breaking news Νέο

Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις σε δήμους και περιφέρειες, παραμονές των εκλογών -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις σε δήμους και περιφέρειες, παραμονές των εκλογών -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ, προκειμένου δήμοι και Περιφέρειες να αποτελέσουν μηχανισμούς ακόμα πιο εχθρικούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και να ικανοποιούν με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ανάγκες των επενδυτών, έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες και, όχι τυχαία, λίγες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ α' και β' βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων κ.α», συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ερήμην ουσιαστικά της γνώμη των πολιτών αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Από το όλο πνεύμα του γίνεται σαφές ότι στόχος είναι η Τοπική Διοίκηση να ανοίξει στους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς «γραφειοκρατικές διαδικασίες», νέες κερδοφόρες μπίζνες σε βάρος δομών και υπηρεσιών που αφορούν τις ανάγκες του λαού, καθώς και σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος. Γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει την «κυβερνησιμότητα», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επιτροπές, εξασφαλίζοντάς τους την απόλυτη πλειοψηφία, σε βάρος των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, τα οποία πλέον, με το νομοθετικό πλαίσιο που κόβουν και ράβουν όλες οι κυβερνήσεις, τείνουν να μετατραπούν σε διακοσμητικά στοιχεία.

Συνοπτικά τα στοιχεία που περιέχει:

-Η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή αναλαμβάνουν πλέον όλες τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες τελειώνουν, όπως και άλλες αρμοδιότητες.Οι δύο νέες Επιτροπές θα είναι υπερόργανα όπου θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη. Από τη μειοψηφία θα εκλέγεται ένα μέλος αν η Επιτροπή είναι 5μελής, 2 μέλη αν είναι 7μελής και 3 μέλη αν είναι 9μελής.

Στις αρμοδιότητες των Επιτροπών θα περιλαμβάνονται η υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, η τροποποίηση συμβάσεων, η έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, η διαγραφή χρεών, η απαλλαγή προσαυξήσεων κ.ά.

-Υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν μία φορά τον μήνα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο. Τώρα θα ισχύει το αντίστροφο: Μία φορά τον μήνα διά ζώσης.Περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα ο επικεφαλής παράταξης, κι αυτό αν το δεχτεί η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.

-Κάθε δίμηνο θα γίνεται συνεδρίαση λογοδοσίας σε δήμους και Περιφέρειες. Θα θέτει μέχρι 10 θέματα προς συζήτηση, χωρίς να διασφαλίζει εισαγωγή θεμάτων από τις δυνάμεις της μειοψηφίας.

-Καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές, και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο. Ο Χρ. Κατσώτης διευκρίνισε ότι «συμφωνούμε να έχει ο δήμος τις αρμοδιότητες, αλλά όχι αυτό να γίνεται με το χαράτσωμα του λαού και με ελλείψεις στους εργαζόμενους», υπογραμμίζοντας πως «η μεταφορά γίνεται χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδά μέτρα για τη χρηματοδότηση, το κατάλληλο προσωπικό» και ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις κοινωφελείς υπηρεσίες οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσα από προγράμματα για ΑμεΑ.

-Δημιουργείται «κόμβος» παρακολούθησης των επιδόσεων των δήμων και Περιφερειών, οι επιδόσεις φυσικά δεν αφορούν την ελάφρυνση των κατοίκων από φόρους και ανταποδοτικά χαράτσια, ή αναγκαία έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια τώρα.

Απέναντι σ' αυτά οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Και οι πολίτες ας πάρουν τη στάση κάθε παράταξης ως κριτήριο ψήφου!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής