breaking news Νέο

Η καρδιά της ποίησης χτύπησε δυνατά στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας

Η καρδιά της ποίησης χτύπησε δυνατά στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας

Με μεγάλη επιτυχία και λαμπρότητα ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας «Ο Αριστοτέλης και ο Κόσμος» που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ!

Το 2Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας, διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, από την Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες και έκανε τους ποιητές να αγαπήσουν την όμορφη πόλη της Νάουσας , να ενθουσιαστούν από τη φιλοξενία της και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, όσον αφορά τη διοργάνωση, που είχε αναλάβει η ψυχή και εμπνεύστρια του φεστιβάλ Ξανθή Χονδρού-Χιλλ.

Οι προσκλήσεις συμμετοχής των ποιητών έγιναν με γνώμονα την πολιτιστική διπλωματία που στοχεύει στην φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη! Έτσι προσκλήθηκαν ποιητές από όλον τον κόσμο να συμμετάσχουν και το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτο, καθώς συμμετείχαν 14 ποιητές από 11 χώρες του κόσμου, από 4 ηπείρους, από την Νότια Αμερική (Περού), από την Αφρική (Μαρόκο), από την Ασία (Τουρκία) και βέβαια από την Ευρώπη! «Η καρδιά της ποίησης χτυπά στη Νάουσα» έγραψε κι επανέλαβε φέτος ο γνωστός διεθνώς ποιητής, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, σε σχόλιο του για το φεστιβάλ.

Αρκετές ενθουσιώδεις δημοσιεύσεις για το φεστιβάλ έχουν κάνει το γύρο του κόσμου! Με ντεμπούτο την Αίγυπτο με δημοσιεύσεις στον Αραβικό κόσμο από τον Ashraf Aboul-Yazid Ashraf Dali και φυσικά σε όλη την Ελλάδα! Αναμένονται και άλλες δημοσιεύσεις με ειδησεογραφικό χαρακτήρα και τηλεοπτικές εκπομπές, καθότι η πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών (CIESART) Lily Baylon, εξέφρασε την συμπαράστασή της υποσχόμενη μεταδοθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Νάουσας όπως και πέρσι, μέσω του ισπανικού διαδικτυακού καναλιού Canal Europeo σε 100 χώρες του κόσμου!

Το 2Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας επίσης στήριξαν σημαντικοί οργανισμοί: το PEN Greece, το CIESART Greece, το World Poets Society, το UMEA από την Πορτογαλία και οι Σύγχρονοι Πύθιοι Αγώνες (Modern Pythian Games). Με τόσες δημοσιεύσεις που έχουν γίνει και θα συνεχιστούν να γράφονται, η πόλη της Νάουσας έχει τοποθετηθεί στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη – και αυτό δικαίως!

Ανάμεσα στους ποιητές που συμμετείχαν στο 2Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας ήταν η Lily Baylon από το Περού, Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών CIESART με το σύζυγό της Francisco Heredia από την Ισπανία, ο γνωστός ποιητής και μεταφραστής Giuseppe Napolitano από την Ιταλία, η ποιήτρια Dalila Hiaoui από το Μαρόκο, ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος παρουσίασε μια σημαντική εισήγηση για την Αμερικανίδα ποιήτρια Emily Dickinson, ο ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης από τη Λάρισα, ο οποίος πέρυσι βραβεύτηκε με το χρυσό ποιητικό βραβείο «Αριστοτέλης», κι άλλοι ξένοι και Έλληνες ποιητές .

 

Στους συμμετέχοντες ποιητές απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους, αφού όλοι τους θεωρούνται σημαντικοί ποιητές στο χώρα τους και σηματοδοτούν τον δρόμο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας. Επίσης βραβεύτηκαν με τα ποιητικά βραβεία «Αριστοτέλης» τρεις Έλληνες ποιητές και τρεις ξένοι ποιητές. Τα βραβεία απένειμε στην επίσημη τελετή λήξης του φεστιβάλ ο Δήμαρχος της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Τα ποιήματα όλων των συμμετεχόντων ποιητών θα συμπεριληφθούν σε ανθολογία με τα ποιήματα των ξένων ποιητών μεταφρασμένα στα ελληνικά από την Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, η οποία επίσης θα κάνει μετάφραση για τους δυο χρυσούς νικητές των βραβείων, επιλεγμένων ποιημάτων τους στα αγγλικά, του βραβευμένου Έλληνα ποιητή και στα ελληνικά του βραβευμένου ξένου ποιητή.

 

ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2023

         

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ:

 

ΧΡΥΣΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Κώστας Αρκουδέας [Ελλάδα]

 

ΑΡΓΥΡΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Χρήστος P. Τσιαήλης [Κύπρος]

 

ΧΑΛΚΙΝΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Βούλα (Παρασκευή) Μέμου [Ελλάδα]

 

             ΞΕΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ :

 

ΧΡΥΣΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Giuseppe Napolitano [Ιταλία)

 

ΑΡΓΥΡΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Dalila Hiaoui [Μαρόκο / Ιταλία]

 

ΧΑΛΚΙΝΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Muhsine Arda [Τουρκία]

 

            ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:

 

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Lily Baylon [Περού / Ισπανία]

 

Επίσης κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, βραβεύτηκαν με το μετάλλιο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών CIESART από την Πρόεδρό του Lily Baylon τρεις ποιητές: η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ (Γεν. Διευθύντρια του CIEASRT Greece), ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης (Πρόεδρος του CIESART Greece) και ο Giuseppe Napolitano (από την Ιταλία).

Οι δράσεις φέτος περιλάμβαναν επίσης ξεναγήσεις στα αρχαία μνημεία της περιοχής, όπως τους Μακεδονικούς Τάφους, το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας και την Σχολή Αριστοτέλους, σε παραδοσιακά κτήρια, μουσειακούς χώρους βιομηχανικής παράδοσης ΕΡΙΑ, όπως επίσης και στο αρχείο της Αργυρούπολης στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας. Εδέσματα και φρούτα της περιοχής πρόσφεραν απλόχερα καταστήματα της Νάουσας, όπως ο Φούρνος Θανασούλη, τα εστιατόρια Γεράνια και Σπονδή και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας. Το ΒΑΕΝΙ δε, πρόσφερε τα εκλεκτά κρασιά του στους φιλοξενούμενους ποιητές! Ο Δήμος της πόλης είχε αναλάβει την φιλοξενία των ποιητών και για τις μετακινήσεις των ποιητών προσφέρθηκε ο Σταύρος Ζάχος να διαθέσει το βαν του δωρεάν. Ως χορηγοί επικοινωνίας προσφέρθηκαν οι ηλεκτρονικές εφημερίδες Φαρέτρα και inaoussa. “Είναι πραγματικά συγκινητική η τόσο μεγάλη προσφορά των ιδιωτών” λέει ενθουσιασμένη η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ που είναι η ψυχή του φεστιβάλ αυτού, ανανεώνοντας το ραντεβού για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας το 2024!

 

Λίστα των Συμμετεχόντων Ποιητών

Αrjan Kallco, Αλβανία

Bes Camaj, Ελβετία / Κόσοβο

Dalila Hiaoui, Mαρόκο / Ιταλία
Francisco Heredia, Ισπανία
Giuseppe Napolitano, Ιταλία
Lily Baylon, Περού / Ισπανία
Muhsine Arda, Τουρκία

Βούλα (Παρασκευή) Μέμου, Ελλάδα

Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Ελλάδα

Κώστας Αρκουδέας, Ελλάδα

Στέλλα-Λουίζα Κατσαμπή, Ελλάδα

Χρήστος Ντικμπασάνης, Ελλάδα
Χρήστος Ρ. Τσιαήλης, Κύπρος

Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, Ελλάδα / Γερμανία


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής