breaking news Νέο

Μία πρώτη αποτίμηση και εκτίμηση των εκλογών στο Δήμο Βέροιας - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Μία πρώτη αποτίμηση και εκτίμηση των εκλογών στο Δήμο Βέροιας - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

            Να ξεκινήσω από την διαπίστωση ότι πάει να παγιωθεί μία καθεστωτική τάξη, με τα χαρακτηριστικά μιας κλειστής παρέας που έχει μοιράσει τα αξιώματα, λειτουργούν συγκεντρωτικά, συνεργάζονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πολλές φορές οι συναλλαγές γίνονται με απ’ ευθείας αναθέσεις. Κατά πόσο αυτό θα παγιωθεί θα εξαρτηθεί από την παρέμβαση της αντιπολίτευσης και κυρίως της παράταξης ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. Μπορεί οι δημότες να μην της έδωσαν το αναμενόμενο ποσοστό, - το γιατί θα το ξηγήσουμε παρακάτω -, όμως δημιουργήθηκε ένας συμπαγής πυρήνας , που μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μπορεί να κάνει αξιόλογες, τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και παράλληλα να αναδεικνύει τις δικές της προτάσεις. Είναι αδύνατον η νέα – παλιά διοίκηση να «χαιδέψει» τα αυτιά όλων, να ικανοποιήσει τα θελήματα που υποσχέθηκε και τις συναλλαγές που θα πρέπει να εκπληρώσει ! Δεν γνωρίζω αν όσοι προσδοκούσαν σε κάποια μετάθεση τελικά την εξασφάλισαν !!

            Όπως στη ζωή μία καινούργια σχέση ξεκινάει μ’ ένα «φλερτ», προχωράει στον εναγκαλισμό και μπορεί να καταλήξει σε «αρραβώνα» κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στην πολιτική. Να μεταφέρουμε αυτή τη διαδικασία στα «δικά» μας !!

            Η αφετηρία της παράταξης της νέας δημοτικής αρχής ξεκίνησε με ένα όραμα, κάποιες αξίες που θα έδινε άλλη προοπτική στην πόλη. Έτσι έγιναν τα πρώτα βήματα, κρατήθηκαν κάποιες αξίες, που μάλλον ήταν παροδικές και σύντομα ο χρόνος φανέρωσε την πραγματικότητα. Ξεκίνησε με την άρνηση του Δήμου – από τους λίγους πανελλαδικά - να διαθέσει τα αποθεματικά του στην τότε  κυβέρνηση που ασφυκτιούσε από την θηλειά που είχε περάσει η τρόικα ώστε να την οδηγήσει σε κατάρρευση, για να υλοποιηθεί το σχέδιο Σαμαρά περί «αριστεράς παρένθεσης». Ήταν η άλλη πλευρά του νομίσματος … «βάστα Σόιμπλε» .Ας πούμε απ’ εδώ ξεκινάει το «φλερτ» ! Ο εναγκαλισμός έρχεται με το «ξεσάλωμα» για την συμφωνία των Πρεσπών, όπου ακόμη βρέθηκε και στην ίδια συγκέντρωση στην Βεργίνα με τον χρυσαυγίτη και μετέπειτα καταδικασθέντα Λαγό. Τέτοιος «πατριωτισμός» που κρύβονταν τόσα χρόνια ;;

            Ο «αρραβώνας» δεν άργησε να έρθει το 2019 - με «κουμπάρους» τους τοπικούς βουλευτές και άλλα στελέχη - όταν επιτεύχθηκε η σύμπραξη της επικεφαλής της παράταξης που επίσημα υποστήριξε η Ν.Δ. με την πλειοψηφούσα παράταξη, για την συνδιοίκηση για τα επόμενα χρόνια. «Τόσος» ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να πέσει το «προοδευτικό προσωπείο» !! Δηλαδή τι διαφορετικό θα μπορούσε να προκύψει όταν ο ένας βουλευτής διορίζεται νομικός σύμβουλος του Δήμου, ο άλλος ο επικαλούμενος «Ημαθιάρχης» με κυβερνητικό πόστο, είχε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο,  στις εκλογές του 2023 ;;

Προσπάθησε η τοπική οργάνωση να κρατήσει τα προσχήματα, να βρει υποψηφίους, να αποφύγει τον στιγματισμό : είναι δυνατόν να μη χρίσει υποψήφιο με τέτοια δύναμη ; Προφανώς γνώριζε τις υπόγειες διεργασίες αλλά «για την τιμή των όπλων» έπρεπε να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα. Έγινε πρώτα η πρόταση στον Φώτη Κουτσουπιά έναν εξαιρετικό συμπολίτη μας, που όμως κατάλαβε νωρίς ότι οδηγείται «στο λάκκο των λεόντων» και πολύ σύντομα επέστρεψε την πρόταση. Δεύτερη απόπειρα έγινε με την πρόταση στην παλιά καραβάνα της πολιτικής, τον Μιχάλη Χαλκίδη. Εκατό χρόνια η αλεπού δε μπορεί να είναι εκατόν ένα τα αλεπουδάκια !! Έκανε δύο συγκεντρώσεις, ανακοινώνοντας μάλιστα και ονόματα και στη μία συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά δεν άργησε να διαπιστώσει πόσο στημένο ήταν το παιχνίδι. Κτυπούσε πόρτες αλλά ήταν «σφιχταμπαρωμένες» ! Έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί της προσπάθειας. Και βρέθηκε ο «αυτοφωράκιας» για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί την τελευταία στιγμή. Έμοιαζε περισσότερο με πράξης αυτοκτονίας όταν σε 30 μέρες έπρεπε να κάνει πρόγραμμα και συνδυασμό όταν η πλειοψηφία των στελεχών ήταν αλλού ! Προφανώς θα το είδε σαν μια επένδυση για το μέλλον του στην παράταξη του.

            Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατάσταση είναι τραγελαφική ! Πέρα από το ότι προέρχεται από μία στρατηγική ήττα βγήκαν στην επιφάνεια οι οργανωτικές αδυναμίες και παθογένειες - θα σταθούμε αναλυτικά στο εγγύς μέλλον γι’ αυτά -, που από την μία πλευρά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την συμμετοχή μελών της Ν.Ε στον πλειοψηφών συνδυασμό, - τα μικροσυμφέροντα φαίνεται να είναι πιο ισχυρά από την ιδεολογία -, ούτε την παρουσία μελών της σε συγκέντρωση άλλου συνδυασμού. Υπήρχε αδιαφορία έως και άρνηση ψήφου σε έναν προοδευτικό συνδυασμό από πρωτοκλασάτα στελέχη, υποψήφιους βουλευτές. Βέβαια η «κολόνια» φοριέται από παλιά. Ξεκινάει από τον σχιζοφρενικό καταμερισμό ο υπεύθυνος στην Τ.Α να είναι εκλεγμένος με τον πλειοψηφών συνδυασμό και να … «καθοδηγεί» αυτόν που θα του ασκούσε … αντιπολίτευση !! Πως να πετύχεις την … «γείωση» στην κοινωνία !! Συνεχίστηκε στις εκλογές του 2019 όπου στις επιλογές ορισμένων κυριάρχησε το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου» !!! Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου  δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό. Στελέχη, υποψήφιοι βουλευτές πέρα από την παρουσία σε κάποιες εκδηλώσεις, - και αυτές προφανώς για να έχουν κάποιο άλλοθι στήριξης - , υπήρξε καμία άλλη συμμετοχή, καμία άλλη δραστηριότητα ; Τάχθηκε κανείς ανοιχτά να στηρίξει ένα προοδευτικό συνδυασμό, μοίρασε κανείς ψηφοδέλτια ; Τέτοιες συμπεριφορές, νοοτροπίες να γίνουν αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης  και αντιμετώπισης στο μέλλον. Ας συνειδητοποιήσουν κάποια προβεβλημένα στελέχη, ότι άλλο να υπηρετείς μία ιδεολογία, έναν πολιτικό φορέα γιατί πιστεύεις στις αρχές, στις αξίες του, στη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα νέο όμορφο αύριο και άλλο με όχημα αυτές να θέλεις να ικανοποιήσεις τις προσωπικές σου φιλοδοξίες !!

            Η ίδια παρακμιακή κατάσταση επικράτησε και στις περιφερειακές εκλογές. Οι υποψήφιοι έτρεχαν μόνοι τους, δεν είχαν βοήθεια από πουθενά και ήρθε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Υπήρχαν και άλλοι λόγοι που συντέλεσαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα, που ίσως μελλοντικά γίνει προσπάθεια να αναλυθούν.

            Μέσα σ’ αυτήν την ζοφερή κατάσταση μεγάλο βάρος πέφτει στις πλάτες της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ και με τους νεοκλεγμένους συμβούλους, συνεπικουρούμενους από όλη την ομάδα που έβγαλε μπροστά νέα και αξιόλογα άτομα. Άτομα που κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπειά τους, που έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της συναλλαγής. Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτούς για να μην πούμε :

            ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΒΕΡΟΙΑ !!

Γιώργος Κακαφίκας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής