breaking news Νέο

Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας – Τι αλλάζει στα χειρουργεία, στα φάρμακα, στις συμβάσεις

Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας – Τι αλλάζει στα χειρουργεία, στα φάρμακα, στις συμβάσεις

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία χτες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Επί της Αρχής και στο σύνολο του νομοσχεδίου «υπέρ» ψήφισε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων και την παράταση ισχύος των συμβάσεων μίσθωσης έργου για την κάλυψή των αναγκών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην υπουργική τροπολογία που αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) υπ. Αρ. 7 (ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ) και για την κάλυψη επισκευαστικών αναγκών των λοιπών ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και της διάταξης σχετικά με τους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θετικά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Την καταψήφισε η Νίκη ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε όσου περιέγραψαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως μια κόλαση, αναφέρθηκε στην ανάγκης στήριξης του ΕΣΥ που «καθημερινά φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και τους θεραπεύει», που περιθάλπει τα δύσκολα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, που διαχειρίστηκε την πανδημία και η κοινωνία στάθηκε όρθια και υγειονομικά, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά. Αναφέρθηκε στην ευκαιρία «χρηματοδότησης, με 1,2 δισ ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τα κέντρα υγείας για να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες της υγείας και να μπορέσουν έτσι οι πολίτες να απολαύσουν υπηρεσίες γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς γραφειοκρατία και οι θεραπείες να είναι ακόμα αποτελεσματικότερες».

Επεσήμανε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας «αυτό είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνω. Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί και τρίτο νομοσχέδιο που θα βγει στη διαβούλευση για τη δημιουργία 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά», ενώ «ήδη τρέχουμε το θέμα του ΕΚΑΒ και τον εκσυγχρονισμό του».

Σχετικά με την τροπολογία για τα αντιικά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Έχει έρθει στη Βουλή, ήρθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία προμηθεύτηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών, έναν αριθμό αντιικών και ήρθε εδώ και έγινε νόμος, εδώ το ψηφίσαμε.

Σύμβαση γίνεται, στο Ελεγκτικό Συνέδριο πάει, από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων παίρνει άδεια, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να σκιάζει και να κάνουμε εδώ συζητήσεις. Τώρα είπατε κάτι, άκουσα την Ελληνική Λύση να λέει ότι δεν χρειάζονται λέει τα αντιικά διότι δεν έχουμε Covid.  Κάνετε λάθος, 2.500 αντιικά φάρμακα την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων πολύ μεγάλη. Και όπως ξέρετε αυτά τα φάρμακα τα παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι ή είναι από μια ηλικία και πάνω. Και πραγματικά κατά τους γιατρούς, κατά τον ΕΜΑ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να χορηγούνται».

Για τη λίστα χειρουργείου, είπε ότι «κυρίως είναι θέμα διαφάνειας και είναι και θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών… Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όλοι να είναι ίσοι ενώπιον αυτού του συστήματος και βεβαίως όλοι οι άνθρωποι, κατά το δυνατόν, ανάλογα με την πάθησή τους, να θεραπεύονται.

Αυτό δεν είναι απλά μία δήλωση, είναι μια πολιτική που υπηρετούμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Σχετικά με τους Διοικητές των Νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε νέες διοικήσεις μέχρι τέλος του έτους και τόνισε: "Οι διοικητές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης, το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες, θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη ζωή τους. Θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει αντικειμενικά κριτήρια… που νομοθετεί η ίδια η Κυβέρνηση. Πολύ σύντομα θα είναι στη Βουλή αυτά και βεβαίως στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρμόδιες Επιτροπές, Συμβούλια, ότι προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να αξιολογήσουν τους υποψήφιους μετά από μια δημόσια ανακοίνωση για δημόσιο διαγωνισμό που θα γίνει. Με βάση τα προσόντα που θα ζητηθούν, θα έχει δικαίωμα να υποβάλει όποιος θέλει υποψηφιότητα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής