breaking news Νέο

«Φρένο» στην καταχρηστική συνταγογράφηση εξετάσεων

«Φρένο» στην καταχρηστική συνταγογράφηση εξετάσεων

Φρένο στην καταχρηστική συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων βάζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, ο ΕΟΠΥΥ, εφαρμόζοντας χρονικούς  «κόφτες» στους γιατρούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε διάστημα μόλις ενός έτους (2021) ο Οργανισμός δαπάνησε 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μόνον για τον έλεγχο του επιπέδου της Βιταμίνης D των ασφαλισμένων.

Το θέμα της υπέρμετρης δαπάνης σε συγκεκριμένες (ιδίως) εξετάσεις είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει απασχολήσει το ΔΣ του Οργανισμού, αναζητώντας αποτελεσματικές και στοχευμένες λύσεις.

Μάλιστα, η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή έχει ήδη λάβει υπογραφή από το 2022, γεγονός που αποτυπώνει τη συστηματική προσπάθεια ελέγχου, δεδομένου πως τέτοιου είδους φαινόμενα καταχρηστικής συνταγογράφησης «είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία».

Οπως πάντως διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ, οι κόφτες ενεργοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη το πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων.

«Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων συμπεριλαμβάνεται και στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, στην οποία συμμετείχαν και σύλλογοι εργαστηριακών ιατρών».

Προσθέτει, δε, πως διασφαλίζεται η αποζημίωση των αιτιολογημένων και απαραίτητων εξετάσεων για την υγεία των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση – οι νέοι κόφτες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση –, ορίζονται χρονικά όρια για τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση της ίδιας εξέτασης για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου.

Πιο συγκεκριμένα, για εξετάσεις «πρώτης γραμμής» (όπως είναι για παράδειγμα η γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ακτινογραφία ανά όργανο ανά πάθηση κ.ά.), το χρονικό όριο είναι τέσσερις ημέρες.

Ομως ο έλεγχος για χοληστερόλη και τριγλυκερίδια αίματος μπορεί να επαναλαμβάνεται έπειτα από δύο μήνες και για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη έπειτα από 3 μήνες (προβλέπονται εν τούτοις και εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών).

Επιπρόσθετα, ο έλεγχος του επιπέδου της βιταμίνης D θα πρέπει, σύμφωνα με τα νέα όρια, να επαναλαμβάνεται έπειτα από διάστημα έξι μηνών.

Αντίστοιχα μία σειρά από προληπτικές εξετάσεις για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή για αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς ο νομοθέτης ορίζει πως πρέπει να διενεργούνται μία φορά σε διάστημα 12 μηνών.

Υπογραμμίζεται πως η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των νέων χρονικών περιόδων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα μπορεί να εκτελεστεί δωρεάν μόνο σε δημόσια δομή.

 

Μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ οι εξετάσεις και οι επεμβάσεις στα νοσοκομεία

 

Μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς. Το μέτρο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια βασική προϋπόθεση που βάζει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο ΕΣΥ η οποία επιτρέπει σε άτομα, κυρίως αλλοδαπούς, που είχαν πάρει ΑΜΚΑ στη χώρα μας αλλά έχουν αποχωρήσει, να επισκέπτονται την Ελλάδα για να κάνουν δωρεάν πανάκριβες επεμβάσεις και εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνοντας οικονομικά το ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι πολλές φορές άτομα, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες αλλά και το Πακιστάν, Αίγυπτο, που έχουν ζήσει και εργαστεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και είχαν πάρει ΑΜΚΑ, επιστρέφουν στη χώρα μας με σκοπό να υποβληθούν δωρεάν σε σειρά εξετάσεων ή επεμβάσεων, επιβαρύνοντας οικονομικά τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα πολλές φορές έχουν προκύψει δημοσιεύματα στο Τύπο, αναφορικά με τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή της Θεσσαλονίκης, στα όποια υποβάλλονται δωρεάν σε πανάκριβες εξετάσεις και επεμβάσεις (οδοντιατρικές, καρδιολογικές κλπ) κάτοικοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία κλπ, που εκμεταλλεύονται τις παροχές που προσφέρει το ΕΣΥ. Φυσικά το κόστος αυτών των επεμβάσεων καταλήγει να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Πλέον για να έχει ένας ασθενής δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία θα πρέπει έχει ενεργό ΑΜΚΑ το οποίο θα συνδέεται και με τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του στην Ελλάδα.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα μπορούν να νοσηλευθούν και να έχουν περίθαλψη όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ, αρκεί να καλύψουν τα έξοδα με ίδιες δαπάνες, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου: «Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ» διευκρίνισε ο υπουργός.

Να τονιστεί ότι το μέτρο δεν περιλαμβάνει φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, ή εργαζόμενους εκτός συνόρων, αλλά διατηρούν κατοικία στην Ελλάδα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής