breaking news Νέο

Στοιχεία σοκ του OHE: 165 εκατομμύρια νέοι φτωχοί σε 3 χρόνια κρίσεων

Στοιχεία σοκ του OHE: 165 εκατομμύρια νέοι φτωχοί σε 3 χρόνια κρίσεων

165 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στη φτώχεια από το 2020,  σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι πρόσφατες κρίσεις, από την πανδημία του κορωνοϊού ως την απογείωση του κόστους ζωής, έχουν οδηγήσει 75 εκατομμύρια στην ακραία φτώχεια (εισόδημα κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα) μεταξύ του 2020 και του 2023, ενώ άλλοι 90 εκατ. άνθρωποι πλέον βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 3,65 δολάρια την ημέρα.

Οι χώρες που μπόρεσαν να επενδύσουν σε μέτρα προστασίας τα τρία τελευταία χρόνια εμπόδισαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να περιπέσει στη φτώχεια. Όμως στις υπερχρεωμένες χώρες, που δαπανούν περισσότερα για την κάλυψη τόκων του χρέους τους παρά για την παιδεία ή την υγεία και για κοινωνικές δαπάνες, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών της φτώχειας, που πλέον προκαλούν συναγερμό.

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», όπου οι μισοί προϋπολογισμοί, πηγαίνουν σε κερδοσκόπους - δανειστές και οι λαοί οδηγούνται σε οδυνηρές καταστάσεις, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών εισηγείται να υπάρξει «παύση» της αποπληρωμής των κρατικών χρεών στις χώρες που είναι υποχρεωμένες να επιλέξουν μεταξύ του να εξυπηρετούν τα χρέη τους ή να βοηθήσουν τους πληθυσμούς τους.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, που δεν σταματά να ζητεί μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών, κατήγγειλε ξανά αυτή την εβδομάδα το «απαρχαιωμένο» σύστημα το οποίο «αντανακλά τις αποικιακές δυναμικές της εποχής που δημιουργήθηκε».

Θλιβερή είδηση, αλλά και ενθαρρυντικές προτάσεις….


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής