breaking news Νέο

Σύγκληση από το ΥΠΑΑΤ Κοινής Σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδακίνου ΕΘΕΑΣ και της Ε.Κ.Ε. -Επιστολή του Χρ. Γιαννακάκη σε Λ. Αυγενάκη και Δ. Σταμενίτη

Σύγκληση από το ΥΠΑΑΤ Κοινής Σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδακίνου ΕΘΕΑΣ και της Ε.Κ.Ε. -Επιστολή του Χρ. Γιαννακάκη σε Λ. Αυγενάκη και Δ. Σταμενίτη

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Τα τελευταία χρόνια λόγω κατάρρευσης του Συνεταιριστικού Κινήματος και διάλυσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν πραγματοποιούνταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραγωγικών φορέων του συμπύρηνου Ροδακίνου και της κονσερβοποιίας, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να επιβάλλει τις τιμές της αρεσκείας της για το εν λόγω προϊόν, θεωρώντας ότι είναι ο αποκλειστικός ελαστικός συντελεστής κόστους. Η πολιτική αυτή είχε σαν συνέπεια να παραμένουν οι τιμές παραγωγού καθηλωμένες επί σειρά ετών, ενώ το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής εκτοξεύτηκε σε υψηλότατα επίπεδα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους αγρότες. Αντίστοιχα οι τιμές πώλησης της κομπόστας αυξήθηκαν χωρίς να ωφεληθεί ο παραγωγός.

 

Η απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2020, να επανιδρύσει τον θεσμικό φορέα εκπροσώπησης των Συνεταιρισμών την ΕΘΕΑΣ και η πρόβλεψη στο εγκεκριμένο Καταστατικό λειτουργίας της από το ΥΠΑΑΤ, της δυνατότητας σύστασης Εθνικών Επιτροπών Προϊόντων, έδωσε το θεσμικό εργαλείο στους Αγρότες για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων και την υπογραφή συμφωνιών πώλησης των προϊόντων.

 

Δυστυχώς όμως, η Κονσερβοποιία ροδακίνου εκπροσωπούμενη από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), αρνείται να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι μπορεί να συνεχίζει να αποφασίζει μονομερώς την επιβολή των δικών της όρων και συμφερόντων, αγνοώντας την πλευρά των αγροτών.

 

Στα πλαίσια λοιπόν της δυνατότητας της Κυβέρνησης να επιβάλει τους κανόνες της Δημοκρατικής και Κοινωνικής λειτουργίας του Κράτους, παρακαλούμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, όπως παρέμβει άμεσα και καλέσει κοινή σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προϊόντος Συμπύρηνου Ροδακίνου της ΕΘΕΑΣ και της Ε.Κ.Ε., έτσι ώστε να συμφωνηθεί και να υπογραφεί Διεπαγγελματική συμφωνία.

 

Εν αναμονή διατελούμε.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση

Χρήστος Γιαννακάκης Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής