breaking news Νέο

Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων στον ΟΓΑ χωρίς αγροτικά εισοδήματα -Του Ιπποκράτη Κάργα

Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων στον ΟΓΑ χωρίς αγροτικά εισοδήματα  -Του Ιπποκράτη Κάργα

Η διαδικασία συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που δεν διαθέτουν αγροτικά εισοδήματα αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Ο τρόπος ασφάλισης στην αγροτική οικονομία ήταν συνδεδεμένος με την ιδιότητα του ασφαλισμένου ως "αγρότη" και την ύπαρξη αγροτικών εισοδημάτων.
Ωστόσο, με τις νέες διατάξεις του ν.5006/2022, οι ασφαλισμένοι που δεν διαθέτουν αγροτικά εισοδήματα έχουν τώρα τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης και να λάβουν κανονική σύνταξη γήρατος, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ.
Στο παλαιό σύστημα, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς αγροτικά εισοδήματα αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες. Οι προηγούμενες διατάξεις απαιτούσαν από τον ασφαλισμένο να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τα εισοδήματά του, τα οποία έπρεπε να προέρχονται από γεωργικές επιχειρήσεις. Αυτή η απαίτηση αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για όσους δεν διατηρούσαν αγροτικά εισοδήματα, αλλά είχαν εργασιακή ιδιότητα στην αγροτική οικονομία.
Η θετική εξέλιξη έρχεται με το ν.5006/2022, που προβλέπει την κατάργηση του ασφαλιστικού ελέγχου για τον χρόνο ασφάλισης έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 ή τις έχουν ρυθμίσει μέχρι την ίδια ημερομηνία και τηρούν την ρύθμιση μέχρι την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, δεν απαιτούνται πλέον να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους από γεωργικές επιχειρήσεις.
Αυτή η νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που δεν διαθέτουν αγροτικά εισοδήματα να απολαμβάνουν τα οφέλη της σύνταξης γήρατος.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και να απολαμβάνουν τη συνταξιοδοτική τους παροχή χωρίς την ανάγκη να διαθέτουν αγροτικά εισοδήματα.Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του είδους των εισοδημάτων τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής