παπαζάχο. «Οι άνθρωποι εύκολα ξεχνιούνται και είναι δουλειά μας να τους κρατάμε στη ζωή. Ο πατέρας μου είχε την καταπληκτική ιδιότητα να μετατρέπει τα αρνητικά σε θετικά. Έτσι, πήγε τρίτη Γυμνασίου σε ηλικία 18 ετών γιατί δεν τον άφηνε ο πατέρας του αλλά κατάφερε να γίνει αυτό που έγινε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο πρόσωπό του αείμνηστου πατέρα του τιμούνται όλοι οι Έλληνες επιστήμονες.

Τιμή σε έναν πρωτοπόρο παγκόσμιο ερευνητή

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης απένειμε τιμητική διάκριση τον ιατρό, τ. διευθυντή της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, που πρωτοπόρησε στον παγκόσμιο ερευνητικό στίβο, συνεισφέροντας σημαντικά στην πρόοδο της επιστήμης με τις κορυφαίες επιδόσεις του.

«Είναι δύσκολο κανείς να αποτυπώσει σε λίγες γραμμές το σπουδαίο έργο αυτού του διακεκριμένου επιστήμονα. Στο πρόσωπό του, η ΠΕΔΚΜ τιμά και όλους τους υγειονομικούς που καθημερινά εκτελούν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους με γνώμονα το συμφέρον του συνανθρώπου. Η κοινωνία έχει ανάγκη από χαρισματικούς ανθρώπους, διαρκώς ανήσυχους, όπως ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος  που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Μιλώντας για την πορεία του εξαίρετου επιστήμονα, παρουσία φίλων του και συνεργατών του, αλλά και του Διοικητή του Γ.Ν «Γ. Παπανικολάου» Διονύση Μανωλόπουλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ εξήρε το σπουδαίο έργο του, επισημαίνοντας ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από την επιστημονική του έρευνα για τη θεραπεία αντιμετώπισης της νόσου covid-19 με τη χορήγηση Τ-λεμφοκυττάρων στους ασθενείς, μέθοδος που αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός της μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας αιμοποιητικών κυττάρων στη χώρα μας, ενώ, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το πρόγραμμα αλλογενών μεταμοσχεύσεων το 1990 και δημιούργησε τη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, συμβάλλοντας στη δημιουργία και ανάπτυξη των εργαστηρίων της Κλινικής και της Τράπεζας Φύλαξης Βλαστοκυττάρων.

Από την πλευρά του ο διακεκριμένος επιστήμονας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και προσωπικά στον πρόεδρό της Ι. Καϊτεζίδη που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της βράβευσης του. «Με συγκινείτε γιατί με περιγράψατε ως έναν τέλειο άνθρωπο. Αλλά, όπως όλοι, έχω και εγώ πολλά ελαττώματα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είναι ιδιαίτερη η τιμή που μου κάνετε γιατί όλη μου η δραστηριότητα ξεκινούσε και κατέληγε στον άνθρωπο».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος μίλησε για την πορεία του από τα παιδικά του χρόνια ως σήμερα, τονίζοντας πως από μικρός ήθελε να βοηθάει τους ανθρώπους ανιδιοτελώς. «Στην πορεία κάθε ανθρώπου υπάρχουν κάποιοι σταθμοί. Αποφάσισα από παιδί ότι ήθελα να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου ανιδιοτελώς. Το πρώτο παράδειγμα που θα είχε ένα παιδί με τέτοια στο μυαλό του ήταν ο Αγροτικός Γιατρός. Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι επόμενος σταθμό του, ήταν η μετάβασή του στο Λονδίνο το 1989 και η προσπάθεια του να φέρει στην Ελλάδα τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις. Καθώς επίσης και το όραμά του να δημιουργήσει ένα αιματολογικό τμήμα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» αντάξιο της Αγγλίας, το οποίο έγινε πράξη, όπως πράξη έγινε και η δημιουργία της πρώτης δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γιώργος Λυσσαρίδης, επί σειρά ετών Γ.Γ του ΥΜΑ-Θ και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο σύντομο χαιρετισμό της  υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την πόλη να εκπροσωπείται από επιστήμονες τέτοιου βεληνεκούς, ενώ τόνισε πως άνθρωποι όπως οι συγκεκριμένοι επιστήμονες σπανίζουν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής