breaking news Νέο

Έρχονται αλλαγές σε 145 Δήμους. Από «κόσκινο» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Έρχονται αλλαγές σε 145 Δήμους. Από «κόσκινο» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Από κόσκινο θα περάσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τα αιτήματα που έχουν υποβάλει δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα που ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές τιμές, προκειμένου να καταλήξει σε αυτούς στους οποίους θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές.

Ωστόσο, επειδή διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταγράφεται αύξηση των αντικειμενικών τιμών, το υπουργείο σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιχειρήσει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα των μειώσεων.

Πάντως δεν αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει για τα καλά, με συνέπεια μεγάλος αριθμός αιτημάτων να έχει απορριφθεί.

 

Έτσι λοιπόν στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

 

Επαναχαράσσονται ζώνες

Όσον αφορά στο θέμα της επαναχάραξης ζωνών, επισημαίνεται ότι στο «πρόβλημα» έχει κληθεί να δώσει λύση ειδική ομάδα εργασίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, αλλά και «σπάσιμο» στα δύο των υφιστάμενων ζωνών σε κάποιες περιοχές.

Την ίδια ώρα «τρέχει» και η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται και η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps, αφού, καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

 

Τα αιτήματα 145 δήμων

Τέλος η εξέταση των ενστάσεων σε συγκεκριμένες ζώνες με βάση τα αιτήματα των 145 Δήμων για διορθώσεις στις τιμές με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδομάτων, φαίνεται να ολοκληρώνεται, αφού η αρμόδια επιτροπή είναι πλέον έτοιμη να αποφανθεί για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά αφού τα αιτήματα των Δήμων δεν είναι τεκμηριωμένα με αποτέλεσμα πολλές από τις ενστάσεις να απορριφθούν.

 

Σύμφωνα με πηγές, οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έως το τέλος του χρόνου πέραν της επέκτασης των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα, αναμένεται να έχουν θέσει σε λειτουργία και την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές της αγοράς, ενώ παράλληλα θα έχουν ολοκληρώσει και τον νέο «χάρτη» με τις επικαιροποιήσεις και διορθώσεις στις τιμές ζώνης.

 

Επέκταση

Έως τέλος του έτους αναμένεται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα τιμών οι τελευταίες 2.167 περιοχές που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία μεταρρύθμιση. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι τιμές ζώνης, που σήμερα καλύπτουν το 98% της επικράτειας, να επεκταθούν σε όλη τη χώρα και οι τιμές που λαμβάνει υπ’όψιν της η εφορία να υπολογίζει φόρους και τέλη να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρώσει και τον νέο «χάρτη» με τις επικαιροποιήσεις και διορθώσεις στις τιμές ζώνης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής