breaking news Νέο

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως πρέπει να είναι - Άρθρο παρέμβαση του Προέδρου Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ΚΕΔΕ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως πρέπει να είναι - Άρθρο παρέμβαση του Προέδρου Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ΚΕΔΕ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με άρθρο του σκιαγραφεί τον σύγχρονο ρόλο που πρέπει να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα οφείλει να θέτει μακροπρόθεσμους, υψηλούς στόχους, και να διασφαλίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής για τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, τη φυσιογνωμία μιας πόλης και τις ανάγκες των πολιτών.

Αποδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια στην πράξη, ότι οι Δήμοι, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κτίσουμε τις πόλεις μας ως πόλεις οι οποίες θα είναι το επίκεντρο της ζωής μας. Ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση των ακτών της που σήμερα δεν την έχει, να αναλαμβάνει τη διαχείριση του δημοσίου χώρου, περιφρουρώντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, δημιουργώντας και διασφαλίζοντας εκ νέου αυτή την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει η διοίκηση με τον διοικούμενο. Το κράτος με τον πολίτη.

Αποδεικνύουμε πως τον πρώτο λόγο για την ασφάλεια των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και των αυξανόμενων σε συχνότητα και ένταση επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε και πρέπει να τον έχουμε εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουμε γνώση της περιοχής μας και των ιδιαιτεροτήτων της. Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις πρώτες κρίσιμες στιγμές των φυσικών καταστροφών. Μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα με τους πολίτες, να συντονίζουμε τις ενέργειες και να δίνουμε οδηγίες στον τοπικό πληθυσμό.

 

Οι δήμοι είναι ο μόνος φορέας διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής

Αποδεικνύουμε πως είμαστε ο μόνος φορέας δημόσιας διοίκησης που μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή σε περιόδους κρίσεων. Είμαστε στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας στη μεγάλη καταστροφική οικονομική κρίση που βιώσαμε, στην περίοδο της πανδημίας αλλά και στην περίοδο που ακόμα διανύουμε με τις επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Μόνο οι δήμοι μπορούν να γνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Αποδεικνύουμε πως οι δήμοι είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά σε δράσεις προστασίας και διάσωσης του περιβάλλοντος. Εμείς οφείλουμε να προστατεύουμε τον φυσικό μας πλούτο, απέναντι στις ορέξεις της ανεξέλεγκτης δόμησης, των φαραωνικών επενδύσεων απ’ όπου και να προέρχονται αυτές.

Αποδεικνύουμε πως μόνο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού μπορούν να ενεργοποιήσουν της τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις για μαζική συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις και σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Να ενεργοποιούμε τους συμπολίτες μας για συμμετοχή σε ουσιαστικό διάλογο για τα τεκταινόμενα και να τους κάνουμε συμμέτοχους στα κοινά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ο φορέας που είναι δίπλα στην κοινωνία, γνωρίζει τις ανάγκες της, έχει τις λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της και μπορεί να διεξάγει διαρκή διάλογο με τον κάθε πολίτη, χωρίς περιορισμούς.

Όλα αυτά, όμως, τα πετυχαίνουμε χωρίς να υπάρχει από την πολιτεία, ούτε το θεσμικό πλαίσιο, ούτε η ξεκάθαρη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και βεβαίως ούτε η διάθεση των οικονομικών πόρων, για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε αποτελεσματικά την αποστολή μας. Αναφέρω ενδεικτικά πως η κρατική επιχορήγηση για την πολιτική προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το έτος 2023, ήταν 90.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων αποψίλωσης των εκτάσεων μας, τη συντήρηση και καθαρισμό των φρεατίων της πόλης, την αμοιβή των στελεχών της υπηρεσίας και την απόκτηση και συντήρηση των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου. Το πραγματικό κόστος για όλα αυτά στο Δήμο μας, ήταν 1.064.000 € και η διαφορά καλύφθηκε με ίδιους πόρους.

Οφείλουμε λοιπόν, την επαύριο των εκλογών, όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ξεκινήσουμε έναν δυναμικό διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία και να διεκδικήσουμε τα μέσα και τη δημιουργία των θεσμικών προϋποθέσεων, να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, μία δουλειά που μπορούμε να κάνουμε μόνο εμείς. Να δημιουργήσουμε στη χώρα μας την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως πρέπει να είναι!»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής