breaking news Νέο

Γιατί δεν θα συμμετέχω στην εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Γιατί δεν θα συμμετέχω στην εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Να ξεκινήσουμε από ένα ερώτημα¨ Αυτοί  που θεωρούνται υπαίτιοι για την δημιουργία προβλημάτων , μπορεί να γίνουν και οι λύτες των?? Μπορεί δηλ. να είσαι μέρος του προβλήματος και αυτόματα να γίνεσαι και λύτης του ??Προφανώς  όχι!!

Να μεταφέρουμε το ερώτημα στις υποψηφιότητες των στελεχών που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία , για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.. Αν εξαιρέσουμε τον Στέφανο Τζουμάκα που όλοι αναγνωρίζουμε την αγωνιστική του πορεία , δεν ήταν στον «σκληρό» ηγετικό πυρήνα του κόμματος , ούτε συμμετείχε στην κυβέρνηση του 2015 έως το 2019 , δεν ήταν βουλευτής , ενώ οι άλλοι τρεις συνυποψήφιοι  βρίσκονται στην πρώτη ηγετική ομάδα τουλάχιστον από το 2015.Ήταν  και οι τρεις υπουργοί , ήταν στην διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα και βασικοί εισηγητές της σκληρής οικονομικής πολιτικής. Προφανώς δεν ήταν αριστερή πολιτική που εισηγήθηκαν αφού θεωρήθηκε σαν μία αναγκαστική επιλογή για να βγει η χώρα στο ξέφωτο. Τότε τα «αριστερόμετρα» δεν χρειάζονταν να τα  κρατάν ορισμένοι αφού δικοί τους συμμετείχαν στην διαμόρφωση των προτάσεων .

Πάμε στις εκλογές της Τ.Α το 2019 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ,σαν κυβέρνηση εξασφάλισε και μοίρασε αρκετά κονδύλια του ΕΣΠΑ , ενίσχυσε και με άλλους πόρους τους Δήμους και τις Περιφέρειες όμως καταποντίστηκε εκλογικά , αναγκάστηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές, χωρίς να υπάρχει καμία αίσθηση ωφελιμότητας του λαού από την έξοδο από τα μνημόνια .Η απλουστευτική λογική ήταν ….και τι έγινε , εγώ τι κέρδισα!!!Ενώ αν γίνονταν μετά από τέσσερις μήνες οι εκλογές  μπορεί να έβλεπε κάτι στον ορίζοντα!!!Δεν άκουσα καμιά από τις «ομαδούλες» να το θίξουν και πιο πολύ οι 53+  , μετεξελιγμένοι σήμερα σε «ομπρέλα»!!!!

Το βράδυ των εκλογών βάζει ο Τσίπρας την αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνία σαν βασικό στόχο. Και από εδώ αρχίζουν «τα όργανα». Λούφαξαν για λίγο οι ομάδες που εξελίσσονταν  σε φράξιες μέχρι να περάσει ο «κουρνιαχτός». Δεν σταμάτησαν να ακονίζουν τα «μαχαίρια» και να παίρνουν θέσεις …. « να μην μας πάρουν το κόμμα»!!! Εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο πως ο πρόεδρος εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους ,αν πίστευε τις διαβεβαιώσεις τους που αποδείχτηκαν «φρούδες» ή ήταν σε ομηρία της κομματικής νομενκλατούρας και γραφειοκρατίας.

Στα 4 χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο ενιαίο κόμμα δεν υπήρχε. Λειτουργούσαν οι φράξιες ανεξέλεγκτα , σαν κόμμα μέσα στο κόμμα!! Γιατί ο πρόεδρος δεν τις διέλυσε ή σε κάθε  περίπτωση δεν έβαλε κανόνες!!Δεν είχε αντιληφθεί ότι κουβαλούσαν τις παλιές αντιλήψεις και νοοτροπίες , για «ομίλους» συζητήσεων και «προβληματισμών» ,μακριά από τις ανάγκες ,τα προβλήματα των εργαζόμενων , των ανέργων ,των ανθρώπων που δεν είχαν στον «ήλιο μοίρα» .Ατέρμονες θεωρητικολογίες που τις βάφτιζαν ιδεολογικές αναζητήσεις, δημιούργησαν τις τάσεις , τις συνιστώσες που οι διαφωνίες τους , οι διενέξεις τους θύμιζαν την παλιά διαμάχη για το « φύλο των αγγέλων»!! Πίστευε ότι στην πορεία θα υπήρχε εξ ορθολογισμός   ή κάποια επανάκαμψη? Δεν έβλεπε ότι οι περισσότεροι κρατούσαν το αριστερόμετρο!!

Ήταν «ηλίου φαεινότερο» ότι υπονομευόταν η προσπάθεια του προέδρου σε όλη την αντιπολιτευτική περίοδο. Έλεγε ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη πολιτικό απατεώνα -το λιγότερο που μπορούσες να του προσάψεις - ,και έβγαινε ο Τσακαλώτος με την αστική ανατροφή και έλεγε…. «εγώ δεν θα έλεγα τέτοιο πράγμα……»  .Δεν μπόρεσα να καταλάβω την σκοπιμότητα του , που προφανώς δεν ήταν αθώα. Πολλά στελέχη της ομπρέλας , με την οργανωτική τους αυτονομία έκαναν περιοδείες ανά την χώρα για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους και κύρια να κάνουν  εμφανείς τις διαφωνίες τους.. Σε πολλές μου παρεμβάσεις στο παρελθόν μέσα από έντυπα είχα θέσει το ερώτημα ¨γιατί δεν τα βάζετε αυτά τα ζητήματα στα όργανα αφού συμμετέχετε σ’ αυτά?? Πως είναι δυνατόν να συμμετέχεις στα καθοδηγητικά όργανα ενός κόμματος και εσύ παράλληλα να διατηρείς ομάδα με οργανωτική δομή και αυτονομία , να εκδίδεις δική σου εφημερίδα , να λειτουργείς φραξιονιστικά – σαν κόμμα , μέσα στο κόμμα -,και να μην έχεις την παραμικρή ευαισθησία να παραιτηθείς , να σηκωθείς να φύγεις να φέρεις στο πολιτικό προσκήνιο την ομάδα σου , αντί να «κρύβεσαι» στην πλάτη του Τσίπρα !!! Το αποκορύφωμα ¨ Βγήκε στο συνέδριο ο Σκουρλέτης και σήκωσε παντιέρα , για να μην περάσουν  κάποιες προτάσεις που πρότεινε ο Τσίπρας.. Ποιος , αυτός που αν  είχε εν συναίσθηση έπρεπε να πήγαινε σπίτι του μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των εκλογών του Μάη του 2019..

Και ερχόμαστε στις εκλογές του 2023.Η εκλογική επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Μάη έπρεπε να είχε συγκροτηθεί από την αρχή της χρονιάς. Νέα πρόσωπα , αξιόλογα ,μακριά από ίντριγκες ,φράξιες , μηχανισμούς εκφέραν τον καθαρό ,συγκεκριμένο λόγο που έφτανε στον πολίτη κατανοητά   . Συγκράτησε σε μεγάλο βαθμό την καθοδική πορεία που είχε εξελιχθεί σε   δυναμική κάθοδος την προηγούμενη περίοδο. Θα αναφερθούμε αργότερα για αυτήν και πως την  επηρέασε  η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών. Την Κυριακή 25 Ιούνη ο Τσίπρας αναλαμβάνοντας τις ευθύνες ανέφερε ότι θα πάμε για εκλογή νέου προέδρου , και ότι θα βάλει στην κρίση των μελών και τον εαυτό του. ΤΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ???? Ήταν η ομηρία , ο στραγγαλισμός που ήθελαν να τον επιβάλλουν ή υπήρξαν και εκβιασμοί , χρεώνοντας του  όλο το αρνητικό αποτέλεσμα και αυτοί να βγουν αλώβητοι!!!!Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα που πλανάται στα μέλη και τους φίλους!! Δεν είδα κανέναν από την ηγετική ομάδα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να παραιτείται Το έδειξε η κατοπινή τους στάση. Να ξεκινήσουμε από  τον ανεκδιήγητο Βίτσα που για ευνόητους λόγους τον έδωσε στασίδι ο τοξικός ΣΚΑΙ για να ρίχνει τη χολή του . Ξέχασε τα «έργα και τις ημέρες» όταν ήταν γραμματέας!! Από κοντά ο Παπασπίτιας που βρήκε ρόλο για τον Τσίπρα στην Κοιν. Ομάδα -άκουσον ,άκουσον -,  χωρίς να πάνε πίσω και οι άλλοι πικρόχολοι. Τους ήρθε ζόρι που τους πήρε από το 3% και τους έκανε κυβερνητικό κόμμα .Νοστάλγησαν ως φαίνεται την εποχή του μπαίνουμε δεν μπαίνουμε στη Βουλή. .Δυστυχώς τα γεγονότα και η πραγματικότητα αυτό αναδεικνύουν..

Και ερχόμαστε στις «προεκλογικές» προτάσεις των υποψηφίων.. Μιλάνε για νέο κόμμα των μελών, για καλλίτερη οργάνωση ,-ειρωνεία να εκστομίζονται από χείλη που λειτουργούσαν υπονομευτικά όλο αυτό το διάστημα - ,νέο αφήγημα , νέα ταυτότητα και πολλά άλλα!!! Που ήσασταν λεβέντες-ισες  όλο αυτό το διάστημα ? Τώρα το ανακαλύψατε??? Στα καθοδηγητικά όργανα που συμμετείχατε , αετό πετούσατε  ή ανοίγατε τις «ομπρέλες» για να αποκρύπτεται την πραγματικότητα!!! Και ποιος θα σας πιστέψει σήμερα για τις αγαθές προθέσεις σας , όταν όλο το διάστημα σας δίνονταν η δυνατότητα να κάνετε αυτές τις προτάσεις? Μήπως είχατε άλλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας??Μιλούσατε για αριστερά ενώ γνωρίζατε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά χωρίς κόμμα. Γνωρίζατε ότι το κόμμα ήταν ανύπαρκτο στους μαζικούς φορείς , και χωρίς τη συμμετοχή σ’ αυτούς δεν μπορείς να προχωρήσεις σε προοδευτικές τομές .Ποια ήταν η δική σας προσπάθεια και παρέμβαση για την βελτίωση τους??Ο Τσίπρας τον Ιούλη του 2019 μίλησε για άνοιγμα στην κοινωνία και αντιστοίχιση με αυτήν. Εσείς σ’ αυτό το κάλεσμα ανταποκριθήκατε η θολώνατε το στίγμα για να μην προχωρήσει??

Μέχρι τώρα είχατε πρόσταγμα την αριστεροσύνη σας ,όμως αυτή στηρίζεται σε κάποιες αρχές και κανόνες, σέβεται τα θεσμοθετημένα όργανα ,συνέδριο όπου παίρνονται συλλογικά οι αποφάσεις για την στρατηγική και τακτική του κόμματος , Κ.Ε που ελέγχει την υλοποίηση τους , πολιτική γραμματεία ,και τα πιο κάτω όργανα που έχουν ευθύνη του χώρου τους. Άρα είστε οι πρώτοι που παραβιάζετε αυτούς τους κανόνες, δεν σέβεστε τα θεσμικά όργανα , όταν κάνετε μεμονωμένες συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια και εκθέτετε τις δικές σας θέσεις ,ακυρώνοντας στην πράξη τις μέχρι τώρα επεξεργασμένες  συλλογικά θέσεις. Το διαρκές συνέδριο τότε τι χρειάζεται!! Τι θα πάτε να πείτε εκεί!! Αμ το άλλο το πρωτάκουστο .Υποτίθεται αριστεροί να συμφωνούν για την διεξαγωγή ντιμπειτ ,άκουσον – άκουσον!!!!Θα τρίζουν «τα κόκκαλα» των παλιών αγωνιστών, που έδιναν τις μάχες στα κρατητήρια , στις φυλακές  , στα αποσπάσματα… Να μην ξεχνούν ορισμένοι ότι από αυτήν την μήτρα είμαστε βγαλμένοι!!!Και θα καλεστούν τα κανάλια που μας «ξέσκιζαν» όλο αυτό το διάστημα να σας δώσουν βήμα για να «ξεδιπλώσετε» τις σκέψεις σας.. Μήπως άμα «ξύσεις» το  ¨αδικήσαμε κάποιους δημοσιογράφους ή το άλλο αμίμητο ότι και εμείς μερικές φορές εκπέμπαμε τοξικό λόγο , βρίσκεται κάτι άλλο!!!Και να επαναλάβω στο συνέδριο που είναι ο φυσικός χώρος τι θα πείτε? Γιατί όχι μόνο δεν σέβεστε τα μέλη αλλά τα απαξιώνετε και τα υποτιμάτε.. Και τότε γιατί να συμμετάσχω σ’ αυτήν την διαδικασία?

Και τέλος δεν άκουσα για τις φράξιες που λειτουργούσαν διαλυτικά όλο αυτό το διάστημα τι θα κάνετε . Θα τις διαλύσετε ,ή κατά την Ιησουίτικη πρακτική θα τις βαφτίσετε πάλι  «ομίλους συζητήσεων , προβληματισμού……»?Αυτή ήταν η πληγή , το απόστημα .Θα το καθαρίσετε? Φοβάμαι πως δεν έχετε καμία τέτοια διάθεση γι’ αυτό καταθέτω την ταπεινή μου πρόταση¨

 Ακυρώστε την εκλογική διαδικασία ,παραιτηθείτε από τα όργανα του κόμματος, θα είναι η μόνη αξιόλογη προσφορά σας αυτή ,προσπαθήστε να πείσετε τον Τσίπρα να συμμετάσχει σε νέες εκλογές, μετά να συγκλεισθεί το έκτακτο συνέδριο όπου θα χαράξει την νέα κατεύθυνση , θα εκλεγούν νέα όργανα απαλλαγμένα από τα βαρίδια. Αν  δεν πεισθεί ,να γίνει το έκτακτο συνέδριο να χαραχθεί η στρατηγική να προταθούν νέα άτομα για την προεδρία , τα όργανα , χωρίς να κουβαλάνε ίντριγκες ομαδοποιήσεις , φράξιες του παρελθόντος.. Χρόνος υπάρχει , με ορίζοντα τη νέα χρονιά.. Εδώ  σπαταλήσατε άσκοπα 1 μήνα χωρίς να κάνετε τίποτα. Αλλιώς  «νάχαμε να τον θυμόμαστε….  ». Να  είστε καλά , καλή συνέχεια , και ραντεβού στα γουναράδικα!!!!

 

Γιώργος Κακαφίκας

Βέροια


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής