breaking news Νέο

Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα

  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα
  • Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ» η Μικρασιάτισσα

 Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα Η Παναγία του Νόστου, ξεριζωμένη και αυτή από τις προγονικές εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πεταμένη στην θάλασσα για να διασωθεί από τα βέβηλα χέρια των εικονομάχων, λεηλατηθείσα από τους αδίστακτους και αιμοδιψείς Σταυροφόρους της Δύσης και τέλος φορτωμένη στις πλάτες των δυστυχισμένων προσφύγων του 1922, που προσπάθησαν να διασώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν, την Παναγιά τους, έφθασε στην Ελλάδα και σήμερα στολίζει με την παρουσία της τους ναούς των προσφυγικών χωριών, πόλεων και μοναστηριών, χαρίζοντάς τους προστασία και ευημερία. Είναι η Παναγιά μας, Παναγιά της Ελπίδας, της Προσδοκίας και της Νοσταλγίας, που η Παρουσία της διατηρεί στις μνήμες μας τις αδικοχαμένες Πατρίδες. Είναι η Παναγία του Νόστου.

 

Κοτζαερίδης Γεώργιος

 

Παναγία η Ταυριώτισσα

 

Η πανέμορφη αυτή εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε από την Μικρά Ασία μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 και φυλάσσονταν, σε κακή κατάσταση στο υπόγειο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στον Ταύρο Αθηνών. Αφού καθαρίστηκε, ξεπρόβαλλε η μορφή της Παναγίας που ήταν καλυμμένη με ένα άσπρο ασπροκέντι. Ονομάστηκε Ταυριώτισσα διότι ήρθε από της περιοχή του όρους Ταύρος της Μικράς Ασίας, και γιορτάζει την 1η Αυγούστου. Σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ταύρου Αθηνών.

 

Παναγία η Εκαλιώτισσα Αγίας Μαρίνας Εκάλης

 

Παναγία η Εκαλιώτισσα Η Παναγία Εκαλιώτισσα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίας Μαρίνας Εκάλης. Την έφεραν οι πρόσφυγες από την περιοχή της Ιωνίας το 1922. Είναι έργο του Θεοφάνους του Κρητός (16ος αιώνας)

 

Παναγία η Αββασιώτισσα Αβάσκιοϊ Κωνσταντινούπολης

 

Η Παναγία η Αβασσιώτισσα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγιο Στέφανο Αττικής και χρονολογείται από το 1580. Έλαβε το όνομά της από το χωριό Αβάσσο ή Αβάσκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, στην επαρχία Δέρκων. Την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του χωριού και την εναπόθεσαν στον ναό που βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 

Παναγία Οδηγήτρια Αγίου Νικολάου Καισαριανής

 

Την παλιά αυτή εικόνα την έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από την Ιωνία της Μικράς Ασίας. Είναι τύπος της Παναγίας Οδηγήτριας και σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής.

 

Παναγία Οδηγήτρια εκ Μουγλών Μικράς Ασίας.

 

Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίτσα) Νικαίας που κτίσθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, φυλάσσεται η ιερή εικόνα που έφεραν από τα Μούγλα της Μικράς Ασίας και εικονίζει την Παναγία στον τύπο της Οδηγήτριας.

 

Παναγία Τριχερούσα ή Κουκουζέλισσα Νέας Κίου Αργολίδας

 

Την πανέμορφη αυτή εικόνα της Παναγιάς την έφεραν πρόσφυγες της παραλιακής πόλης Κίου του Κιανού κόλπου, που σήμερα ονομάζεται Γκέμλικ και απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Προύσα. Είναι μια από τις 4 εικόνες της πόλης, που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Νέας Κίου, διέσωσαν από την καταστροφή. Οι εικόνες αυτές, της Τριχερούσας, της Θεομάνας, του Ευαγγελισμού και της Πορταίτισσας είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει στην περιοχή της Κίου.

Την εικόνα της Τριχερούσας διέσωσε η Ζωή Πιππίδου, η οποία έκοψε την εικόνα στην μέση για να καταφέρει να την μεταφέρει στην Ελλάδα. Η Παναγία η Τριχερούσα είναι η πιο μεγάλη, πιο παλιά από τις άλλες και πιο ξεχωριστή διότι αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό της Παναγίας της Κουκουζέλισσας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Κίος Στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ένα ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επιτέλεσε η Παναγία στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και η Παναγία του το κόλλησε. Σήμερα η ιστορική εικόνα φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό "Θεομάνας" Νέας Κίου Αργολίδας και αποτελεί πόλο έλξης των πιστών, οι οποίοι έρχονται για να ζητήσουν την βοήθειά Της.

 

Παναγία Θεομάνα Νέας Κίου Αργολίδας

 

Η θαυματουργή αυτή εικόνα εικονογραφήθηκε το 1152, όπως μαρτυρεί μια επιγραφή που αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια καθαρισμού της. Η παράδοση αναφέρει ότι ένας καλόγερος από την Νίκαια ονομαζόμενος Νικαεύς, την μετέφερε το 1262 από την Κωνσταντινούπολη στην Κίο και την τοποθέτησε στον ναό της πόλης.

Το έτος 1336 καταστράφηκε ολοσχερώς ο ναός από μεγάλη πυρκαγιά και προς μεγάλη έκπληξη των πιστών η εικόνα ανασύρθηκε ανέγγιχτη μέσα από τα αποκαΐδια. Αργότερα τοποθετήθηκε σε ένα ναό που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του προηγούμενου. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, η Μάλαμα Μαυρουδή, πήρε την εικόνα και την μετέφερε στην Καβάλα, όπου δυστυχώς χάθηκε η αργυρόχρυση στολή της.

Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η εικόνα τους, η Παναγία Θεομάνα, βρίσκεται στην Καβάλα, έστειλαν αντιπροσωπεία να την παραλάβουν και να την μεταφέρουν στην νέα τους πατρίδα. Γεμάτοι συγκίνηση οι κάτοικοι της Νέας Κίου υποδέχθηκαν την Παναγία τους. Επιτροπή των κατοίκων με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Νίκανδρο παρέλαβαν την εικόνα από το σιδηροδρομικό σταθμό του Άργους και την μετέφεραν στη Νέα Κίο, όπου την υποδέχτηκαν γονατιστοί, με ψαλμωδίες και δάκρυα.

Στεγάσθηκε προσωρινά στην εκκλησία της κωμόπολης και αργότερα, ο Κιώτης εφοπλιστής Απόστολος Πεζάς έκτισε καλλιμάρμαρη εκκλησία, όπου η Θεομάνα στεγάσθηκε μόνιμα. Έκτοτε πλήθος πιστών συρρέει στην Νέα Κίο για να προσκυνήσει τη Χάρη της.

 

Παναγία Πορταΐτισσα Νέας Κίου Αργολίδας

 

Είναι μεγάλης παλαιότητας εικόνα και αποτελεί αντίγραφο της Παναγίας Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Βρίσκονταν στο Μετόχι της Μονής Ιβήρων στην Κίο της Βιθυνίας. Φέρει παμπάλαιο ασημένιο πουκάμισο και στο κάτω μέρος της μία επιγραφή που αναφέρει ότι επαναχρυσοστολίστηκε εν έτει 1818 επί ηγουμένου Λουκά.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πρώτο χρυσοστόλισμα για να φθαρεί απαιτούνται 400- 500 χρόνια, φαίνεται ότι η εικόνα αυτή αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιθανόν το πρώτο αντίγραφο της Πορταΐτισσας σ’ όλο τον κόσμο, αφού διαπιστωμένα το αρχαιότερο αντίγραφο είναι του 1400 και βρίσκεται στη Ρωσία. Σήμερα φυλάσσεται στον ενοριακό ναό της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κίο Αργολίδας. 


ΕΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΜΑΝΑ ΚΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥΓΛΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής