breaking news Νέο

Λ. Αυγενάκης από τον Βόλο: Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει με τη συνεργασία όλων

Λ. Αυγενάκης από τον Βόλο: Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει με τη συνεργασία όλων

Την ανάγκη μετεξέλιξης του ΕΛΓΑ με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, υπογράμμισε χθες από τον Βόλο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε συνάντηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγούς. Τον κ. Αυγενάκη υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου και των βουλευτών του Νομού. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Ν.Δ. για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως είπε, ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία όλων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέτζος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στον Οργανισμό πρέπει να γίνει εντός του επομένου τριμήνου, αλλά με σταθερά βήματα καθώς «ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να εκδίδει ακάλυπτες επιταγές», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το μέλλον της Ελλάδας δεν παίζεται στο πεζοδρόμιο. Το μέλλον της Ελλάδας είναι η συνεργασία», σημείωσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, επισήμανε την ανάγκη οι πόροι της ΚΑΠ να κατευθυνθούν στους πραγματικούς αγρότες.

 

Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα που υπάρχει μέχρι σήμερα ότι το ΥΠΑΑΤ είναι ένα υπουργείο επιδοτήσεων.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι πλέον καταβάλλονται σε λίγους μήνες σε σχέση με την πάροδο τριετίας ή τετραετίας στο παρελθόν. «Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του κράτους προς τον πολίτη. Το κράτος πλέον είναι δίπλα στους αγρότες, δίπλα στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι από το ΠΑΑ στην Περιφέρεια γίνονται 230.000 έργα ή δράσεις ύψους 2,3 δις ευρώ. και σημείωσε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας για τα ζητήματα της Κρατικής Αρωγής ξεκίνησε από την περίπτωση του Ιανού. Αναφέρθηκε στα αρδευτικά έργα που γίνονται μέσω ΠΑΑ και στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, χαρακτηρίζοντας τον Λευτέρη Αυγενάκη υπουργό της δημιουργικής ανατροπής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα είπε, ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης φόρου 10% από την πλευρά της Αιγύπτου στις εισαγωγές τροφίμων αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων προϊόντων υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος επιβάλλει αυστηρές ποινές, ενώ για τους εργάτες γης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διευκολύνει τη μετάκλησή τους για μια πενταετία με ταχύτατη απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Νωρίτερα ο Διονύσης Σταμενίτης επισκέφθηκε την Κτηνοτροφική Μονάδα Λεωνίδα Κίτσιου στη Νέα Αγχίαλο, το Κτήμα Χρήστου Μόσιου το οποίο ασχολείται με παραγωγή αμυγδάλου, και τη νέα επιχείρηση μεταποίησης Kalimera Foods με βάση τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής (αμύγδαλα και φιστίκι). Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκε επίσης το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Υγειονομικού Ελέγχου, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας και τη Νομαρχιακή μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως τόνισε ο Διονύσης Σταμενίτης «Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τελικό προορισμό την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών αλλά και την απλοποίηση συνολικά των διαδικασιών σχετικών με την αγροτική οικονομία».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής