breaking news Νέο

Πολυθεματική και με πλούσιο πρόγραμμα η 87η ΔΕΘ - Καινοτομία, οικονομία και τιμώμενη Βουλγαρία

Πολυθεματική και με πλούσιο πρόγραμμα η 87η ΔΕΘ - Καινοτομία, οικονομία και τιμώμενη Βουλγαρία

Τις νέες προκλήσεις σε τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα παρουσιάσει η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της στις 9 Σεπτεμβρίου, με Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία.

Η φετινή διοργάνωση, πλουσιότερη από ποτέ σε θεματολογία, έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επίπεδο και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, εκτός από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο που αναμένεται να δώσει για μια ακόμη χρονιά δυναμικό «παρών».

«Με τους εκθέτες, άμεσους και έμμεσους, να προσεγγίζουν τους 1.500, με 18 κρατικές διεθνείς συμμετοχής συμπεριλαμβανόμενης και της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας, πλούσια θεματικά αφιερώματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων έρχεται η 87η ΔΕΘ από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Δυναμική είναι η παρουσία των περιφερειών ενώ για έκτη φορά συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με 49 Επιμελητήρια και 382 επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της 87ης ΔΕΘ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζήκας στην τιμώμενη χώρα, τη Βουλγαρία, τονίζοντας πως «φέτος μας τιμά μια γειτονική χώρα που εκτιμούμε πως θα δώσει άλλον αέρα στον θεσμό της τιμώμενης χώρας. Στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ οι βουλγαρικές επιχειρήσεις θα έχουν b2b συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του ΣΒΕ, οι οποίες εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τις 1.000».

Σημειώνεται πως η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη της διοργάνωση το 1926 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία τόσο στη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου όσο και σε κλαδικές εκθέσεις. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τιμώμενη χώρα ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ του χρόνου θα είναι η Γερμανία.

Η βουλγαρική παρουσία στη διοργάνωση θα είναι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς στην 87η ΔΕΘ θα έρθουν ο Βούλγαρος πρόεδρος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Τη χαρά του για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας ως τιμώμενης χώρας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της χώρας Nikolay Pavlov, επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αναδείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Βουλγαρίας, να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα μέσα από συναντήσεις, συνέδρια και φόρουμ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και νέα projects».

«Κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας της Θεσσαλονίκης», χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής της Βουλγαρίας για την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών.

«Με τη Βουλγαρία μάς συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, η φετινή ΔΕΘ θα είναι μία πραγματική γιορτή για την πόλη. Η Έκθεση τα τελευταία χρόνια ανέκτησε τον εμπορικό και επιχειρηματικό της χαρακτήρα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας πως η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών ειδών και τροφίμων, ενώ «παγκόσμιες εταιρείες-κολοσσοί έρχονται και επενδύουν στην περιοχή».

«Η Βουλγαρία τροφοδοτεί τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δίνοντας, παράλληλα, τα εύσημα στη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo για τις πετυχημένες διοργανώσεις και τη συμβολή τους στην αναγνωρισιμότητα της πόλης. «Για τις επόμενες 10 ημέρες η Θεσσαλονίκη είναι sold out, κάτι που θέλουμε να συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια τους έτους», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις ασφαλτοστρώσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει ο δήμος για την καλύτερη προσβασιμότητα στην πόλη και τη ΔΕΘ.

 

Οι συμμετοχές

«Η έκθεση καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου και μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αξιοποιηθεί φτάνουν σχεδόν τα 33.000. Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές είναι 18 μαζί με την Τιμώμενη Χώρα. Η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι η Κύπρος, Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία και Νεπάλ», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος στάθηκε στη συμμετοχή της Βουλγαρίας. «Μιας συμμετοχής 60 επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη βαλκανικής χώρας στη διοργάνωση, από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών. Η γειτονική μας χώρα θα δώσει δυναμικό "παρών" στο περίπτερο 13 καλύπτοντας 2.600 τ.μ.», σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης.

Παράλληλα, τη βουλγαρική συμμετοχή θα πλαισιώσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Το περίπτερο της Βουλγαρίας θα εγκαινιάσουν μαζί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Νικολάι Ντένκοφ, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου με αρκετούς υπουργούς το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ, 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ θα είναι και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος θα επισκεφτεί το περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας και θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Βουλγαρίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, ενώ, παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις και επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στη φαρμακευτική, στη ρομποτική και στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM. Πολλές είναι οι εκδηλώσεις της Βουλγαρίας στο πεδίο του πολιτισμού με μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

 

Δυναμική παρουσία από τα Επιμελήτρια

Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, υπό την αιγίδα των Επιμελητηρίων της χώρας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το «παρών» θα δώσουν στην Έκθεση 49 Επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Με ξεχωριστές συμμετοχές συμμετέχουν τέσσερα Επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

 

Πολυδιάστατο σε περιεχόμενο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ, που αντλεί έμπνευση από τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία, την τεχνολογία και τον αθλητισμό, πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους.

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το συνεδριακό πρόγραμμα της Έκθεσης, η οποία θα φιλοξενήσει το 3ο Συνέδριο του Economist στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης". Τίτλος του 3ου Metropolitan Thessaloniki Summit είναι: "Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές – Χτίζοντας αξιόπιστες συνεργασίες στην περιοχή". Στην εναρκτήρια συνεδρία θα μιλήσει ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντ. Ντε Βιλπέν, ενώ στο κλείσιμο των εργασιών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ν. Ντένκοφ. Ακόμη ξεχωρίζει το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6). Στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ (14-17 Σεπτεμβρίου) η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.

Και ο αθλητισμός όμως δίνει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ. Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Α.Σ. Πανόραμα, περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας παρουσιάζονται σε ένα μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα με την Αιγίδα του ΕΣΕ (Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων) και την υποστήριξη της ΔΕΘ - HELEXPO. Το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας «ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» το επιμελείται και το παρουσιάζει η καλλιτέχνιδα Μαρίνα Πετρή.

Μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει κάθε βράδυ το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος έρχεται στην 87η ΔΕΘ με τα Music Events Live.  Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει η πανελλήνια πρεμιέρα της μουσικής παράστασης Tribute Show Tina Turner, η οποία έρχεται από το Λονδίνο και το West End.

 

Έρχεται το HELEXPO App

Η φετινή Έκθεση εγκαινιάζει και τη λειτουργία του HELEXPO App, του εργαλείου για να εξερευνήσετε μια ποικιλία από εκθέσεις, συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η εφαρμογή, που αποτελεί μία πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πλούσιο πρόγραμμα του εθνικού φορέα διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες που λαμβάνουν χώρα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χάσετε ποτέ καμία πτυχή της εμπειρίας.

Η 87η ΔΕΘ είναι και αυτή ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO, Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται και το 55ο Ράλι ΔΕΘ από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής