breaking news Νέο

Αυτοδιοίκηση, αποκέντρωση και πολιτικά κόμματα - Γράφει ο Ιορδάνης Ελευθεράκης

Αυτοδιοίκηση, αποκέντρωση και πολιτικά κόμματα - Γράφει ο Ιορδάνης Ελευθεράκης

Αυτή η"κατανοητή" επιμονή του νεοελληνικού κράτους να συναθροιζει όλες τις διοικητικές, οικονομικές κλπ υπηρεσίες στην Αθήνα, έχει προκαλέσει μια ανηκεστη βλάβη στο χωροταξικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

 

Τα αποτελέσματα είναι τόσο απτά, που σχεδόν όλα τα  πολιτικά κόμματα  και τα αυτοδιοικητικά σχήματα ενόψει εκλογών, αξιολογούν την αποκέντρωση ως την  πρώτη προτεραιότητα.

Την εννοούσε όμως μόνο το ΠΑΣΟΚ και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός, ότι ΟΛΑ

 τα   αυτοδιοικητικα νομοθετηματα που έκαναν σοβαρές τομές, ήταν δικα του!

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 

Η πρώτη προσπάθεια θεσμοθέτησης των περιφερειακων διοικήσεων έγινε από την δικτατορία το 1971. Τότε προκρίθηκε η λύση των επτά περιφερειών πανελλαδικά, των οποίων οι περιφερειαρχες αποτελούσαν μέλη του υπουργικου συμβουλίου  και συμμετειχαν ως υφυπουργοί,αλλά σε λίγο καιρό διαλύθηκαν λόγω εσωτερικών προβλημάτων του καθεστώτος.

Το 1986 επί Ανδρέα Παπανδρέου συστάθηκαν οι 13 περιφέρειες, όπως είναι σήμερα. Οι νομοι Καβάλας και Δράμας πέρασαν στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δι ευνόητους λόγους. Όλα έγιναν με το νόμο που είχε τίτλο: "Για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον δημοκρατικό προγραμματισμό."

Είχαν λίγες αρμοδιότητες και τα όργανα τους ήταν διορισμενα.

Το 1994 επι Ανδρέα Παπανδρέου θεσμοθετείται για πρώτη φορά η αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τους νόμους 2218 και 2219.

Το 1997 επί Κώστα Σημίτη με νέο νόμο διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες της,  αλλά και πάλι ήταν εξαρτημένη από τον διορισμένο γενικό γραμματέα.

Το 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου και με το νόμο "Καλλικράτης" οι περιφέρειες γινονται θεσμοί με ΠΛΉΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ και έχουν την απαιτούμενη από την Ε.Ε. αντιστοίχιση με τα κοινοτικά όργανα και τα ίδια δικαιώματα.

 

 

 

ΔΗΜΟΙ

 

Η Πατρίδα πριν τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για τους ΟΤΑ,  είχε δημους στις πρωτεύουσες  και στις κωμοπόλεις των νομών ,καθώς και κάποιους δήμους για ιστορικούς λόγους. Είχε όμως χιλιάδες χωρια  και μικρούς συνοικισμους.

Όλη αυτή η παρωχημένη διοικητική διαίρεση θα έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να βελτιωθεί και να οργανωθεί σε μεγαλύτερα  και πιο λειτουργικά συνολα.

Προφανώς ήταν μια γιγάντια προσπάθεια και πριν γίνει με νόμο, άρχισε με ένα Προεδρικό Διάταγμα το1995,το οποίο έδινε κίνητρα για εθελούσια συνένωση.

Έγιναν πολλές συνενώσεις  σε επίπεδο επικράτειας,όπως και στην Ημαθία με το δημο Ειρηνουπολης!

Το 1997 επί Κώστα Σημίτη και με τον νόμο" ΙΩΆΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑΣ " οι δήμοι της Ελλάδας εγιναν 907.

Ήταν μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

Οι χιλιάδες πρόεδροι των κοινοτήτων θα έμεναν χωρίς μισθό, οι γραμματείς των κοινοτήτων θα επιφορτιζονταν με πρόσθετες αρμοδιότητες και αυξημένο φόρτο εργασίας ή και με μη βολικές μετακινήσεις,κατασκευή νέων δημαρχιακων κτιρίων, συγκρότηση τεχνικών υπηρεσιών κλπ.

Οι  παλιές τοπικές τριβες και αντιπαλότητες μεταξύ των διαφόρων χωριών αναβιωσαν εκ νέου , με αρνησεις συνένωσης και συνεργασίας, κοντολογίς ένα μπερδεμένο κουβάρι που έπρεπε όμως η κυβέρνηση να το ξεμπερδέψει.

Είχε και το πρόβλημα της ονοματοδοσιας, όπου προέκυπταν διαφωνίες, αλλα οι ιστορικές διαδρομές των διαφόρων περιοχών και το κοινό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο  της Ελλάδος, βοήθησαν να ξεπεραστούν τα θέματα με τα νέα ονόματα των δήμων.

Δεν έλειψαν και οι ακρότητες όπως του γνωστού κυρίου Ζουράρι στο Βραχασι  που τα ήθελε όλα δικά του..

Όταν όμως ήταν βουλευτής του Σύριζα, δεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει στον άρπαγα Ερντογαν με το περίφημο:"Ας χάσουμε και 5-6 νησιά, τι πειράζει."

Ακολούθως εμφανίστηκε μέσα στη Βουλή με σαγιονάρες και το πουκάμισο έξω από το παντελόνι να περιφέρεται αμέριμνος , οπότε λύθηκε και το μυστήριο…

Με πίστη στην αξία των συνενωσεων και με πολύ μόχθο οι νέοι δήμοι πανελλαδικά έγιναν 907.

Με αυτά τα νεοτευκτα σχήματα και με πολλά νέα πρόσωπα ο θεσμός πορευθηκε επιτυχημένα μέχρι το 2011,οπότε επί Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε ο νέος νόμος ο γνωστός "Καλλικράτης" ,σύμφωνα με τον οποίο οι συνενώσεις των Καποδιστριακων δήμων προκάλεσαν δραστική μείωση τους και περιοριστηκαν στους 300 περίπου.

Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς πολιτικούς κραδασμούς, κομματικές δυσαρέσκειες και πολιτικό κόστος,το οποίο τόσο η ΝΔ όσο και ο Συριζα ήθελαν να το αποφύγουν.

Ο Σύριζα για παράδειγμα με τον νόμο "Κλεισθένης" του 2018 τον οποίο έκανε για:"την  εμβάθυνση της Δημοκρατίας, ενίσχυση της συμμετοχής κλπ",κατάφερε να κάνει ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ  ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΊΕΣ  όπως π.χ. Δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη με ποσοστό 7%.

Αλλού δημιουργήθηκαν τεράστια αδιέξοδα και παρελυσαν διοικητικές λειτουργίες.

Ο βαθύτερος λόγος ήταν άλλος, διότι με το ίδιο νομοσχέδιο μοίρασαν ιθαγένειες και υπηκοότητες και αρμοδιότητες στους ΦΟΔΣΑ…

Ο υπουργός εσωτερικών κ.Βοριδης  το 2021  άλλαξε το νόμο του Συριζα και επανέφερε την …κυβερνησιμότητα όπως έλεγε.

Ψήφισε την δυνατότητα εκλογής  Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%,

επανέφερε την πενταετή θητεία  και έθεσε  κάποιες άλλες λεπτές πινελιές….

Αν διέλαθε της προσοχής μας και κάτι άλλο,που έκαναν για τους ΟΤΑ τα άλλα κόμματα, μάλλον θα ήταν ησσονος σημασίας!

Αυτό είναι το έργο του κάθε κόμματος που κυβερνησε για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση!

Αυτές οι τομές που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, ήταν αναγκαίες,προκειμένου να εναρμονιστούν τα αυτοδιοικητικα οργανα με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Δυστυχώς το ψεύδος και η διαβολή βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, τόσο που το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηριστεί αντιευρωπαϊκό κόμμα!

Αντιευρωπαϊκό κόμμα,  διότι υιοθέτησε το σύνθημα : ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ!

Αποσιωπουν σκοπίμως,  οτι το εν λόγω σύνθημα ακούστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ όταν συνεχίστηκε η εισβολή στην Κύπρο το 1974 με τον Αττίλα 2.

Τότε,  ενώ η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους τουρκους τους Άγγλους και το ΝΆΤΟ,η Τουρκία συνέχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να καταλάβει το 40% της μεγαλονήσου.

Τόσο η ΕΟΚ όσο και το ΝΆΤΟ έβλεπαν τον βιασμό, αλλά δεν συγκινήθηκαν!

 

ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

τ.Γραμματεας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ

           ΗΜΑΘΊΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής