breaking news Νέο

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Ν.Καρανικόλα στον ιστότοπο ειδήσεων Liberal.gr και στη δημοσιογράφο Νίνα Αθανασίου

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Ν.Καρανικόλα στον ιστότοπο ειδήσεων Liberal.gr και στη δημοσιογράφο Νίνα Αθανασίου

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Νίνα Αθανασίου, στον ιστότοπο ειδήσεων Liberal.gr, (η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή 24.09.2023), εξηγεί πως το σοβαρό σχέδιο μετασχηματισμού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του δήμου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και να της δώσει τη θέση που της αξίζει στον χάρτη του τουρισμού, του πολιτισμού και της οικονομίας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

- Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που αποδεικνύονται πρόκληση τόσο για την κεντρική όσο και για την τοπική διοίκηση. Η Φύση είναι ένα από τα κυρίαρχα assets της Νάουσας. Εσείς ως τοπική αρχή με ποιον τρόπο την προφυλάσσετε αλλά και πως προφυλάσσετε τους πολίτες από τη μανία της Φύσης;

Η επιστήμη έχει δώσει μία λύση η οποία έχει να κάνει με τον σχεδιασμό των πόλεων. Ο όρος είναι ανθεκτικότητα των πόλεων και ορίζει πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ταυτότητα μας, τον τρόπο ζωής μας σε ακραία φαινόμενα είτε είναι καιρικά φαινόμενα είτε είναι κρίσεις. Για να κατακτήσουμε την ανθεκτικότητα χρειάζεται ένας διαφορετικός σχεδιασμός που δεν έχει στον κέντρο του μόνο τον άνθρωπο αλλά τον άνθρωπο στη σχέση του με τη Φύση. Αλλάζουμε λοιπόν τον τρόπο που σχεδιάζουμε τις πόλεις μας προστατεύοντας ωστόσο την ταυτότητα μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους Δήμους της χώρας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι προφανές ότι ως πρώτος πυλώνας της διοίκησης έχει να παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα έτη ως προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Νάουσα παρουσιάζει τρεις μεγάλες προκλήσεις σε επίπεδο ανθεκτικότητας. Αν συμβεί κάτι στο Βέρμιο, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο αστικός μας ιστός, αυτό θα διαταράξει τον τρόπο ζωής όλης της κοινωνίας μας. Τι κάνουμε λοιπόν εμείς; Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή δήμο, πυροσβεστική και δασαρχείο με πιστοποιημένες εταιρείες έχουμε ολοκληρώσει μία μελέτη πυρασφάλειας του Βερμίου.

Πέρα δηλαδή από τον κλασικό τρόπο που έχουμε περιπολίες, πάμε ένα βήμα πιο πέρα και αυτή τη στιγμή θα αναζητήσουμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο δύο και επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ ώστε με σύγχρονους τρόπους θα προστατέψουμε ακόμα περισσότερε από κίνδυνο πυρκαγιάς. Δεξαμενές, κανόνια που πετάνε νερό, κάμερες 360 μοιρών με υπέρυθρες που μπορούν να εποπτεύουν το βουνό σε πάρα πολλά σημεία…Έχει γίνει λοιπόν μια συνολική μελέτη έτσι ώστε να περάσουμε σ’ έναν πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας του βουνού μας.

Δεύτερη πρόκληση είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ήδη από την αρχή της θητείας μας τρέξαμε μοντέλα για να δούμε πως διαχειριζόμαστε τα βρόχινα ύδατα σε ακραίες συνθήκες. Έτσι τα τελευταία χρόνια ενώ είχαμε πολλές και έντονες βροχές δεν έχουμε πλημμύρες στη Νάουσα. Ακόμα δε περισσότερο η ΔΕΥΑΝ έχει ήδη επιλεγεί για χρηματοδότηση σε προγράμματα ανάπτυξης δικτύων και αγωγών έτσι ώστε να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο τον αστικό ιστό της αλλά και συνολικότερα το δήμο μας έναντι ακραίων φαινομένων βροχή

Τρίτο ζήτημα: η ενεργειακή θωράκιση του δήμου. Έχουμε ήδη ιδρύσει μια ενεργειακή κοινότητα η οποία το επόμενο διάστημα θα αναζητήσει χρηματοδοτήσεις ώστε να έχουμε όλο και περισσότερα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια αλλά και για να αναπτύξουμε τόσο υδροηλεκτρικά εργοστάσια όσο και φωτοβολταϊκά πάρκα για να δημιουργήσουμε αρχικά έναν ενεργειακά ουδέτερο δήμο και στη συνέχεια έναν κλιματικά ουδέτερο δήμο έχοντας βάλει έναν φιλόδοξο στόχο έως το 2030.

- Σας έχει απασχολήσει και το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας;

Η ενεργειακή φτώχεια όμως είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο φαινόμενο και έχει να κάνει με την κοινωνία. Η ενεργειακή κοινότητα θα γίνει από τέσσερις φορείς: από τον δήμο, από την ΔΕΥΑΝ, από το νομικό πρόσωπο που έχει να κάνει με τα ΚΑΠΗ και τους νηπιακούς σταθμούς και από δύο ΤΟΕΒ. Όταν λοιπόν πετύχουμε να έχουμε ενεργειακή ουδετερότητα αντίστοιχα αυτό θα περάσει από τους ΤΟΕΒ, στους αγρότες, στα ΚΑΠΗ και γενικότερα στους δημότες μας οι οποίοι θα δουν τα δημοτικά τέλη να πέφτουν και στη συνέχεια θα έχουμε τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά μέσα ώστε να παράγουμε ρεύμα για τους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες μας. Δηλαδή να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια.

- Από την ενεργειακή φτώχεια ας περάσουμε τώρα στις εν δυνάμει πηγές αν όχι πλούτου αλλά ανάπτυξης για τον δήμο σας. Έχετε προχωρήσει σε έργα που εστιάζουν σε τέτοιες πηγές;

Τα Τρία- Πέντε Πηγάδια, αν δεν κάνω λάθος το μόνο δημοτικό χιονοδρομικό στην Ελλάδα το 2019 ήταν σε μια πολύ κακή κατάσταση. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε ήταν αυτό της μακροχρόνιας μίσθωσης σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες αλλά και της ταυτόχρονης προσπάθειας χρηματοδότησης από την πολιτεία για την ανακαίνιση των υποδομών. Ήδη ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, ήδη μία εταιρία που ασχολείται με χιονοδρομικά κέντρα το έχει αναλάβει και ήδη μπορούμε να πούμε ότι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά στην Ελλάδα. Το σαλέ στα Τρία – Πέντε Πηγάδια είναι από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα και είναι από τα πλέον ασφαλή κέντρα. Από του χρόνου θα λειτουργεί και το ξενοδοχείο και έχουν επιτευχθεί όλες εκείνες οι ωριμάνσεις ώστε να είναι πλήρως νόμιμο και όλες εκείνες οι μελέτες για να ζητήσουμε από την πολιτεία χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του χιονοδρομικού. Αυτή προβλέπει ένα νέο λιφτ κλειστού τύπου που θα μπορεί να λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, διαχείριση λυμάτων, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ και τεχνητή χιόνωση. Θα είναι ένας προορισμός για σκι το χειμώνα, για να ανέβεις με το mountain bike σου το καλοκαίρι αλλά και για άλλες δραστηριότητες.

Πολύ σημαντικό για τη Νάουσα είναι και το ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο. Ανήκε στη δημοτική επιχείρηση που τώρα είναι υπό εκκαθάριση. Το ξενοδοχείο είναι αρκετά χρόνια κλειστό. Επτά περίπου χρόνια. Υπήρξε μια διαφωνία εντός εισαγωγικών με τη δασική υπηρεσία Ημαθίας για τους δασικούς χάρτες με το νέο νομικό πλαίσιο. Τελικά μετά από δύο χρόνια ήρθε η Επιτροπή Αντιρρήσεων και δικαίωσε το Δήμο και από την υπό εκκαθάριση δημοτική επιχείρηση περνάει στο Δήμο και από την ερχόμενη χρονιά θα ξεκινήσουμε διαγωνισμό ώστε πάλι με αυστηρές διαδικασίες να βρούμε έναν εξειδικευμένο επενδυτή σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να λειτουργήσει και αυτό από το 2024.

- Σε μια περιοχή που έζησε το φάσμα της ανεργίας με την αποβιομηχανοποίηση και τον βίαιο όσο και αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας έχουν αρχίσει να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχουν δυνατότητες για νέες θέσεις εργασίας; Υπάρχουν και άλλες κινήσεις που μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία;

Στη δική μου οπτική από τα πλέον σημαντικά έργα που έγιναν όχι μόνο στη Νάουσα αλλά και σε ολόκληρη την Ημαθία την περασμένη τετραετία είναι η Σχολή Αστυνομικών που ανοίγει τον Οκτώβριο. Σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού είναι 34 θέσεις εργασίας περίπου αλλά μιλάμε για 300 φοιτητές το πρώτο έτος σε μια σχολή τριετούς φοίτησης. Κάθε χρόνο θα προστίθενται και άλλοι φοιτητές. Θα έχουν τις εξόδους τους τα απογεύματα, θα νοικιάζουν σπίτια και θα δώσουν ζωή στην πόλη που το έχει μεγάλη ανάγκη.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά από πάρα πολλά έτη όχι μόνο στη Νάουσα αλλά σε ολόκληρη την Ημαθία επιστρέφουν φοιτητές και οι φοιτητές έχουν τη δική τους δυναμική πάντα.

- Δεδομένου ότι η πόλη εξελίσσεται σ’ έναν προορισμό τουριστικό, φοιτητικό, οικονομικό έχει την ανάλογη οδική πρόσβαση;

Ο πρώτος και ο βασικότερος στόχος για την επόμενη θητεία μας σε επίπεδο έργων υποδομής θα είναι η σύνδεση με την Εγνατία οδό. Η Εγνατία οδός ως ευρωπαϊκό δίκτυο έχει τις καθέτους του. Μία από αυτές περνάει μπροστά από τη Νάουσα. Χρειάζονται 18 χλμ σύνδεσης τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης, της εντυπωσιακής μείωσης χρόνου για να φτάσει κανείς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να είμαστε εύκολα προσβάσιμοι από το μεγάλο πληθυσμό της Μακεδονίας και να έχουμε το δικαίωμα να αναπτύξουμε περισσότερο τόσο τις τουριστικές μας υποδομές όσο και τις εμπορικές σχέσεις.

Συγχρόνως υπάρχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά στη νέα θητεία μας: είναι η αποκαλούμενη σιδηροδρομική Εγνατία. Στην ουσία θα είναι ένας προαστιακός ως τη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα δύο έργα θα φέρουν τη Νάουσα γύρω στη μισή ώρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έχει εξαιρετικά οφέλη. Και σιγά σιγά θα δούμε διαφορετικά το μοντέλο ανάπτυξης της Νάουσας. Γενικά εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στις υποδομές.

- Ποιες υποδομές μένουν ακόμα να αναβαθμιστούν για να υπηρετούν και τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες του πληθυσμού της Νάουσας;

Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις υποδομές που έχουν να κάνουν με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μας που είναι οι αγρότες. Εδώ έχουμε πάρα πολλή δουλειά και προχωράμε συνέχεια σε σχέση με την αγροτική οδοποιία. Έχουμε πολλά να κάνουμε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των αγροτών.

- Ο πολυθρύλητος ψηφιακός μετασχηματισμός έχει προχωρήσει στην πόλη σας κατά τη θητεία σας. Έχει αρχίσει να ενσωματώνεται στην κουλτούρα του δήμου;

Έχουμε κάνει τεράστια βήματα σε αυτόν τον τομέα στη Νάουσα που ήταν μια απολύτως συμβατική πόλη το 2019. Θα αναφέρω μερικά: Ήδη υπάρχει ψηφιακή διαχείριση των θεμάτων επαφής του δήμου με τον δημότη. Έχουμε αποτυπώσει με τη βοήθεια drones την πόλη και έχουμε φτιάξει μια τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση της. Που μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες. Αν θέλουμε ένα τοπογραφικό για παράδειγμα, μπορούμε να το έχουμε σε ώρες.

Έχουμε ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη ατόμων με κινητικά προβλήματα ή προχωρημένης ηλικίας. Με λίγα λόγια ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Νάουσας γίνεται με κέντρο τον άνθρωπο για να διευκολύνει την καθημερινότητα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

-Γενικά η πολιτική και ειδικά η αυτοδιοίκηση είναι τομείς που έχουν έκθεση, λογοδοσία και τριβές. Εσάς τι σας ώθησε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία;

Εγώ πριν ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση – ασχολούμαι από το 2019, είναι η πρώτη μου θητεία ως δήμαρχος-ήμουν καθηγητής πολεοδομίας και ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άρα λοιπόν ήταν πολλή η θεωρία που είχα διαβάσει, τα προγράμματα στα οποία συμμετείχα και ήταν πρόκληση για μένα να περάσω από την θεωρία στην πράξη. Να εφαρμόσω όλα αυτά που δίδασκα στον δήμο που αγαπώ, στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω.

Η μετάβαση αυτή έγινε ένα επιστημονικό στοίχημα να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε τον δήμο Νάουσας ακολουθώντας αρχές αλλά και επιστημονικούς κανόνες στην πράξη.

 

Το κείμενο της συνέντευξης του Δημάρχου Νάουσας  δημοσιεύεται στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://www.liberal.gr/synenteyxeis/naoysa-enas-kombos-anaptyxis-stoys-propodes-toy-bermioy?fbclid=IwAR1yHRUj7rF4W_yvvUtD7Hw6qvVgzNLeiUl8k-aKLpVVhiIrEZB8WgVb


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής