breaking news Νέο

«ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΟΡΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ – ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΤΟΥΣ 2022»

«ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΟΡΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ – ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΤΟΥΣ 2022»

Με βάση τις διατάξειςτου άρθρου 22 του Ν. 4423/2016 (Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κ.λ.π.) τα Εποπτικά Συμβούλια των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας ασκούν έλεγχο της τήρησης του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο. Επίσης παρακολουθούν την οικονομική κατάστασή τους, συντάσσουν εισηγήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση, καθώς και Αναλυτική Έκθεση στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου, σχετικά με τις δραστηριότητεςτου συνεταιρισμού. Την έκθεση αυτή οφείλει να δημοσιοποιήσει 10 ημέρες πριν από την σύγκλιση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης και να την υποβάλλει ταυτοχρόνως με την δημοσιοποίηση στην εποπτεύουσα αρχή.

Οι παραπάνω επιταγές του νόμου επαναλήφθηκαν και στα άρθρα 11 και 15 του καταστατικού του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας με την επωνυμία «Ορεινή Ημαθία – Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας Βέροιας» και η παρούσα έκθεση συντάσσεται κατ’ επιταγή των διατάξεων αυτών, αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα βιβλία του συνεταιρισμού, όλα τα φορολογικά στοιχεία και παραστατικά και επιπλέον : α) ο από 30 Απριλίου 2023 ισολογισμός έτους 2022 και ο από 30 Απριλίου 2022 λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2022, οι οποίες καταστάσεις συντάχθηκαν νομίμως με τη συνδρομή και συνυπογραφή του λογιστή Δημοσθένη Γκίνη, β) ο απολογισμός πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου (έτους 2022) και γ) το Πρόγραμμα Δράσης και Ανάπτυξης του Δ.Σ. για το έτος 2023. Τα έγγραφα αυτά ετέθησαν υπόψη του Εποπτικού Συμβουλίου από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, όπως τούτο υποχρεούνταν από το άρθρο 15 §4 του καταστατικού.

Στην παρούσα περιέχονται όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για την εκτίμηση των δράσεων του συνεταιρισμού, από άποψη ουσίας και νομιμότητας, καθώς και αξιολόγηση του απολογισμού πεπραγμένων του Δ.Σ.. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διασαφήσεις ή διευκρινήσεις τίθενται στη διάθεση των μελών του συνεταιρισμού και της εποπτεύουσας αρχής, σε πρώτη ζήτηση αυτών, τα Πρακτικά του Εποπτικού Συμβουλίου για όλους τους ελέγχους που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επίμαχης διαχειριστικής χρήσης και οι προαναφερόμενες οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού.

Το Εποπτικό Συμβούλιο κατά την διάρκεια του έτους 2022 ασκούσε τον προβλεπόμενο έλεγχο στην οικονομική και την γενικής διαχείριση του συνεταιρισμού και υπέβαλλετιςεκθέσειςτου (αντίγραφα των πρακτικών του) στο Διοικητικό Συμβούλιο. Κατά την επίμαχη περίοδο δεν διαπιστώθηκε τίποτε παράτυπο ή παράνομο και δεν εκφράστηκαν παρατηρήσεις από κανένα μέλος του. Ειδικότερα κατά τους ελέγχους του Εποπτικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε η νομιμότητα όλων των πράξεων που εμφανίζονται στα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, ενώ όλες οι εγγραφές στις οικονομικές καταστάσεις και τα φορολογικά βιβλία, που τηρεί ο συνεταιρισμός, προήλθαν από νόμιμα παραστατικά και σε εκτέλεση των αποφάσεων και των πράξεων των θεσμοθετημένων οργάνων και εντός των σκοπών του συνεταιρισμού.

Επίσης κατά τον έλεγχο των υποβληθεισών από το Διοικητικό Συμβούλιο οικονομικών καταστάσεων του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων της χρήσεως 2022, με τα συνοδεύοντα τις καταστάσεις αυτές προσαρτήματα, διαπιστώθηκε ότι όσα αναγράφονται σε αυτές προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία, τα φορολογικά στοιχεία και λοιπά παραστατικά και οι καταστάσεις αυτές απεικονίζουν επακριβώς την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού κατά την 31.12.2022.

Από την δράση του συνεταιρισμού κατά το διαχειριστικό έτος 2022 τα έσοδά του ανήλθαν στα 68.841,02 ευρώ και προήλθαν από την πώληση ξυλώδους προϊόντος υλοτόμησης, που προέρχεται από συστάδες δημόσιων και δημοτικών δασών, η εκμετάλλευση των οποίων παραχωρήθηκε ή εκμισθώθηκε νομίμως στο συνεταιρισμό. Για τις πωλήσεις ξυλείας προερχόμενης από δάση που παραχωρήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 136Α του Δασικού Κώδικα ακολουθήθηκε η σύμφωνη με το νόμο, το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας διαδικασία και οι τιμές που επιτεύχθηκαν κατά τον πλειστηριασμό ήταν συμφέρουσες για το συνεταιρισμό, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού προσέλευσης πλειοδοτών και των υποβληθεισών προσφορών κατά την διενέργεια της σχετικής δημοπρασίας.

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίμαχη χρήση ήταν όλες απολύτως αναγκαίες, καθώς αφορούσαν έξοδα τρέχουσας φύσης, καταβολή μισθωμάτων προς το δήμο και δικαιωμάτων δημοσίου για την παραχώρηση των δασών, καταβολή μισθών στους δασεργάτες – μέλη που εργάστηκαν στην υλοτόμηση, εξόφληση αμοιβών συνεργατών για τις παρασχεθείσες στο συνεταιρισμό υπηρεσίες τους. Ειδικότερα, από τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο έσοδα δαπανήθηκαν: α) για παροχές σε εργαζόμενους δασεργάτες – μέλη του συνεταιρισμού 57.579,21 ευρώ εκ των οποίων τα 46.088,72 ευρώ αφορούν μισθούς και τα 11.490,49 ευρώ επιβαρύνσεις κοινωνικής ασφάλισης, β) για δαπάνες τρέχουσας φύσης το συνολικό ποσό των 5.746,83 ευρώ, που αναλύεται ως εξής: ποσό 26,33 ευρώ για την εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, ποσό 480 ευρώ για τα μισθώματα του γραφείου του συνεταιρισμού, ποσό 3.710,94 ευρώ για μισθώματα ή δικαιώματα Δημοσίου για την παραχώρηση του δικαιώματος υλοτόμησης των δασών, ποσό 120 ευρώ για έξοδα δημοσιεύσεων στον τύπο/ διαδίκτυο των δημοπρασιών και τέλος για την εξόφληση αμοιβών συνεργατών ποσό 1.200 ευρώ (αμοιβή λογιστή) και ποσό 209,56 ευρώ (αμοιβή τεχνικού ασφαλείας), γ) για την αγορά των καυσόξυλων που μεταπωλήθηκαν έναντι 16.516,12 ευρώ με πωλήσεις λιανικής, το συνολικό ποσό των 11.416,05 ευρώ, δ) για αποσβέσεις παγίων αναλώθηκε ποσό 12,43 ευρώ, δ) για την εκτέλεση διατραπεζικών συναλλαγών καταβλήθηκε σε τράπεζες ποσό 682,10 ευρώ και ε) για έκτακτα έξοδα (προσαυξήσεις φόρων) καταβλήθηκε ποσό 9,85 ευρώ. Συνεπώς τα αποτελέσματα της περιόδου μετά από φόρους ανέρχονται στο ποσό των -6.605,45 ευρώ.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο συνεταιρισμός κατά την επίμαχη διαχειριστική περίοδο λειτούργησε παραγωγικά και νόμιμα, δρώντας εντός των σκοπών του και κατά τρόπο επωφελή για τους δασεργάτες μέλη του, καθώς κατά τη χρήση του έτους 2022 τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 68.841,02 ευρώ δηλαδή κατά 49.487,66 ευρώ υψηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2021 και το μεγαλύτερο ποσό δαπανήθηκε ως αμοιβή και κοινωνική ασφάλιση των δασεργατών – μελών (57.579,21 ευρώ) του, που εργάστηκαν στην υλοτόμηση.

Σημειωτέον ότι κατά τον παρόντα έλεγχο ελήφθησαν υπόψη όλες οι σχετικές διατάξεις του νόμου, του καταστατικού, του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης».

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΞΑΧΘΕΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 22 Μαΐου 2023

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.           Ο Γραμματέας του Ε.Σ.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής