breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : Άγιος Ευστάθιος

Άγιος της Εβδομάδας : Άγιος Ευστάθιος

Το πραγματικό του όνομα ήταν Πλακίδας, ζούσε στην Ρώμη, επί αυτοκράτορα Τραϊανού, και ήταν αξιωματικός στον Ρωμαϊκό στρατό. Κάποτε κυνηγώντας ένα ελάφι, διέκρινε στα κέρατά του έναν σταυρό, και ξαφνικά άκουσε μια βροντερή φωνή που τον καλούσε στην χριστιανική θρησκεία. Συγκλονισμένος από το θαύμα ο Πλακίδας πίστεψε στον Χριστό, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Ευστάθιος. Μαζί του βαπτίστηκαν η γυναίκα του Θεοπίστη και τα παιδιά του Αγάπιος και Θεόπιστος. Όταν μαθεύτηκε αυτό το γεγονός, ο Ευστάθιος καθαιρέθηκε του αξιώματός του και εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του. Μετά από χρόνια όταν η Ρώμη κινδύνευε να πέσει στα χέρια των βαρβάρων, θυμήθηκαν τον ικανό αξιωματικό Ευστάθιο και ζήτησαν την βοήθειά του. Τότε ο Ευστάθιος επανήλθε στο στράτευμα, με την βοήθεια του θεού συνετέλεσε στην μεγάλη νίκη του Ρωμαϊκού στρατού.

Μετά αυτήν την περιφανή νίκη, ο Ευστάθιος συναντήθηκε με την οικογένεια του και αποκαταστήθηκε η τιμή του. 40 Ο διάδοχος όμως του Τραϊανού, ο Αδριανός απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών και επειδή αυτός αρνήθηκε, συνελήφθη μαζί με την οικογένειά του, και θανατώθηκαν μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι (117). Άγιος Ευστάθιος Η μνήμη τους τιμάται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ἀπολυτίκιον «Ἀγρευθεῖς οὐρανόθεν πρὸς εὐσέβειαν ἔνδοξε, τὴ τοῦ σοὶ ὀφθέντος δυνάμει, δι’ ἐλάφου Εὐστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, καὶ ἤστραψας ἐν ἄθλοις ἱεροίς, σὺν τὴ θεία σου συμβίω καὶ τοὶς υἱοίς, φαιδρύνων τοὺς βοώντας σοι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ δείξαντι σὲ ἐν παντί, Ἰὼβ παμμάκαρ δεύτερον». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής