breaking news Νέο

ΠΕΔΚΜ : Νέα παρέμβαση για την εξαίρεση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων από το net billing

ΠΕΔΚΜ : Νέα παρέμβαση για την εξαίρεση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων από το net billing

Τη θέση που είχε εκφράσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο Σίμος Δανιηλίδης για την απόσυρση του νόμου 5037/2023 που θέτει περιορισμούς στους δήμους λειτουργώντας αποτρεπικά στην ίδρυση και τη λειτουργία διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων υιοθέτησε η ΠΕΔ-ΚΜ.

Στην τελευταία συνεδρίασή της η Ένωση των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει αίτημα εξαίρεσης των ΟΤΑ και των σχημάτων στα οποία αυτοί συμμετέχουν (Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες) από τους περιορισμούς του ν.5037/2023 και διατήρηση της δυνατότητας υλοποίησης Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, χωρίς ανώτατο όριο τα 100Kw. Επίσης η ΠΕΔ-ΚΜ ζητά την χρηματοδότηση των ΟΤΑ και όλων των σχημάτων που αυτοί συμμετέχουν με την κάλυψη του κόστους για την υλοποίηση έργων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού κατά 50% με την παροχή σχετικής επιδότησης και κατά 50% με ευνοϊκό χαμηλότοκο δάνειο.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος o οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας από τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας, στο net-metering (Ενεργειακός Συμψηφισμός και Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός όπως ίσχυε πριν τον Ν.5037/2023), η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου «αποθηκεύεται» για διάστημα έως και τριών ετών. Στο net-billing, το οποίο εισάγει και περιγράφει ο νέος νόμος 5037/2023, όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με έναν από τους τρόπους που προβλέπει η νομοθεσία. Όμως, ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας, ενώ στο net-billing μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο. «Με άλλα λόγια, ο Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός έχει πολύ μεγαλύτερο όφελος για έναν δήμο, αφού μπορεί να συμψηφίζει το σύνολο της κατανάλωσης του και να «αποθηκεύει»  την ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνει στο δίκτυο για διάστημα έως 3 ετών, κάτι πολύ χρήσιμο καθώς οι δήμοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις και τις βραδινές ώρες λόγω του οδικού φωτισμού (Φωτισμός Οδών και Πλατειών, ΦΟΠ). Μετά την 1η Ιουλίου 2023 οι δήμοι και γενικότερα οι ΟΤΑ καθώς και τα σχήματα στα οποία αυτοί συμμετέχουν (Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα μόνο για net billing, μία εντελώς άδικη μορφή συμψηφισμού στην οποία οι μεγάλες καταναλώσεις του οδικού φωτισμού (ΦΟΠ), τη νύχτα που λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας δεν παράγεται ενέργεια, μένουν εκτός του ενεργειακού ισοζυγίου αφού δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις σημερινές τιμές οι Ενεργειακές Κοινότητες θα αναγκάζονται να πωλούν την πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας στην τιμή των 6,8 λεπτών την κιλοβατώρα, ενώ θα την αγοράζουν σχεδόν στην τετραπλάσια τιμή (24 λεπτά) κατά τη διάρκεια της νύχτας, που τα φωτοβολταϊκά τους δεν παράγουν ενέργεια.

«Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση στο δημόσιο διάλογο διατεινόταν ότι θα ενισχύσει τη δυνατότητα δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους δήμους για υλοποίηση Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, στην πράξη αποκλείει κάθε περίπτωση υλοποίησης του, υπογραμμίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, αφού είναι πρακτικά αδύνατο για οποιαδήποτε ενεργειακή κοινότητα με τη συμμετοχή δήμου να μπορέσει να καταθέσει πλήρεις φακέλους στο ΔΕΔΔΗΕ για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα».

Όπως προαναφέρθηκε, η ΠΕΔ-ΚΜ υιοθέτησε και την πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για χρηματοδότηση των ΟΤΑ κατά 50% και με χαμηλότοκο δάνειο για το υπόλοιπο 50% ώστε να ιδρύσουν ή να γίνουν μέλη διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων.

Όπως αναφέρει στη σχετική πρότασή του ο κ. Δανιηλίδης, κάθε ένας από τους 332 δήμους της χώρας μπορούν εντός δύο ή τριών ετών να ιδρύσουν ή να αποτελούν μέρη διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας η οποία να δημιουργηθεί χωρίς να χρειαστεί να δεσμεύσουν δικά τους κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό ο δήμαρχος εκτιμά πως θα αφαιρεθεί και το τελευταίο επιχείρημα από όσους αιρετούς παραμένουν επιφυλακτικοί ή διατυπώνουν ενστάσεις όσον αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων αναφέροντας ως απαγορευτικό το σχετικό κόστος. «Μπορώ μάλιστα να τους διαβεβαιώσω ότι το δάνειο όπως και το σύνολο του ποσού της επένδυσής τους θα το αποσβέσουν μέσα σε 4-5 χρόνια με το σημερινό καθεστώς, χρονικό όριο που θα αγγίξει τα 12-14 χρόνια με το νέο νόμο εφόσον ισχύσει» τονίζει.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επισημαίνει πως το όφελος από μία τέτοια επένδυση δεν θα περιοριστεί στα όρια των δήμων αλλά θα αφορά την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο αλλά και από την ολιγαρχία της ενέργειας η οποία νέμεται το 90% της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά: «Αξίζει να λάβουμε υπόψη μας ότι στη Γερμανία που αποτελεί διεθνώς έναν γίγαντα της ενέργειας μόλις το 15% της ενέργειας αποτελεί παραγωγή των ολιγαρχών ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%!».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής