breaking news Νέο

87η ΔΕΘ: Αγροτική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη- Τι αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

87η ΔΕΘ: Αγροτική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη- Τι αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 87η ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, απευθύνει η  Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, σε ανακοίνωσή της αναφέρεται «στη νέα εκτίναξη του ήδη τεράστιου κόστους παραγωγής που σε συνάρτηση με τις μειωμένες τιμές και τη μειωμένη παραγωγή, σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργητικών εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημα μας, με αποτέλεσμα σε βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών».

Παράλληλα, επισημαίνει  ότι «η υποτυπώδης ενίσχυση στο αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για 15 ευρώ/Mwh δεν καλύπτει την νέα μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος», ενώ η τιμή του πετρελαίου τραβάει την ανηφόρα με νέες αυξήσεις: «Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ για επιστροφή μέρους του ΕΦΚ, που είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, δεν έχουν δοθεί ακόμη. Νέες αυξήσεις έχουμε στα μέσα και εφόδια που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής».

Οι μεγάλες καταστροφές

Οι μεγάλες καταστροφές, όπως τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, σε πολλά προϊόντα και περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% – από τον ΕΛΓΑ, μετά από πολλούς μήνες. Οι ασθένειες που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, περονόσπορος στα αμπέλια-σταφίδα, φουζικλάδιο στα μήλα, παρά τα μέτρα που πήραν οι αγρότες, όπως οι περισσότεροι ψεκασμοί που ανέβασαν το κόστος παραγωγής, η ακαρπία στην ελιά δεν θα αποζημιωθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε καν από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ).

Την ίδια ώρα «ο νέος Υπουργός ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για έναν ΕΛΓΑ που θα λειτουργεί όπως η ασφάλιση των αυτοκινήτων, με ένα υποχρεωτικό πλάνο ασφάλισης το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στα ασφάλιστρα γεωργών και κτηνοτρόφων και από κει και πέρα θα ασφαλίζονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια μόνο εφόσον οι ασφαλισμένοι πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει το απαγορεύει η ΕΕ», σημειώνεται.

«Η νέα ΚΑΠ θα φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση την πλειοψηφία των συναδέλφων καθώς αυτή σχεδιάζεται και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση», επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής