breaking news Νέο

Μία νέα ενδιαφέρουσα μελέτη του Παύλου Δ. Πυρινού -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μία νέα ενδιαφέρουσα μελέτη του Παύλου Δ. Πυρινού -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον ακάματο ιστορικό μελετητή-συγγραφέα Παύλο Φ. Πυρινό το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ (1953-1987)» και υπότιτλο «Μία πρώτη προσέγγιση».

Πρόκειται για μία καλαίσθητη έκδοση 185 σελίδων που συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και μοναδικά ντοκουμέντα κυρίως από το αρχείο του συγγραφέα.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, χρόνια τώρα αποτελεί μοναδικό φάρο πολιτισμού και γνώσης όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρη την Ημαθία, ενώ η φήμη της έχει πια επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η πορεία αυτή προς την κορυφή δεν ήταν τυχαία αλλά ούτε και ευθύγραμμη.

Ο συγγραφέας- που διετέλεσε για πολλά χρόνια ως διευθυντής της άμισθος- μέσα από την έρευνα του παρουσιάζει ανάγλυφα τα πρώτα της βήματα, από τη ίδρυσή της το 1953, μέχρι το 1987 όπου επιχειρείται το ποιοτικό άλμα με την κατασκευή ιδιόκτητου κτηρίου.

Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται αποφάσεις, γεγονότα (ξεχωρίζω τον κατάλογο με τα σπάνια βιβλία που διαθέτει) αλλά και πρόσωπα στα 34 αυτά συναρπαστικά χρόνια που είναι ψηφίδες της πνευματικής της πορείας. Για να μην ξεχαστούν από τη λήθη του χρόνου μέλη των διοικήσεων, δωρητές, αλλά και το πολύτιμο προσωπικό της.

Το βιβλίο δεν αφορά μόνο τους χιλιάδες που ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια στενές πνευματικές σχέσεις μ’ αυτήν. Αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη τοπική ιστορία, που η Δημόσια Βιβλιοθήκη αποτελεί κομμάτι της. Δεν εξαντλεί το θέμα. Η ιστορία της θα πρέπει να γραφτεί και για τις επόμενες δεκαετίες. Και φυσικά η συγκεκριμένη μελέτη ως βάση, μπορεί να συμπληρωθεί από τους ιστοριογράφους του μέλλοντος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής