breaking news Νέο

Τα 7 προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει κάτω από 50% επάρκεια και εξαρτάται από τις εισαγωγές

Τα 7 προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει κάτω από 50% επάρκεια και εξαρτάται από τις εισαγωγές

Τα συμπεράσματα από μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επάρκεια της Ελλάδας σε 57 αγροτικά προϊόντα, με βάση στοιχεία της περιόδου 2018-2020, παρουσίασε στις 31 Μαρτίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Έλλη Τσιφόρου.

Φυτική παραγωγή

Σύμφωνα με τη μελέτη σε 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από άλλες χώρες:

  • Φακές (41,9%)
  • Φουντούκια (41,9%)
  • Φιστίκι αράπικο (35,1%)
  • Μαλακό σιτάρι (25,1%)
  • Αραβοσιτέλαιο (22,3%)
  • Σόγια (5,2%)
  • Ζάχαρη (1,9%)

Χαμηλό βαθμό επάρκειας έχουμε σε άλλα 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής:

  • Κριθάρι (83,5%)
  • Αμύγδαλα (81,7%)
  • Ρεβίθια (79,5%)
  • Πατάτες (75,8%)
  • Αραβόσιτος (63,4%)
  • Ηλιέλαιο (57%)
  • Φασόλια (52,9%)

Ικανοποιητικό βαθμό αυτάρκειας έχουμε σε 11 προϊόντα και σε 25, από σύνολο 57 προϊόντων φυτικής προέλευσης που εξέτασε η μελέτη, είμαστε αυτάρκεις.

 

Ζωική παραγωγή

Σύμφωνα με τη μελέτη σε 3 προϊόντα ζωικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από άλλες χώρες:

  • Χοιρινό κρέας (30,3%)
  • Βόειο κρέας (23,9%)
  • Βούτυρο (23%)

Χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 90%, έχουμε σε 5 προϊόντα ζωικής παραγωγής:

  • Κοτόπουλα (87%)
  • Κεφαλογραβιέρα, κασέρι (86,6%)
  • Μέλι (83,4%)
  • Αγελαδινό γάλα (63,1%)
  • Κεφαλοτύρι (50,8%)

Ικανοποιητικό βαθμό αυτάρκειας έχουμε σε 1 προϊόν και σε 4, από σύνολο 13 προϊόντων ζωικής προέλευσης που εξέτασε η μελέτη, είμαστε αυτάρκεις.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής