breaking news Νέο

Κ.Γρηγοριάδης : «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Βέροιας, ένα θερμοκήπιο δημοκρατίας» --Άρθρο από τον υποψήφιο δημ. σύμβουλο και αντιδήμαρχο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης & ψηφιακής πολιτικής του Δ.Βέροιας

Κ.Γρηγοριάδης : «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Βέροιας, ένα θερμοκήπιο δημοκρατίας» --Άρθρο από τον υποψήφιο δημ. σύμβουλο και αντιδήμαρχο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης & ψηφιακής πολιτικής του Δ.Βέροιας

Τι συμβαίνει στο μυαλό της Γενιάς Ζ, εδώ, στον Δήμο Βέροιας; Πώς βλέπουν τις γειτονιές μας, τα χωριά, τα σχολεία, τις ευκαιρίες για πρόοδο και ζωή οι νέοι συμπολίτες μας; Έχουν φωνή, ψηφίζουν, συμμετέχουν;

 

Χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία έρευνα, για να κατανοήσουμε εδώ, στον δικό μας τόπο, τι γίνεται με εκείνους που έρχονται μετά από εμάς. Και κυρίως, να κατανοήσουν οι ίδιοι. Πάντα έτσι, ήταν. Οι άνθρωποι λίγο πριν και λίγο μετά την ενηλικίωση, ανακαλύπτουν ακόμα τον εαυτό τους και διατηρούν το προνόμιο, αλλά και τον κίνδυνο, να ανατρέψουν θετικά τις δυσχέρειες που κληρονομούν ή να αφομοιωθούν από αυτές. Και αυτές είναι πολλές: κλιματική κρίση, νεανική ανεργία, τεχνολογική έκρηξη, υποεκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εξουσίας, φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, η πρόσφατη πανδημία. Τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι νέοι στην Ευρώπη εγκαταλείπουν την οικογενειακή φωλιά ολοένα και πιο αργά - ένα με δύο χρόνια αργότερα από τον σημερινό μέσο όρο, που είναι τα 26,4 έτη. Στην Ελλάδα αυτή η ηλικία είναι τα 30,7 έτη.

 

Τα MME κάνουν λόγο για μία γενιά διαρκώς καλωδιωμένη, χειραγωγούμενη από τον αλγόριθμο, επιφανειακή, που αντικατοπτρίζει τη σύγχυση της εποχής και συχνά, τη βία της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή όμως, προβάλλουν τους πιο πολιτικοποιημένους ίσως, νέους της ιστορίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ακτιβιστικό κίνημα Fridays for Future που μέσα σε 5 χρόνια, εξαπλώθηκε παγκόσμια. Μάλιστα τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές, διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μία ιστορική δίκη με ενάγοντες έξι παιδιά από την Πορτογαλία, επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και κατηγορούμενες 32 κυβερνήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

 

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό μεταίχμιο και καλούμαστε να κάνουμε τεράστιες αλλαγές, όλοι. Την ίδια στιγμή, το πέρασμα στην ενηλικίωση, η ανάληψη ευθύνης, η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμμετοχή σε ένα συλλογικό γίγνεσθαι γίνονται, γι’ αυτή τη νέα γενιά, όλο και πιο πολύπλοκα. Σε αυτή τη σύνθετη μετάβαση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει τον ρόλο της, ανοίγοντας δρόμους που θα βοηθήσουν τη νέα γενιά, να ανακαλύψει τις δυνάμεις της και να συμμετέχει πιο καταλυτικά στον κόσμο που περνά και στα δικά της χέρια.

 

Στον δήμο Βέροιας, τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με μαθητές, αθλητές, καλλιτέχνες, εθελοντές. Ο τόπος μας έχει εκπληκτικό δυναμικό, ικανό να δώσει οξυγόνο σε όλους τους χώρους δημιουργίας και δράσης. Είναι καιρός να του δώσουμε βήμα, προχωρώντας στη συγκρότηση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Βέροιας (ΔΣΝΒ), για:

  • την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διαχείριση τοπικών υποθέσεων, που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα τους,
  • τον εντοπισμό, την ανάδειξη και την παρακολούθηση των αναγκών τους σε τοπικό επίπεδο
  • την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων που ενισχύουν τη φωνή τους

 

Το ΔΣΝΒ θα λειτουργεί βασισμένο στη Συνέλευση και τους εκπροσώπους που θα εκλέξουν τα μέλη της. Μέλη της Συνέλευσης έχουν δικαίωμα να είναι νέοι και νέες ηλικίας 15 έως 28 ετών, κάτοικοι του Δήμου Βέροιας. Μία καμπάνια του Δήμου Βέροιας, θα απευθυνθεί σε σχολεία, τοπικές ομάδες και συλλόγους της πόλης και των χωριών, καλώντας τα παιδιά να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. Η Συνέλευση θα συγκαλείται όσες φορές τον χρόνο θέλουν τα ίδια. Θα έχει την καθοδήγηση του Δήμου Βέροιας και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στους εκπροσώπους που θα εκλέξει, τον Πρόεδρο του ΔΣΝΒ και δέκα μέλη συνολικά, από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου.

 

Κύριοι σκοποί του ΔΣΝΒ θα είναι:

  • η γνωριμία των μελών του με τον ίδιο τον τόπο που αποτελεί κομμάτι της προσωπικής και κοινής μας ταυτότητας.
  • η εξοικείωση με τα όργανα και τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτή η κατανόηση δίνει δύναμη στη φωνή των πολιτών.
  • η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του δήμου για τη νεολαία
  • η εισήγηση προτάσεων, λύσεων και ιδεών, καθώς και η  κατάθεση ερωτημάτων και αιτημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • η ανάπτυξη σχέσεων με αντίστοιχα συμβούλια νέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανταλλαγή γνώσης με οργανισμούς που προωθούν τη διαγενεακή μάθηση και συνεργασία
  • η εδραίωση μίας πολιτικής κουλτούρας που βασίζεται στον διάλογο και τους κοινούς τόπους
  • η προώθηση του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της περιβαλλοντικής συνείδησης
  • η διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με την υποστήριξη του δήμου

 

Σε μια εποχή, που ζητά ανανέωση, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να μπορούν και να θέλουν να αντιπροσωπεύσουν και να κάνουν πράξη αυτή την ανανέωση – όχι, εξαιτίας της ηλικίας τους, αλλά χάρη στα εφόδια που τους έχουμε δώσει οι μεγαλύτεροι. Το ΔΣΝΒ μπορεί να γίνει ένας δρόμος ενδυνάμωσης των νέων, μία γέφυρα επικοινωνίας για την κοινωνία συνολικά, ένα θερμοκήπιο δημοκρατίας, που δεν εξαιρεί κανέναν άνθρωπο, όποια κι αν είναι η ημερομηνία γέννησης του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής