breaking news Νέο

Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού

  • Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού
  • Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού
  • Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού
  • Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού
  • Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού
  • Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Τριποτάμου για την ασφαλή πρόσβαση του ποταμού

Διήμερο εκδηλώσεων για την Οικολογική διαχείριση ποταμιών και οικοσυστημάτων, διοργανώθηκε την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στη Βέροια, από το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Βέροιας και τον Σύλλογο Φίλων Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της διημερίδας, την Παρασκευή το απόγευμα, δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στη γέφυρα Θερμοπυλών (λαϊκή αγορά), από τον αντιδήμαρχο Βέροιας, Βασίλη Παπαδόπουλο, τον Διοικητικό Δ/ντή του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, Γιώργο Χαρίση και τον πρόεδρο του Σωματείου Φίλων Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας, Πάρη Παπακανάκη, η οποία εστίασε στη σχέση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τίθενται  στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και των αστικών πολιτικών.

«Για το Δήμο Βέροιας αποτελεί και αποτελούσε προτεραιότητα η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Τριποτάμου, που διέρχεται κεντρικά από τη Βέροια αλλά και κάποια χωριά του Δήμου, από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του στο ’66. Από την ημέρα της ίδρυσης του Συλλόγου Τριποτάμου, από τον Θόδωρο Πολυχρονιάδη το 2013, ο Δήμος Βέροιας συμβάλλει με κάθε τρόπο και σε όλες τις ενέργειες, που είναι δυνατόν να γίνουν, με βάση τους περιορισμούς, για την οποιαδήποτε στήριξη του Συλλόγου και στις προσπάθειές του για την ανάδειξη του Τριποτάμου. Επιδίωξή μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας και γενικά του οικοσυστήματος που έχουμε στο χώρο αυτό. Η διαχείριση του νερού μέσα από την  βελτιστοποίηση χωροθέτησης πραγμάτων, κάτι που είναι απαραίτητο για την ασφαλή διέλευση και αξιοποίηση του ποταμού, είναι πολύ σημαντική και μπορούμε μέσα από αυτήν να κάνουμε τον τεχνικό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα νερά του Τριποτάμου», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος.

Παράλληλα σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση του Τριποτάμου είναι η αντιπλημμυρική του θωράκιση με σωστή διαχείριση των όμβριων υδάτων και η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία φράγματος πάνω από την κατοικημένη περιοχή, για μια ασφαλή πρόσβαση των πολιτών στην υλοποίηση έστω και ήπιων δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, καθώς πρόκειται για έναν  επικίνδυνο ποταμό, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων, που στην εποχή της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται ραγδαία και αξιοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

Ο Δήμος Βέροιας, όπως είπε, έχει έτοιμο φάκελο δημοπράτησης για νέα αντιπλημμυρική μελέτη και εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση θα προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση μελέτης, δεδομένου ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και εκτιμάται στα 3.200.000 εκ. ευρώ για το κομμάτι μέσα στον αστικό ιστό  και 4.000.000 ευρώ μέχρι τις εκβολές του ’66. «Τα χρήματα είναι αρκετά για να δοθούν από το δήμο. Ψάχνουμε πηγές χρηματοδότησης και μετά από τις εγκρίσεις, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σύνταξη μιας τέτοιας μελέτης, για να κάνουμε τον ποταμό προσβάσιμο σε όλους με ασφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Διοικητικός Δ/ντής του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, Γιώργος Χαρίσης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σκοπό του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με ποτάμια, που αποτελεί μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία και αριθμεί 30 μέλη (δήμους της χώρας που διαρρέονται από ποτάμια. «Σκοπός του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με ποτάμια είναι να ενημερώσει, να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες, ώστε να αναδείξει τα ποτάμια, τα οικοσοσυστήματα και ότι έχει να κάνει με την περιβαλλοντική προστασία και την αξιοποίησή τους, συμβάλλοντας με τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το δίκτυο με διάφορες πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και τον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξηυς», ενώ ενημέρωσε πως η εκδήλωση στη Βέροια είναι χρηματοδοτούμενη από το Πράσινο Ταμείο.

Την ανάδειξη του ποταμού Τριπόταμου, ως κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς και της τοπικής ιστορίας της Βέροιας, έθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας, Πάρης Παπακανάκης.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανάδειξη και στην ήπια αξιοποίηση του ποταμού, γι’ αυτό φέτος προσθέσαμε φέτος έναν άλλον παράγοντα. Να διασώσουμε τον πολιτισμό της Βέροιας που είναι συνδεδεμένος με τον ποτάμι, οπότε ως σύλλογος κάναμε ένα βήμα παραπέρα και να μετονομαστούμε από απλός περιβαλλοντικός σύλλογος σε πολιτιστικό σύλλογο, έτσι ώστε να προσφέρουμε μια ολότητα σ’ αυτό που σήμερα λέμε ποτάμι Τριπόταμος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακανάκης. Ενώ τόνισε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας με το Δήμο Βέροιας προς αυτή την κατεύθυνση και φιλοδοξία του Σωματείου Φίλων Τριποτάμου, είναι να παραδοθεί ένα μεγάλο μέρος του ποταμού στην ψυχική ανάταση της κοινωνίας, τουλάχιστον από την περιοχή της γέφυρας του Σταυρού μέχρι το Πανόραμα.

Ακολούθησε λαϊκή συναυλία με τίτλο «Ποτάμια τα Τραγούδια μας», σε συνεργασία με το Μουσείο Τσιτσάνη. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν δύο υπέροχες φωνές, του Μπάμπη Αντωνίου και της Κωνσταντίνας Πάλλα σε μία δίωρη μουσική εκδήλωση.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν και το Σάββατο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εισηγήσεις για τις σύγχρονες πρακτικές αξιοποίησης, διαχείρισης και βιωσιμότητας των ποταμών, εν όψει και της κλιματικής αλλαγής, από εξειδικευμένους επιστήμονες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής