breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με τίτλο ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με τίτλο ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τον τίτλο ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, στον φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, παρουσία του κ. Ηλία  Περτσινίδη, εκπροσώπου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, καθώς και του πανοσιολογιώτατου κ.κ. Παύλου, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Ημαθίας παρέστησαν ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος  Παλουκίδης και συνάδελφοι μηχανικοί.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι α) κ. Ευθύμιος  Μπακογιάννης, Δρ Πολεοδόμος - Συγκοινωνιολόγος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) κ. Αναστασία Πάπαρη, Δρ αρχιτέκτων - πολεοδόμος.

Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης παρουσίασε μέσω πλατφόρμας διαδικτυακής σύνδεσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την εισήγηση, με θέμα "Πολιτικές του ΥΠΕΝ για τις Αστικές Παρεμβάσεις και την Επανακατοίκηση των Ιστορικών Κέντρων". Μίλησε για την μεγάλη πολιτισμική αξία του Ιστορικού Κέντρου Βέροιας, για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη των πόλεων, που ετοιμάζει το Υπουργείο, με ιεράρχηση των αναγκών, που υπάρχουν ανά την Επικράτεια. Πρόκειται για μια ενιαία καταχώρηση σε μια πλατφόρμα όλης της πληροφορίας, που υπάρχει για τις πόλεις και τα μεμονωμένα κτήρια (πολεοδομικό πλαίσιο, χρήσεις γης, όροι δόμησης κ. ά.). Η πληροφορία αυτή, μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, θα δώσουν την δυνατότητα στον πολίτη να έχει την πλήρη εικόνα του ακινήτου του και αυτό ισχύει και για τα διατηρητέα κτήρια. 

Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε διαβούλευση τον Νοέμβριο και αφορά στις αστικές αναπλάσεις και στα διατηρητέα κτήρια. Κατά το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τα μεμονωμένα κτήρια, όπως το ΔΙΑΤΗΡΩ και το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Από τις απαντήσεις, που έδωσε ο κ. Γενικός, προκύπτει, πως εφόσον η Βέροια έχει ενταχθεί στην κατηγορία των πόλεων, που θα αποκτήσουν νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το ζήτημα του Ιστορικού Κέντρου θα προσεγγισθεί κατ’ αρχήν μέσα από εκείνη την μελέτη. Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης επανέλαβε επίσης αυτό, που είναι ευρέως γνωστό, πως κάθε διατηρητέο προς χρηματοδότηση θα πρέπει να διαθέτει φάκελο μελετών με όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις.

H κ. Αναστασία  Πάπαρη έκανε δύο εισηγήσεις. Η πρώτη είχε ως θέμα την "Αναγέννηση – Αναζωογόνηση Ιστορικού του Κέντρου Βέροιας: Ιστορική Εξέλιξη, Υπάρχουσα Κατάσταση, Προοπτικές " και η δεύτερη "Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο της Βέροιας  – Παρουσίαση Έρευνας Κοινού".  Αναφορές στις δύο εισηγήσεις θα γίνουν σε προσεχές άρθρο της ομιλήτριας.

Πρόεδρος για την διεξαγωγή της Ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Καπρίνης, αρχιτέκτων μηχανικός, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων νομού Ημαθίας (Σ.Α.Ν.Η.).

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας, σε συνεργασία με το Γραφείο ARCHI.POLIS Dr Anastasia M Paparis Architects & City Planners / Urban Designers.

 

    Για τη Ν.Ε. Ημαθιας

           Ο πρόεδρος

Παλουκίδης Κωνσταντίνος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής