breaking news Νέο

Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία: Ο «ήρωας» Ζελένσκι αγόρασε νέα πολυτελή βίλα! - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία: Ο «ήρωας» Ζελένσκι αγόρασε νέα πολυτελή βίλα! - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022, μετά από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ περίπου 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Mέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ήδη σχεδόν 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια  για το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.Ενώ τον περασμένο Ιούνιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την πρόθεση της Κομισιόν για ένα νέο «αστρονομικό» πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία καλύπτοντας την χρονική περίοδο 2024-2027. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μπορεί να ανέλθει γύρω στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αντίθεση με προηγούμενα οικονομικά πακέτα για την Ουκρανία, το νέο πρόγραμμα στήριξης θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. (!) αντί να δανείζονται από τις αγορές και θα αξιοποιηθεί για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και ορισμένων υπηρεσιών για την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών της βομβαρδισμένης χώρας.

Ακόμα και η μικρή και χρεοκοπημένη Ελλάδα «ματώνει» οικονομικά για να στηρίξει το καθεστώς Ζελένσκι εις βάρος βέβαια των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ παράλληλα «άδειασε» τις στρατιωτικές αποθήκες απο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να σταλεί κρίσιμος οπλισμός στο Κίεβο.

Και όλα αυτά για έναν πόλεμο που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν ο Ζελένσκι -με την παρότρυνση κάποιοων δυτικών εταίρων- δεν απέρριπτε τις προτάσεις που η Μόσχα υπέβαλε στις 14 Δεκεμβρίου του 2021 που βασίζονταν στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη και βρίσκεται ακριβώς μία θέση πάνω από τη Ρωσία στη σχετική κατάταξη. Είναι τόσο ενδημική η διαφθορά, που αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής στη χώρα.Ιδιαίτερα τώρα, που εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης εισρέουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εξωτερικής βοήθειας στα κρατικά ταμεία.

Σχετικά έκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς έρχονται συχνά στο φως απο δημοσιογράφους και ερευνητές που εκτείνονται από υπερκοστολογήσεις σε προμήθειες του στρατού, έως μίζες για την απόκτηση γεννητριών ως εναλλακτική στο ημικατεστραμμένο ενεργειακό δίκτυο της χώρας από τους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια,σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Ουκρανία η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγόρασε νέα πολυτελή βίλα στην περιοχή El Gouna της Αιγύπτου δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα, γνωστή και ως «πόλη των εκατομμυριούχων», την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες του σκοτώνονται άδικα στον πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο δημοσιογράφο Μohammed-Al-Alawi που δημοσίευσε τα σχετικά έγγραφα, το πολυτελές ακίνητο ακίνητο αγοράστηκε στις 16 Μαϊου του 2023 έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων δολαρίων και το συμβόλαιο αγοραπωλησίας υπογράφηκε εικονικά από την πεθερά του Ουκρανού ηγέτη.Επιπλέον, τα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε χρήματα από τη Δύση για την αγορά του, ξοδεύοντας για την επαύξηση της προσωπικής του περιουσίας και να κάνει πλούσια ζωή σημαντικό μέρος των ποσών που λαμβάνει η Ουκρανία ως οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο «θεοποιημένος» από την προπαγάνδα δυτικών ΜΜΕ Ζελένσκι προκαλεί την οργή των πολιτών, καθώς τον περσινό Σεπτέμβρη είχε κατηγορηθεί ότι νοίκιασε την έπαυλη του στην Ιταλία αξίας 4 εκατ. ευρώ σε ζευγάρι Ρώσων μεγιστάνων...

 

Θάνος Κάλλης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής