breaking news Νέο

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων

  • Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων
  • Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων
  • Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων
  • Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων
  • Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων
  • Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας : «SOS» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζει το ιατρικό σώμα και η δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή της Ημαθίας (μονάδες Βέροιας και Νάουσας) με τις ελλείψεις γιατρών. Τα παραπάνω ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 8 Αυγούστου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.

Παρουσία των μελών του Δ.Σ. Χριστίνας Αθανασιάδου- δ/ντριας του Κέντρου Υγείας Βέροιας, Ελένης Μπάμπαλου -αιματολόγου του Νοσοκομείου Νάουσας, Ανδρεα Αϊδίνη - καρδιολόγου του νοσοκομείου Νάουσας, Κων/νου Ρούσου - Δ/ντή Παθολογικής του Νοσοκομείου Νάουσας, Κων/νου Κοντοτάσιου - Δ/ντή Παθολογικής του Νοσοκομείου Βέροιας και Σοφίας Τζίλα - Ειδικευόμενης Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Νοσοκομείου Βέροιας και Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μάκης Ισαακίδης αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία των δύο μονάδων της Ημαθίας και είναι οι εφημερίες των αναισθησιολόγων κατά το μήνα Αύγουστο και το δεύτερο οι παραιτήσεις ειδικευόμενων γιατρών στο Χειρουργικό Τμήμα, τις οποίες καλούνται να καλύψουν ειδικευόμενοι άλλων ειδικοτήτων.

«Με αφορμή διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών, που βλέπουν τη σειρά τους να χειρουργηθούν να εκτοξεύεται χρονικά πολύ πίσω, αλλά και προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται ξαφνικά και αδικαιολόγητα, είναι ο βασικός λόγος της συνέντευξης τύπου που δίνεται σήμερα, για να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ότι σε αυτά τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν, δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη οι γιατροί, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κύρος των γιατρών, που θεωρώ ότι έχει πληγεί στην περιοχή μας. Οι γιατροί δουλεύουν πέρα από το όριο των δυνατότητήτων τους, εργάζονται προς όφελος της κοινωνίας χωρίς ανταμοιβή, όχι μόνο οικονομική αλλά και εκπαιδευτική, καθώς ο φόρτος εργασίας δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με την επιστημονική τους εξέλιξη, ενώ από την άλλη πλευρά οι ειδικευόμενοι γιατροί, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ», λόγω της αδυναμίας εκπαιδευτικής και επιστημονικής κατάρτισής τους από τους ταλαιπωρημένους ειδικούς γιατρούς, αναγκάζονται να λειτουργούν στα επείγοντα χωρίς επάρκεια γνώσεων και εμπειρία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τόνισε ο κ. Ισαακίδης, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να είναι ανεκτικοί και να δείχνουν τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς.

Ειδικότερα για τις ελλείψεις των αναισθησιολόγων, μία θέση νευραλγική, όπως τη χαρακτήρισε, τόνισε πως για το μήνα Αύγουστο  εφημερεύουν 3 αναισθησιολόγοι στη Νάουσα και 2 στη Βέροια, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Ιατρικό Σύλλογο, γιατί βάζει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της μονάδας Βέροιας, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας γιατρός να κάνει 22 εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι 11 συνεχόμενες, σε ένα μήνα κρίσιμο, που λόγω της εορτής του 15αύγουστου αυξάνεται η κίνηση στο οδικό δίκτυο, άρα αυξάνονται και οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, μόνιμου και φιλοξενουμενου και το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Ενώ με το άλλο πρόβλημα των ειδικευόμενων γιατρών, οι οποίοι είναι αυτοί που «βάζουν πλάτη» στα επείγοντα, ανέφερε : «Οι ειδικευόμενοι γιατροί λειτουργούν κάτω από ακραίες συνθήκες, καθώς οι παραιτήσεις στο χειρουργικό επιφέρουν εφημερίες στους ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων, πέρα από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία. Είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με το ευρύ κοινό. Είναι αυτοί που δέχονται επιθέσεις, είτε λεκτικές, είτε σωματικές από τους αγανακτισμένους συντοπίτες μας», σημειώνοντας πως ζήτησαν τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να μην κάνουν ούτε μία ώρα εφημερίας, πέρα από τις προβλεπόμενες, καλώντας τον κόσμο να μην πάει στο νοσοκομείο για «ψύλου πήδημα».

Ο κ. Ισαακίδης χαρακτήρισε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ημαθίας «μικρή», ώστε να διαχειριστεί το πρόβλημα, με τις ελλείψεις γιατρών και την άδικη κατανομή εφημεριών, που ταλανίζει το νοσοκομείο εδώ και 2,5 περίπου χρόνια.

«Αυτή η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου ….αποτρέπει ακόμα να «χτυπήσουμε» πόρτες και να ζητήσουμε αναισθησιολόγους από άλλες περιοχές, μία τακτική που τα τελευταία χρόνια είναι αποδεκτή, διότι καλύπτει βασικές ανάγκες με τις μετακινήσεις γιατρών από τη μία μονάδα σε μία άλλη, μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο και βέβαια με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του μετακινούμενου γιατρού. Το πρόβλημα είναι δύσκολο να λυθεί. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος καλέσαμε τους γιατρούς για να μιλήσουμε, όμως μεταξύ των γιατρών υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα, που δημιουργήθηκε από παρεμβάσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου της Βέροιας».

Όσον αφορά τις ενέργειες του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας και δεδομένης της έλλειψης επικοινωνίας με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ημαθίας, είπε πως με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη συνάντηση με το διοικητή της 3ης ΥΠΕ Κ. Μακεδονίας, ώστε να του εκθέσουν τα προβλήματα από τη σκοπιά του γιατρού και όχι του υπηρεσιακού παράγοντα, καταθέτοντας μια διαφορετική άποψη. Αντίστοιχες συναντήσεις θα γίνουν με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Παράλληλα ξεκίνησαν ήδη επαφές με τα νοσοκομεία των όμορων νομών, ώστε να βρεθούν λύσεις με προσωρινές μετακινήσεις αναισθησιολόγων. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Ισαακίδης, οι μονάδες Ημαθίας συνδράμουν με γιατρούς σε πολλά Νοσοκομεία (Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Γιαννιτσά, Φλώρινα κ.α.).

Κλείνοντας, σημείωσε πως το Σύστημα Υγείας έχει γεράσει και δεν έχει τα αντανακλαστικά να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, προτείνοντας να κάνουμε όλοι υπομονή, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ΕΣΥ, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να δούμε πως θα διαμορφωθεί και τι αλλαγές και βελτιώσεις θα γίνουν, προκειμένου να πλησιάσουμε το στόχο, που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Aπό την πλευρά της η γραμματέας του Δ.Σ., Ελένη Μπάμπαλου, σημείωσε πως οι ενέργειες εις βάρος των γιατρών που συνδράμουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργούν κίνδυνο για αποχωρήσεις. «Αν χάσουμε και άλλους γιατρούς, δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης για το σύστημα υγείας. Με αυτές τις ενέργειες διογκώνουμε το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζουμε».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υπό συνταξιοδότηση και επί σειρά ετών Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, Χρήστος Κούτρας, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά δραστήριο» το έργο του διοικητή του νοσοκομείου και aναφέρθηκε στην άρτια προετοιμασία του Νοσοκομείου Ημαθίας κατά την πανδημία, που άφησε «παρακαταθήκη» εργαλείων. Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη και ως περιφερειακός σύμβουλος, μίλησε για απόκεντρωση του συστήματος υγείας με τη δημιουργία γραμματείας επαρχιακών υγειονομικών δομών στο Υπουργείο Υγείας, για την ταχύτερη επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν.

Στη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες υγείας της χώρας, με φόντο τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τις εξαντλητικές εφημερίες, αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

 

Ε.Β.


Συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας
Συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας
Συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας
Συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας
Κούτρας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής