breaking news Νέο

Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές -Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές -Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από τις φωτιές, εκτός από τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζώων, έχουν καταστραφεί φέτος περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα μέχρι τώρα και αυτό συνεπάγεται κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική Οικονομία.

Δεν είναι μόνο το κόστος στήριξης των πληγέντων πολιτών και η αποκατάσταση των ζημιών από τις  πυρκαγιές.Είναι κυρίως ότι υπέστη μεγάλη καταστροφή η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και επηρεάστηκε δυσμενώς η βαρια βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός.Ανεπηρέαστα από τον «πύρινο εφιάλτη» δεν θα μείνουν ούτε τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι πληρωμές πολλών φόρων (ΕΝΦΙΑ,ΦΠΑ κτλ) ανεστάλησαν για μήνες για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των πληγεισών περιοχών.

Μέχρι στιγμής η έκταση της Ελλάδας που έχει επηρεαστεί από την φετινή πύρινη «λαίλαπα» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας μετά τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία το 2007.Ειδικά, εκείνη την χρονιά κάηκαν (μεταξύ άλλων) 2.690.000 στρέμματα γης, 63 συνάνθρωποι μας,περισσότερες από 1.500 κατοικίες, 4,5 εκαομμύρια ελαιόδεντρα, καθώς και 60.000 αιγοπρόβατα.

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές φέτος είναι πρωτοφανής που καταδεικνύει -για ακόμη μια φορά- την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές και φανερώνει την επιτελική ανεπάρκεια και τις επιχειρησιακές αρρυθμίες της κυβέρνησης μόλις 2,5 μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι φυσικά διατεθειμένο να κάτσει με «σταυρωμένα» τα χέρια και επιθυμεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο επικοινωνιακό πεδίο, με τη βοήθεια πάντα των συστημικών ΜΜΕ.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε μείνει μακριά απο τα φωτά της δημοσιότητας ώστε να μείνει εκτός από το κάδρο των ευθυνών και να μην «τσουρουφλιστεί» το πρωθυπουργικό του προφίλ, σκοπεύει να εξαπολύσει ντεμαράζ προβολής του «γαλάζιου» έργου επενδύοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι χάρη στις δικές του πρωτοβουλίες η Ελλάδα ανασαίνει και πάλι τον αέρα της ανάπτυξης και της προόδου.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη (31/8) όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις φωτιές, όπου αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας από την «πύρινη λαίλαπα», μετά τη μεγάλη δοκιμασία του επιτελικού κράτους στην θερινή περίοδο, που για ακόμη μια φορά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών και προκάλεσε κοινωνική κατακραυγή. Ο τριπλός στόχος των μέτρων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων πολιτών, η ανάπλαση των καμένων εκτάσεων, όσο και η ενίσχυση της πυροπραστασίας. Παρέλκει να αναφερθούμε ότι ανάλογες δέσμες στήριξης και πρωτοβουλίες είχαν εξαγγελθεί και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, όμως όπως αποδείχτηκε  φέτος έμειναν «κενό» γράμμα.

Έπειτα, τη «σκυτάλη» θα πάρει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ το οικονομικό επιτελείο του ετοίμασε ομολογουμένως ένα μικρό καλάθι παροχών, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η Κομισιόν έχει τραβήζει τα «χαλινάρια» πλέον και υπενθυμίζει -σε αυστηρούς τόνους- ότι το σύμφωνο σταθερότητας επανέρχεται το 2024 και επομένως τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και με προϋποθέσεις.Την ίδια στιγμή, θα υποσχεθεί ότι το καλάθι των μεταρρυθμίσεων θα είναι γενναίο με μεσο-μακροπρόθεσμα  αποτελέσματα και ψηλά στην ατζέντα θα είναι -πάλι- η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, από το φθινόπωρο θα δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις που θα επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, το αρχηγικό προφίλ και την δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ συγχρόνως θα δείχνουν την απουσία αξιόπιστης αντιπολίτευσης και ικανού αντίπαλου πολιτικού πόλου που θα μπορεί να διεκδικήσει κάποια στιγμή την κυβερνητική εξουσία.Θα ακολουθήσουν και διαδικτυακά σποτ που θα υπενθυμίζουν στην κοινή γνώμη τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα τα τελευταία 13 χρόνια και που βρίσκεται σήμερα.

 

Θάνος Κάλλης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής