breaking news Νέο

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Το παράδοξο της Περιφέρειας -Γράφει ο Κώστας Ασλάνογλου

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Το παράδοξο της Περιφέρειας -Γράφει ο Κώστας Ασλάνογλου

Λίγες ώρες απέμειναν για τις εκλογές στη αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι, κατά πάσα πιθανότητα έχουμε αποφασίσει τι θα ψηφίσουμε, έχοντας υποστεί μια πρωτόγνωρη προεκλογική δραστηριότητα με εκατοντάδες υποψηφίους, φίλους, γνωστούς συγγενείς που βρέθηκαν υποψήφιοι σε μια εκλογική διαδικασία που περισσότερο ευτελίζει παρά αναβαθμίζει τον σημαντικό θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Όμως έτσι θα πάμε στις εκλογές της Κυριακής και με αυτά τα δεδομένα θα εκλέξουμε τους ανθρώπους που θα μας διοικήσουν τα επόμενα χρόνια. Για τους τρεις Δήμους της Ημαθίας τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, είναι λίγο – πολύ καθορισμένα. Βέροια και Αλεξάνδρεια δεν θα χρειαστούν δεύτερο γύρο, κάτι που σίγουρα θα συμβεί στη Νάουσα.

Εκεί που νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε είναι η «βεβαιότητα» για την επανεκλογή του Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα με άνεση από την πρώτη Κυριακή.

Είναι άραγε ο συγκεκριμένος το παράδειγμα του πετυχημένου αυτοδιοικητικού που για τρίτη συνεχόμενη τετραετία θα κατέχει τον θώκο του Περιφερειάρχη; Είναι τόσο σημαντικό το έργο του, που οι πολίτες θα το επικυρώσουν, για άλλη μια φορά, με την ψήφο τους; Προφανώς και ΟΧΙ. 

Τι συμβαίνει λοιπόν και γιατί ο συγκεκριμένος πρέπει να θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του; Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω μια καθαρή απάντηση για αυτό άλλωστε το ονομάζω, το «παράδοξο της Περιφέρειας».

Έργο μηδαμινό, έως ανύπαρκτο, υποχώρηση της Περιφέρειας σε όλους τους δείκτες, μιζέρια και διαχειριστική ανεπάρκεια. Εμείς, εδώ στην Ημαθία, ποιο έργο μπορούμε να αποδώσουμε στην Περιφέρεια; Κάτι τέλος πάντων που να λέμε ότι έγινε επί εποχής Τζιτζικώστα. Αντιθέτως μπορούμε να είμαστε πολύ θυμωμένοι για τον «τυφλό» δρόμο Σκύδρα – Νάουσα – Βέροια – Εγνατία Οδό ή και για το «κουφάρι» της Κουλούρας, μνημείο ντροπής και ανικανότητας, που οι «πονηροί» πολιτευτές το θυμούνται κάθε φορά παραμονές των εκλογών. Και αυτές οι αναφορές είναι απλώς ενδεικτικές μπροστά στην συνολική ανυπαρξία έργου και αποτελεσμάτων για τον τόπο μας, για τα τελευταία 28 χρόνια, με τις δεξιές διοικήσεις σε αιρετή Νομαρχία και Περιφέρεια.   

Είναι παράδοξο λοιπόν που όλο αυτό το «Τίποτα» έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών. Μια εξήγηση είναι οι εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνιακή υπεροχή και τα πολλά… αστραφτερά χαμόγελα. Ζήσαμε άλλωστε πολύ πρόσφατα κάτι αντίστοιχο με την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα για τον τόπο μας; Επειδή προφανώς η απάντηση των περισσοτέρων είναι αρνητική, ας αποφασίσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να προχωρήσουμε. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «ιθαγενείς» που τους τάζουν καθρεφτάκια ή παρουσιάζουν ένα «έργο» που είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και λίγος. Όσοι το καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να στηρίζουν το «Τίποτα» δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία. Δεν είναι θύματα (της γοητείας), είναι θύτες και υπαίτιοι της στασιμότητας και της ανυποληψίας.

Έχοντας υπηρετήσει για 20 χρόνια την αυτοδιοίκηση γνωρίζω ασφαλώς τις «διαπλοκές» τοπικού χαρακτήρα, τις «υποχρεώσεις», τα ρουσφέτια, αλλά ακόμη και τις φιλίες ή και τις συγγένειες, εκλεκτικές ή όχι. Ακόμη και τις κομματικές αγκυλώσεις που αλλού χαλαρώνουν και αλλού κυριαρχούν. Αρνούμαι όμως να δεχθώ και να συναθροιστώ με εκείνους που θα «θαμπωθούν» (και θα ψηφίσουν) κάποιους που σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μας «φλόμωσαν» με κάθε λογής (συνήθως άχρηστη) δραστηριότητα(;), χωρίς ένα σχέδιο και σοβαρές, υλοποιήσιμες. προτάσεις. Μόνο λόγια, γενικότητες και… σκέψεις… ατάκτως ειρημένες.

Την Κυριακή μπορούμε να έχουμε μια άλλη επιλογή, με κριτήρια ορθολογικά και με διακύβευμα την πρόοδο και την προοπτική. Η Παράταξη «Πράξεις Για Τη Μακεδονία» με τον Χρήστο Παπαστεργίου με τους σεμνούς και άξιους συνεργάτες του είναι μια απολύτως χρήσιμη επιλογή. Για να αφήσουμε πίσω μας το χθες, το τίποτα, την ανυπαρξία. Την Κυριακή ΕΜΕΙΣ θα είμαστε οι υπεύθυνοι για όσα γίνουν ή δεν γίνουν στον τόπο μας. Κανείς άλλος.    

Υ.Γ. 1 Σπεύδω να προλάβω όσους θελήσουν να σχολιάσουν προβάλλοντας το έργο του «Διοικητηρίου», ως ένα εμβληματικό έργο της απερχόμενης διοίκησης. να το σκεφτούν δυο φορές πριν το πράξουν.. γιατί δεν είναι φρόνιμο να ξύνονται στην «γκλίτσα του τσομπάνη». Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε να πούμε πάρα πολλά, πολύ σύντομα.

Υ.Γ.2 Αναρωτιέμαι αν θα βρεθεί κάποιος να ζητήσει έλεγχο εκλογικών δαπανών των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων. Δεν υιοθετώ τα όσα τερατώδη ακούγονται στην πιάτσα, αλλά θα έχει αξία ένας πραγματικός έλεγχος, έστω και αν για ευνόητους λόγους δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του.    

 

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

Πρ. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής