breaking news Νέο

Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

  • Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων
  • Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων
  • Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων
  • Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων
  • Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Το 5ο Γενικό Λύκειο της Βέροιας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 θέτοντας στόχο να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές του να αναπτύξουν στάσεις, δεξιότητες και ικανότητες για τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα μιας δημοκρατικής κοινωνίας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή».

 

Μια ομάδα 18 μαθητών/τριών με συντονίστριες τις καθηγήτριες Αικατερίνη Τότσκα και Χαρίκλεια Αξούριστου πραγματεύτηκαν το θέμα της ΚΖ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων “Αφοπλίζοντας τη βία”. Και κατά το χρονικό διάστημα 4-7 Σεπτεμβρίου 2023 το σχολείο μας εκπροσώπησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο έφηβος βουλευτής της Β΄ τάξης, Σωτήριος Χειμώνας.

 

Μιλώντας για την εμπειρία του ο μαθητής αναφέρει: “Τη συμμετοχή μου στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων θα την χαρακτήριζα ως μια εμπειρία ζωής. Ζυμωθήκαμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς με μέσο το διάλογο εξετάσαμε πολύπλευρα το φαινόμενο της βίας και αναθεωρήσαμε δεδομένες απόψεις. Το πρόγραμμα μας ήταν αυστηρό, όμως φροντισμένο. Συγκεκριμένα, γνώστες των θεμάτων που ασχοληθήκαμε μάς βοήθησαν να καταλάβουμε το βάθος που κρύβει μέσα της η βία (στην περίπτωση της ομάδας μου, το cyberbullying) στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας, συνεδριάσαμε αρκετές φορές στον χώρο της Βουλής και, για ψυχαγωγία, παρακολουθήσαμε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου. Τα παιδιά – συμμετέχοντες ήταν άτομα μοναδικά, από τα οποία έμαθα για τις συνήθειες κατοίκων άλλων μερών της Ελλάδας, και όχι μόνο, και με τα οποία αντάλλαξα ιδέες και απόψεις. Οι συνοδοί μας ήταν άνθρωποι καλοσυνάτοι, που μεριμνούσαν για την ασφάλεια και καλοπέρασή μας, ικανότατοι να διαχειριστούν τις δυσκολίες που προέκυψαν από την παράταση της διαμονής μας στην Αθήνα λόγω των καιρικών φαινομένων. Γενικά, πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία οργανωμένη τόσο καλά που σίγουρα θα ενέπνευσε κάθε νέο - έφηβο να αγωνίζεται για τη διατήρηση - αλλά και τη βελτίωση - του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας”.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής