breaking news Νέο

Θα κάνει περίπατο η Έφη ή θα έχουμε ντέρμπι στον ΣΥΡΙΖΑ; - Του Θάνου Κάλλη

Θα κάνει περίπατο η Έφη ή θα έχουμε ντέρμπι στον ΣΥΡΙΖΑ; - Του Θάνου Κάλλη

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα λόγω της πανωλεθρίας στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου και του Ιουνίου, τέσσερα στελέχη της Κουμουνδούρου  διεκδικούν -μέχρι στιγμής- την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσαν υποψηφιότητες οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας.

Οι υποψήφιοι αυτοί έχουν ήδη διανύσει ένα σημαντικό μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με παρεμβάσεις και συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και δεν έλειψαν και τα φιλικά «πυρά» ανάμεσα τους.Επίσης, έχουν δώσει και το δικό τους διακριτό ιδεολογικό στίγμα για το ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, ακόμη και το είδος του πολιτικού προγράμματος που θα έχει το κόμμα στη νέα εποχή.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Έφη Αχτσιογλού, με τα τωρινά δεδομένα και σύμφωνα με φανερές -και κρυφές- δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ακλόνητο φαβορί για να τεθεί επικεφαλής στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς συνδυάζει πολιτική εμπειρία,τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, μόρφωση, θελκτική εξωτερική εμφάνιση και συμβολίζει την ανανέωση και την ενότητα.Ακόμη, εμφανίζεται ως συνεχίστρια του Αλέξη Τσίπρα και υπερασπίζεται τη διεύρυνση του κόμματος απο την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.Εν πάση περιπτώσει, το προβάδισμα της κυρίας Αχτσιόγλου φαίνεται να στηρίζεται στην αίσθηση ότι μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Όμως, τρία πρόσωπα εξακολουθούν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσουν και οι ίδιοι υποψηφιότητα για την κούρσα της διαδοχής του κόμματος: Ο Παύλος Πολάκης,ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Σωκράτης Φάμμελος.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι στις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθούν να καταθέσουν τις πολιτικές τους προτάσεις ενώπιον του σώματος οι υποψήφιοι πρόεδροι.

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που με την σκληρή αντιπολίτευση που έκανε απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον «πόλεμο» που κήρυξε σε οικονομικά συμφέροντα και σε φαινόμενα διαπλοκής,εκφράζει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχεις πολλούς φίλους μέσα στο κόμμα, όπως και πολλές αντιπάθειες.Αν αποφασίσει να κατέλθει  ο αψύς Κρητικός, κατα πάσα πιθανότητα θα αναδειχθεί δεύτερος και θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές το δεύτερο σαββατοκύριακο, όπου όλα θα είναι ανοιχτά.

Ο μάχιμος εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, γιός του αδικοχαμένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που έγινε σύμβολο για την Αριστερά, χτίζει ηγετικό προφίλ, καθώς οι παρεμβάσεις του μετά την παραίτηση του Α. Τσίπρα και την πολιτική πλατφόρμα που κατέθεσε για το τι κατεύθυνση θα πρέπει να είχε ακολουθήσει το κόμμα έχουν ανεβάσει τις μετοχές του στο «πολιτικό χρηματιστήριο». Θεωρείται απο πολλούς το ανερχόμενο «αστέρι» της νέας γενιάς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα του τόπου. Αναμφίβολα, τυχόν υποψηφιότητα του θα άλλαζε τα δεδομένα, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 16/9 εάν, όπως πιθανολογείται, χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Σημείο εκκίνησης είναι οι 150.000 που συμμετείχαν το Μάϊο του 2022 στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση.Βέβαια, δεν είναι πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση που να ελπίζουν η συμμετοχή να είναι αναλόγου εύρους.Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι εξαιτίας της αποσυσπείρωσης έως και αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι αρχηγοί δεν απασχολούν την ελληνική κοινωνία και οι σχετικές διαδικασίες αντιμετωπίζονται με αδιαφορία απο την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος.

Η εφιαλτική για τον ΣΥΡΙΖΑ προοπτική να προσεγγίσει το αρνητικό ρεκόρ του ευρισκόμενου σε μεγάλη κρίση ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές του 2015 με τους 50.000 ψηφοφόρους, «στοιχειώνει» τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

 

Θάνος Κάλλης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής