breaking news Νέο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΠΚΜ προς επιχειρήσεις για συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στον Καναδά

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΠΚΜ προς επιχειρήσεις για συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στον Καναδά

          Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στον Καναδά, που θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2023.

          Η αποστολή έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της παραγωγής και την τόνωση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.

          Με δεδομένο ότι η αγορά του Καναδά είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τον ελληνικό κλάδο τροφίμων και ποτών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια αξιοζήλευτη δυναμική και στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αλλά και ελληνικών οίνων, ο σκοπός  της πραγματοποίησης της εν λόγω επιχειρηματικής αποστολής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνοψίζεται στα κάτωθι:

- Η πραγματοποίηση προσωπικών συναντήσεων με εισαγωγείς, επιχειρήσεις εμπορίας και retailers οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο  - Η δημιουργία ευκαιριών πωλήσεων για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις

- Η επέκταση και η ενίσχυση της δικτύωσης των συμμετεχουσών επιχειρήσεων

- Η γνωριμία των επιχειρηματιών από την ΠΚΜ με εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων από τον Καναδά

          Ιδιαίτερη σημασία, επίσης, πρέπει να δοθεί στην CETA, η οποία αποτελεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, μειώνει τους δασμούς και διευκολύνει την εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών, ωφελώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τόσο στην Ε.Ε. όσο και στον Καναδά.

 

Ενδεικτική λίστα συμμετεχουσών επιχειρήσεων (κλάδοι)

Φρούτα – λαχανικά (ακτινίδια, ροδάκινα, κομπόστα ροδάκινα, μήλα), Ελαιόλαδο, Κρασί, Γαλακτοκομικά, Αλιεύματα, Ζύμες – Κριτσίνια, Ζαχαρώδη – μπάρες δημητριακών, Νερό – Χυμοί

 

Το πρόγραμμα της επιχειρηματικής αποστολής θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα κάτωθι:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ (συνοπτικό)

1η μέρα – 31/10/2023: Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη για Μόντρεαλ

2η μέρα – 01/11/2023: Μόντρεαλ - 1η μέρα δράσεων

3η μέρα – 02/11/2023: Μόντρεαλ, 2η μέρα δράσεων, B2B meetings,  επιχειρηματικές συναντήσεις

4η μέρα – 03/11/2023: Συνέχεια επιχειρηματικών συναντήσεων, B2B meetings

5η μέρα – 04/11/2023: Άφιξη στη Θεσσαλονίκη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ (αναλυτικό)

1η ημέρα:

Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη για τον Καναδά (Μόντρεαλ) – άφιξη στο Μόντρεαλ

Μετάβαση με ναυλωμένο shuttle bus στο ξενοδοχείο της αποστολής. Check in και ανάπαυση.

2η ημέρα:

09.00 – 10.00: Πρωινό – ενημέρωση της αποστολής, παρουσία του Έλληνα  εμπορικού ακολούθου (επικεφαλής γραφείου ΟΕΥ) κ. Διονύση Πρωτόπαπα στον Καναδά για τις δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες, τη δυναμική της αγοράς του Καναδά (αλλά και ευρύτερα της Βόρειας Αμερικής). Θα δοθεί σχετικό info pack σε όλους τους συμμετέχοντες. Η ενημέρωση θα γίνει είτε στο lobby είτε σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλύσει η αποστολή.

10.00 – 13.00: Η μέρα είναι αφιερωμένη σε επισκέψεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές επιχειρήσεις του Καναδά.

Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφτούμε τις μεγαλύτερες εισαγωγικές επιχειρήσεις φρούτων στον Καναδά (ενδεικτικά: KROPS, Courchesne Larose, Provincial Fruit Co. Limited κ.λπ.), όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπροσώπους του ανώτερου και ανώτατου management αυτών των επιχειρήσεων και να συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους αγορών και προμηθειών.

Θα δοθεί η δυνατότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις που θα έχουν ενδιαφέρον για προσωπικό ραντεβού / B2B meeting με κάποια από τις επιχειρήσεις που θα επισκεφτούμε, να το πραγματοποιήσουν.

13.00 – 14.00: Lunch break

14.00 – 16.00: Επίσκεψη σε κάποιον από τους μεγάλους ομίλους retailers του Καναδά (Metro, Empire, Loblaw Companies, Jim Pattison Group κ.λπ.).

Στον Καναδά η αγορά της λιανικής (Σ/Μ) είναι συγκεντρωμένη σε 3-4 μεγάλους ομίλους. Στην πλειονότητα τους διαθέτουν πολύ μεγάλα καταστήματα και διακρίνονται για την ποικιλία προϊόντων και την υψηλή ποιότητα.

Θα μας υποδεχτούν και θα μας δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για:

- Τα δημοφιλή ελληνικά προϊόντα στο καναδικό κοινό

- Την τιμολογιακή πολιτική

- Τις διαδικασίες εισαγωγής κ.λπ..

16.00 – 19.00:  Ελεύθερος χρόνος.

19.30:  Δείπνο για το σύνολο της αποστολής

3η ημέρα:

10.00 – 13.00: Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Επίσκεψη στο μονοπώλιο Οίνων του Καναδά (συγκεκριμένα στο SAQ, https://www.saq.com/ )

Η αγορά του Καναδά είναι μία από τις πλέον σημαντικές για τα ελληνικά κρασιά, ωστόσο η εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία των οίνων γίνεται μέσα από το Κρατικό Μονοπώλιο. Θα επισκεφτούμε τα γραφεία του μονοπωλίου και θα μας εξηγήσουν τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή κρασιών στον Καναδά.

13.00 – 14.00: Διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα

14.00 – 16.00: Επίσκεψη σε έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων και ποτών στον Καναδά (Miron Foods ή Κρινος, ή Messara foods).

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις τους και ενημέρωση από το management για την ιστορία αυτών των επιχειρήσεων, για τα προϊόντα που εισάγουν από την Ελλάδα, την τιμολογιακή πολιτική, τις προοπτικές κ.λπ..

Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις που θα έχουν ενδιαφέρον για προσωπικό ραντεβού / B2B meetings με κάποια από τις επιχειρήσεις που θα επισκεφτούμε, να το πραγματοποιήσουν.

16.00 – 18.00: B2B meetings της ελληνικής αποστολής με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις από τον Καναδά.

19.30:  Δείπνο για το σύνολο της αποστολής

4η ημέρα:

Συνέχεια επιχειρηματικών συναντήσεων και B2B επαφών – έμφαση στον κλάδο των χυμών-αναψυκτικών και του νερού

5η ημέρα:

Αναχώρηση από το Μόντρεαλ για την Ελλάδα

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το τελικό πρόγραμμα δράσεων (ακριβείς ώρες επισκέψεων και B2B συναντήσεων) δύναται να τροποποιηθεί αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ:

-Θα υπάρχει ναυλωμένο mini van (20 θέσεων) για όλες τις μετακινήσεις με διαρκές Pick Up and Drop Off Service (SHUTTLE VAN)

- Συνοδός-διερμηνέας θα συνοδεύει την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής

- Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Folder με ενημερωτικό υλικό για τον Καναδά, το πρόγραμμα της επιχειρηματικής αποστολής, ένα σημειωματάριο και στυλό

- Θα δημιουργηθεί online WhatsApp Group στο οποίο θα στέλνονται ενημερώσεις για τις δράσεις της επιχειρηματικής αποστολής και οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία

- Θα δημιουργηθούν 10 επιχειρηματικά δώρα (καλάθι με τοπικά προϊόντα της ΠKM) για VIP επαφές

- Θα γίνει φωτογράφιση – βιντεοσκόπηση του συνόλου της επιχειρηματικής αποστολής και θα παραδοθεί μονταρισμένο υλικό.

Για την αρτιότερη προετοιμασία της αποστολής και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή στον Καναδά, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. συνημμένο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Φόρμα Συμμετοχής) στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr, το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:

- τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις

- τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

- την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ

- τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε παρόμοιες δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη περιφέρεια.

          Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330391 (Χαρίκλεια Τσιαμπαλή),  2313330052 (Μαρία Ελευθεριάδου) και 2313330043 (Άννα Παπακωνσταντίνου).

 

          Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτεται η φόρμα συμμετοχής για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής