breaking news Νέο

Παρουσιάζεται την Κυριακή στη Νάουσα το βιβλίο «Γρηγόριος Λιόλιος. Ο αντιστασιακός, ο μαχητής του ΔΣΕ, ο Δήμαρχος Νάουσας»

Παρουσιάζεται την Κυριακή στη Νάουσα το βιβλίο «Γρηγόριος Λιόλιος. Ο αντιστασιακός, ο μαχητής του ΔΣΕ, ο Δήμαρχος Νάουσας»

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 11.00 πμ. καλείσθε να παραστείτε στην παρουσίαση του βιβλίου

«ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ (ΓΟΛΗΣ)»

{Ο αντιστασιακός, ο μαχητής του Δ.Σ.Ε., ο Δήμαρχος Νάουσας}

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Διαλέξεων και Προβολών του Πολυχώρου Πολιτισμού  «ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ (ΒΕΤΛΑΝΣ)»

Οι συγγραφείς του βιβλίου:

Στέργιος Σπυρ. Αποστόλου

Άρτεμις Λιόλιου-Χρονοπούλου

 

     Ο Ναουσαίος ιστορικός ερευνητής Στέργιος Σπυρ. Αποστόλου σε συνεργασία με την Άρτεμη Λιόλιου-Χρονοπούλου, αδελφή του Γρηγόρη Λιόλιου και την συμμετοχή με άρθρο του πρώην Δημάρχου Νάουσας Αναστασίου Καραμπατζού για την δημαρχιακή θητεία του Γρηγόρη Λιόλιου, έγραψαν το βιβλίο που παρουσιάζεται στην παραπάνω πρόσκληση.

     Ο Στέργιος Σπυρ. Αποστόλου αναφερόμενος στον Γρηγόρη Λιόλιο, σημειώνει ότι αυτός υπήρξε ένας από τους πιο γενναίους μαχητές του Δ.Σ.Ε., με επιτελικό μυαλό. Από Λοχαγός προήχθη σε Ταγματάρχη, επειδή, τον Ιανουάριο του 1949, συνέστησε στους αρχηγούς των 3 Ταξιαρχιών του Δ.Σ.Ε την  αποχώρησή τους από την Νάουσα στο Βίτσι, μέσω του κάμπου της Πτολεμαΐδας.

      Εάν εφαρμόζονταν το αρχικό σχέδιο για την αποχώρηση των 3 ταξιαρχιών μέσω των στενών του Μουχαρέμ Χάνι, αυτές θα οδηγούνταν σε πραγματική σφαγή. Ο στρατός και η αεροπορία, κατάλληλα προετοιμασμένοι, τους είχαν στήσει ενέδρα και περίμεναν από ώρα σε ώρα να περάσουν από εκεί.

        Ο Γρηγόρης Λιόλιος, λόγω της μεγάλης στρατιωτικής εμπειρίας του, κρίθηκε κατάλληλος να παραμείνει με το εκ 50 ανδρών απόσπασμά του στο Βέρμιο για 10 μήνες επί πλέον, μετά την λήξη του Εμφυλίου πολέμου. Στρατός, χωροφυλακή, παρακρατικές ομάδες και άλλα ένοπλα σώματα, προσπάθησαν να τον εξοντώσουν χωρίς επιτυχία. Τερμάτισε την δράση του τον Ιούνιο του 1950 και κατέφυγε στην Αλβανία.

        Το 1954 εστάλη στην Ελλάδα από την εξόριστη ηγεσία του Κ.Κ.Ε., για να αναδιοργανώσει την παράνομη κομματική οργάνωση της Αθήνας, που είχε εξαρθρωθεί από την Ασφάλεια. Τον Απρίλιο του 1954 συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές – μπουντρούμια της Ασφάλειας επί της οδού Μπουμπουλίνας, για 2 σχεδόν χρόνια.

        Τον Μάιο του 1955 προσήχθη στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για να δικαστεί με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Κατά σύσταση του συνηγόρου του, για να μην οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, στην απολογία του έκανε έναν ελιγμό και αποκήρυξε, φαινομενικά, τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

       Έτσι, καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια κάθειρξη και απέφυγε το εκτελεστικό απόσπασμα, στο οποίο είχαν οδηγηθεί οι προκάτοχοί του Μπελογιάννης και Πλουμπίδης. Ο Γρηγόρης Λιόλιος, ένας μπαρουτοκαπνισμένος Ναουσαίος καπετάνιος του Δ.Σ.Ε., εξοστρακίστηκε οριστικά από τον πολιτικό του χώρο. Οι αγώνες του επί 14 χρόνια, είτε με το όπλο στο χέρι, είτε στον πολιτικό τομέα, ξεχάστηκαν και πετάχτηκαν στον κομματικό κάλαθο των αχρήστων. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Και όχι μόνο αυτό. Σκόπιμα διαπομπεύτηκε δημόσια και παραδόθηκε στην περιφρόνηση των μελών, των οπαδών και των φίλων του κόμματος.

       Ο Στέργιος Σπυρ. Αποστόλου με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε από την συγγραφή αυτού του βιβλίου, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Γρηγόρης Λιόλιος δεν υπήρξε ποτέ προδότης και ότι οι λόγοι της εξάρθρωση του παράνομου κομμουνιστικού δικτύου στην Αθήνα το 1954 οφείλονταν, κυρίως, στην ύπαρξη έντονων εσωκομματικών τριβών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής